Yeni AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nden İlk Demeç - Son Dakika
Güncel

Yeni AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nden İlk Demeç

Mogherini: “Putin, çeşitli bağlamlarda varılan taahhütlere asla uymadı" “(Ukrayna konusunda) Diplomasi tek yol”

01.09.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği görevine atanan İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna krizinde taahhütlere saygılı olmadığını, bu konuda askeri çözümdense diplomasinin tek yol olduğunu belirtti.

İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera'ya, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği görevine getirilişinin hemen ardından bir demeç veren Mogherini, Ukrayna'nın, Avrupa'nın ve Rusya'nın çıkarında, bu kriz için askeri çözümün değil siyasi çözümün var olduğunun altını çizdi.

Mogherini, "Putin, Cenevre, Normandiya ve Berlin gibi çeşitli bağlamlarda varılan taahhütlere asla uymadı. Malezya uçağının düşüşü vesilesiyle ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu değişiklik yapmak için kullanma fırsatını boşa harcadı. Taahhütler ve gerçek davranışlar arasındaki mesafe büyük" dedi.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne dair yaşanan son tartışmaya da değinen yeni AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi, bir ülkenin Rusya'ya zarar vermeden ya da tehdit etmeden AB yolunu seçmesinin önemli ve olumlu bir yol olduğunu, algının bu şekilde olması gerektiğini dile getirerek, bu fikirle Moskova ile ortaklığı inşa ettiklerini ancak bugün Putin'in ısrarları yüzünden Moskova'nın daha fazla stratejik ortak olmadığını ama kıta için stratejikliğini koruduğunu çünkü beraber çalışmanın ortak coğrafi alanı paylaşan ülkelerin çıkarına olduğunu söyledi.

Federica Mogherini, "Rusların eylemleri ters yönde gidiyor; Askeri saldırganlık ve provokasyonlar. Tekrar ediyorum; diplomasinin başka alternatifi yok ve yaptırımlar bu politikanın araçlarından biri. Onlar kapsamlı bir stratejinin parçası olmalı ama belki de bugüne kadar eksik kaldı" dedi.

Mogherini, yaptırımların Rus ekonomisi üzerinde etkisini rasyonel davranışlarla gösterdiğini anlatırken, "Bu noktada Kremlin, kendi halkının çıkarının tersinde hareket ediyor" ifadesini kullandı.

- Ortadoğu'ya bakış

AB için bir diğer ilgilenmesi gereken konunun Ortadoğu olduğu anımsatılan Mogherini, Ortadoğu'daki durumu "patlayıcı" olarak niteledi ve Suriye ile Irak'ta rahatsız edici şeylerin yaşandığını buna karşılık İran ile Suudi Arabistan'ın aynı masaya oturmuş olmasının ise umut verici olduğunu belirtti.

Federica Mogherini, "Avrupa, ortak biçimde IŞİD tehdinde olduğu gibi bölgesel güçleri yakınlaştırmak için diyaloğu kolaylaştırabilir ve aslında kolaylaştırmalı. Biz, bölgede erdemli mekanizmaları harekete geçirebiliriz. Bizim rolümüz aktif ve gerekli" dedi.

İtalyan bakan yeni görevi süresince sadece AB diplomasisine başkanlık etmeyeceğini, ortak bir dış politikanın geliştirilmesi için çalışacağını kaydetti. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nden İlk Demeç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement