Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz - Son Dakika
Güncel

Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz

Meclis Başkanı seçimlerinin 4. tur oylamasında İsmet Yılmaz, 258 oy alarak yeni Meclis Başkanı oldu. Deniz Baykal 182 oyda kaldı.

01.07.2015 17:05  Güncelleme: 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM'nin 26. başkanını belirlemek için yapılan dördüncü tur oylama işlemi tamamlandı. Meclis Başkanlığı seçiminin dördüncü turunda 258 oy alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM'nin yeni başkanı seçildi.

TBMM'nin 26. başkanını seçmek için Genel Kurul, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Dün yapılan ilk iki turdan sonuç çıkmamasının ardından bugün gerçekleştirilen üçüncü turda da sonuç çıkmadı. Ardından dördüncü tura geçildi.

Üçüncü turda en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın yarıştığı Meclis Başkanlığı seçimlerinin dördüncü en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz yeni TBMM Başkanı seçildi. En çok oy alan iki adayın yarıştığı dördüncü turda 547 milletvekili oy kullandı.

Dördüncü tur sonuçlarına göre,

İsmet Yılmaz 258,
Deniz Baykal 182 oy aldı.
29 oy boş kullanıldı,
78 oy ise geçersiz sayıldı.

CHP'Lİ VEKİLLER, MHP'LİLERİ ALKIŞLAYARAK PROTESTO ETTİ

Baykal'ın sonucu açıklamasının ardından CHP'li vekiller MHP'li vekilleri alkışlayarak protesto etti. Oylama işleminin ardından TBMM'nin yeni başkanı İsmet Yılmaz, tebrikleri kabul etti.

Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal ve İsmet Yılmaz'la birlikte MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışmıştı.

İLK 2 TUR

İlk iki turda da Meclis'te grubu bulunan partiler kendi adaylarına oy vermişti ve adaylar partilerinin Meclis'teki sandalyeleri kadar oy almışlardı. İlk turda ise HDP ve MHP, kendi sandalyelerinden birer fazla oy alırken, CHP ise iki fire vermişti.

3. TUR

Üçüncü turda da benzer bir durum yaşandı ve milletvekilleri, partilerinin destekledikleri adaylara oy verdi. 548 milletvekilinin oy kullandığı 3. tur oylamada İsmet Yılmaz 259, Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat ise 78 oy aldı.

Bu sonuçla üçüncü turda seçilmek için yeterli olan en az 276 geçerli oya hiçbir aday ulaşamadı. Bunun üzerine en çok oyu alan iki aday olan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal, dördüncü turda Meclis Başkanlığı için yarıştı.

SON TUR

Bu turda ise 258 oy alan İsmet Yılmaz, partisinin oylarıyla Meclis Başkanı seçilmiş oldu. Toplamda sandalye sayısı 256'dan fazla olan ancak tek bir aday üzerinde ittifak edemeyen muhalefetin oyları, dördüncü turda dağılmış oldu.

Meclis'te 132 sandalyesi bulunan CHP'nin desteklediği Deniz Baykal, üçüncü turda 129 oy almıştı. Dördüncü turda ise Baykal 182 oy aldı.

BAHÇELİ, DEDİĞİNİ YAPTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada kendi adaylarının dördüncü tura kalmaması halinde geçersiz oy kullanacaklarını açıklamıştı. MHP'li milletvekilleri, dördüncü turda geçersiz oy kullandı. Oy kutularından 78 geçersiz oy çıktı.

Çıkan sonuca göre de HDP milletvekillerinin bir kısmı, CHP adayı Deniz Baykal'a oy vermiş oldu. Sonuçta iki gün süren seçimin ardından ise TBMM'nin yeni Başkanı, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla seçilen İsmet Yılmaz oldu.

Meclis'te AKP'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin ise 80'er sandalyesi bulunuyor.

YENİ BAŞKAN YILMAZ'DAN İLK SÖZLER

Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'na hitaben bir konuşma yaptı. Yılmaz şunları söyledi:

"TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"Bu yüce Meclis'e başkan seçilerek, omuzlarıma yüklediğiniz görev ve büyük onur nedeniyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu ana kadar yürüttüğüm Milli Savunma Bakanlığı görevi de hukuken sona ermiştir. Meclis Başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde, Anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde yüce Meclis'e hizmet etmeye çalışacağımı ifade etmek isterim.

"KUM SAATİ İŞLEMEYE BAŞLADI"

Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Bu Meclis İstiklal Savaşı'nı yöneten, devleti ve cumhuriyet kuran gazi meclistir. Aziz milletimiz sorunların çözümü olarak bu Meclis'i görmektedir. Burası demokrasinin kalbidir. Halkın sorunlarına çözüm buldukça, halkın umutları artacaktır. Bize düşen Meclis'in itibarını en yüksekte tutmaktadır. Yapacak çok işimiz var, kum saati işlemeye başladı. Bu da bize Meclis'in bir dakikasını bile boşa harcamamız gerektiğini göstermektedir.

"MİLLETİMİZ YENİ ANAYASA BEKLİYOR"

Meclis'in daha iyi çözümleri ortaya koyabilmesi için gerekli tartışma ve konuşmanın yeri olduğunu milletimize gösterebiliriz. Milletimiz, TBMM'den yeni bir Anayasa beklemektedir. Ekonomik ve demokratik seviye yeni anayasayı zorunlu kılmaktadır. Toplumda esasen çok geniş bir mutabakat mevcuttur.

İyi işleyen demokrasi içinde, Anayasa, beklenen toplumsal siyasal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Yeni Anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir Anayasa yapılabilir.

'KUVVETLER AYRILIĞI' VURGUSU

Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda, belli devlet yetkilerinin kullanılmasına yönelik medeni bir işbirliğidir.

"ÇOĞULCULUK ZENGİNLİKTİR"

Bize düşen farklı dünya görüşlerini ve yaşam biçimlerini bir arada ve zenginlik olarak görmektir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliğiyle toplumsal yaşama katılmasıyla mümkündür. Bu konuda ihtiyaç duyduğumuz şey, kendi kültürel değerlerimize bu gözle bakmaktır.

Evrensel değerleri benimseyen, farklılıklarını barış içinde yaşatabilen bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz. Bir kez daha şahsıma gösterilen itimatta teşekkür ediyor, yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclis'i saygıyla selamlıyorum."

İSMET YILMAZ KİMDİR?

İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961'de Sivas Gürün'de doğdu. Hukukçu, Yönetici ve Gemi Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD'de yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı.

Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 61. Hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babası.






Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz

Son Dakika Güncel Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (174)

  • Sahtekar Bahceli: Mhp yine koltuk değneği görevini yerine getirdi. 13 yildir akp ne zaman sikissa mhp onu rahatlatti. Sana oy verenin aklina sasarim 135 4 Yanıtla
  • SONUÇ: MHP nin AKP den hiç farkı olmadığını Bahçeli bir kez daha kanıtlamış oldu. Bunca seçim bunca uğraş boşuna! Yarında tezi yok hemen hükümeti kursunlar boşuna istikrarsızlık yaratmasınlar. Hayırlı olsun ...! 117 0 Yanıtla
  • Göktug: HAIN DE OLSA DEMİRTAŞ BİZİM BAHÇELİDEN DAHA VATANSEVER 69 20 Yanıtla
  • UZUN ADAM: Inadina ölümüne AKP. 28 40 Yanıtla
  • selçuk: MHP EN BÜYÜK VATAN HAİNİDR. 30 10 Yanıtla
  • Ali: Bahçeli sen bu ülkeye gelmiş en büyük felaketsin 26 13 Yanıtla
  • Hkfjbg: O zaman bu mhp liler niye mhp ye oy veriyorlar akp ye versinler. 26 13 Yanıtla
  • TURAN: SOLCULARA OY DEĞİL SELAM BİLE VERMEYİN...ÇÜNKÜ BEYNAMAZLAR ALLAHİN SELAMİNİ BİLE ALMAZLAR...OY VERMEYİN OYUN HESABİ SORULUR..... 29 10 Yanıtla
  • Atilla: Yaşasın AKP MHP kardeşliği kahrolsun CHP HDP kalleşliği 23 15 Yanıtla
  • cenk: Helal olsun kapak olsun 24 14 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.

  • Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı
    09:10 Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı

    Bayburt-Erzurum karayolu üzerinde yeni valilik binası önünde meydana gelen trafik kazasında, ambulans kamyonete çarpmamak için manevra yaparken kaldırıma çarptı. Kazada her iki araçta maddi hasar oluşurken, 2 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve trafik ekipleri sevk edildi ve yaralılara ilk müdahale yapıldı. Polis ekipleri güvenlik önlemleri alarak trafik akışını kontrol altına aldı.


Advertisement