Yeni Yasama Yılı Başladı - Son Dakika
Politika

Yeni Yasama Yılı Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla ilk kez yasama yılı açış konuşması yaptı.

01.10.2014 17:46  Güncelleme: 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis, 24. Dönem'deki son yasama yılına başladı.

TBMM Genel Kurulu sıralarına birleşim başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma metninin yer aldığı kitapçık ve çiçekler konuldu. Genel Kurul'a önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Bakanlar Kurulu üyeleri geldi, hemen ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Genel Kurul'a gelmedi. HDP'li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ile Adil Zozani, HDP Grubu'nun ön sıralarında oturdu.

Meclis'in açılışına; Genelkurmay Bakanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Sayıştay Başkanı Recai Akyel,  YSK Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başdenetçi Nihat Ömeroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bürokratlar, eski milletvekilleri, meslek odaları ile sivil toplum örgütü  temsilcileri katıldı.  Aralarında  ABD geçici Maslahatgüzarı Ross Wilson'un da yer aldığı yabancı misyon şefleri de Erdoğan'ın konuşmasını izledi, kendileri için çeviri yapıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yönettiği birleşimde; Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık Divanı'nın arkasındaki kapıdan salona girdi. Erdoğan'a TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşlik etti. Bahçekapılı, Erdoğan'ın konuşmasını komisyon sırasında oturarak izledi.

-Erdoğan için promter

Erdoğan,  "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla ilk kez yasama yılı açış konuşması yaptı. Erdoğan, 50 dakika süren konuşmasını önündeki yazılı metin yerine, promtere bakarak yaptı. TBMM Genel Kurulu'nda, ilk kez bir Cumhurbaşkanı için promter kullanıldı. Meclis'te son olarak ABD Başkanı Barack Obama için promter kullanılmıştı.

Erdoğan'ı; Genel Kurul'a gelişinde AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlarken, CHP ve MHP liderleri ile milletvekilleri, HDP Grubu ayağa kalkarak karşıladı. Bu sırada bazı CHP milletvekillerinin ise ayağa kalkmadığı görüldü. AK Parti'li milletvekilleri Erdoğan'ın konuşmasını sık sık alkışlarken, muhalefet milletvekilleri ise alkışlamadı. CHP'lilerin, Erdoğan'ın konuşmasının bitiminde Genel Kurul'dan ayrılırken ayağa kalkmadığı görüldü. Bazı CHP'li milletvekilleri ise Erdoğan'ın konuşmasını sürdürürken kulise çıktı.  Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, Erdoğan'ın konuşmasını bitimine kadar izledi.   Milletvekilleri, Erdoğan'ın konuşmasını 30 sayfalık kitapçıktan takip etti.

Öte yandan, Meclis'te Cumhurbaşkanlığı korumaları ile Meclis polisi arasında tartışma yaşandı. Cumhurbaşkanlığı korumaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından şeref kapısından içeriye girmek istedi. Buna, Meclis polisi engel oldu. Bu sırada kapı önünde gerginlik yaşandı. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı
    18:45 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da yaptığı konuşmada, velilerin okula girmesini istemediklerini ve bu konuda e-Okul üzerinden randevu sistemi kurduklarını belirtti. Ayrıca, öğretmen sayısının arttığını ve eğitim öğretim kalitesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Tekin, Milli Eğitim Şurası ile ilgili yapılan yanlış anlaşılmayı düzeltti ve seçimlerden sonraki günü idari tatil ilan ettiklerini açıkladı.


Advertisement