Yassıada Üzerindeki Ağaçların Kesilmesinin Sebebi - Son Dakika
Ekonomi

Yassıada Üzerindeki Ağaçların Kesilmesinin Sebebi

Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanın asıldığı Yassıada'ya otel ve kongre merkezi yapılırken ağaçların kesildiği ortaya çıktı. Projeyi üstlenen MESA fazlası ile ağaç ekileceğini duyurdu.

06.02.2016 08:31  Güncelleme: 08:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Levon Bağış'ın sosyal medyada paylaştığı Yassıada fotoğrafı, inşaat çalışmalarında adanın halini gözler önüne serdi. Yassıada ve Sivriada'nın imara açılmasına tepki gösteren sivil toplum örgütleri, bunun tarih ve doğa katliamı olduğunu, adayı çöle çevrildiğini iddia ettiler. İnşaatı yapan MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ise adanın bir yıl daha bozkır görüneceğini, ardından 5-6 metre uzunluğunda mevcudun üç katı fazlası çam ağacı dikileceğini açıkladı.

DAVA AÇILMIŞTI

Adanın imara açılması kararlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası ile birlikte dava açmıştı. Bilirkişi raporuna rağmen mahkeme yürütmenin durdurulması istemini reddetmişti. 10 hektarlık adanın, kayalıkları, kıyıları da içine alınıp 18 hektar olarak inşaata açıldığını belirten Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, "Yassıada, birinci derece doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanı. Koruma planı hazırlanarak, yapılacak tüm kazılar, müdahaleler müze denetiminde yapılmalı. Oysa koruma planı yapılmadı. Tüm yetki inşaat şirketi MESA'ya verildi. Şirket kendi kendine, bu korunacak bu korunmayacak, kararı verdi. Hiçbir arkeolojik, çevresel etüt yapılmadan inşaat sürüyor. İstanbul'da her alan arsa olarak görüldüğü için Yassıada'yı da kaybettik. Topografyası yok edildi, korkunç bir tahribat var. Ada dümdüz arsa haline getirildi" dedi.

Arkeologlar Derneği Başkanı Yiğit Ozar, son fotoğrafla adanın üzerindeki katmanların iş makinalarıyla düzleştirildiğinin anlaşıldığını belirterek, "Böylesine önemli arkeolojik katmanları olan bir coğrafyanın hiçbir müze denetimi olmadan, bilimsel araştırma yapılmadan düzlenmesi kabul edilebilir değil. Bir dozerin toprağa her girişinde insanlık tarihi açısından çok önemli bilgiler de kaybediliyor ve neyi kaybettiğimizi bile bilmiyoruz" dedi.

BOŞUNA YAPIYORLAR

Adalar Savunması'ndan Ömer Süvari ise şöyle konuştu: "2012'den beri bunların olmaması için çok uğraştık ama karşımızda bizi dinleyecek kimseyi bulamadık. Daha ağır sonuçlarla karşılaşacağız. Çünkü Yassıada ve Sivriada, Marmara Denizi ve İstanbul'un doğal yaşamı; nesli tükenen balık ve kuş türleri için çok önemli. Marmara'da mercan, sinerit, karagöz gibi türler sadece bu iki adanın açıklarında kaldı. Onlar da bitecek. Yassıada'da mercan yataklarının üzerine beton döktüler, dinamit kullandılar. İskele, liman yaptılar, adayı genişlettiler. İşin trajik tarafı yapılan inşaatlar kullanılamayacak. Adalar iklimi çok sert. 9-10 ay fırtına olduğu için ulaşım imkansız olacak."

'ESKİSİNDEN YEŞİL OLACAK'

Yassıada ve Sivriada'nın inşaat yapımını üstlenen MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, şunları söyledi: "Adanın yüzde 60-70'i maki, ağaç değil. Az sayıda çam ağacı vardı, onlar da kaldı. Ada 100 bin metrekare, 50-60 bin metrekare inşaat yapılıyor. Kesilenlerin yerine büyümüş gelişmiş, 5-6 metre çam ağaçları dikilecek.

Ağaç sayısı kesilenin en az 3 katı olacak. Askeriyeye ait, tarihi değeri olmayan luzumsuz binaların yerine de ağaçlar dikilecek. 1 yıl daha bozkır görünecek ama sonra geçmiştekinden daha yeşil olacak. Öyle beş yıldızlı oteller falan da olmayacak. Devlet büyüklerinin ağırlandığı; bongolov gibi iki katlı binalar, kongre merkezi yapıyoruz. Genişletme yok. Ufak bir iskele bağlantısı var. Mevcut alan üzerine oturuyoruz. Burası 97-98 bin metrekare. Hangi ekoloji bozulacak? Ben de mimarım. Bize bakanlığın verdiği bir proje var ve onu uyguluyoruz."

KESİLEN 5 AĞAÇ

Yassıada ve Sivriada'nın yapım işini üstlenen ve 30 yıl süreyle işletecek olan TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız Turizm Bakanlığının projesini uyguladıklarını belirterek, "Orası orman değil, maki; kestiğimiz 5 ağaç. Yeni peyzaj planına göre adayı tamamen yeşil alana döndüreceğiz. Kesilen ağaçların yerine üç kat fazla sayıda ağaç dikeceğiz" dedi. 14 Mayıs 2015'te temel atma törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yassıada'nın İstanbul'un Camp David'i olacağını belirterek "Yassıada'yı arabuluculuk görüşmelerinin yapıldığı barış adasına; müze ve kongre merkezine dönüştüreceğiz. Yeşil alan kesinlikle bugünkünden fazla olacak" demişti. (Kaynak:Hürriyet)

SEÇİLMİŞ BAŞBAKAN YASSIADA'DA ASILDI

27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Başbakan Adnan Menderes yönetimindeki Demokrat Parti darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede Yassıada'da yargılanıp hapsedildi.

Davalar Adnan Menderes ve iki eski bakanın yine Yassıada'da idam edilmesiyle sonuçlandı. Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahip olan Yassıada'nın bir dönem müze olarak tefriş edilmesi gündeme gelmişti. Ancak sonrasında AK Parti hükümeti mevcut projeyi hayata geçirdi.



Yassıada Üzerindeki Ağaçların Kesilmesinin Sebebi

Son Dakika Ekonomi Yassıada Üzerindeki Ağaçların Kesilmesinin Sebebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • xxx: Nerde vatan haini varsa yine klavye başında ulan ömrünüzde kaç ağaç diktiniz acaba.bu hükümet kestiğinin kaç katını diktiği çok yer var.tabi ki kesilmesi gerekiyorsa kesilecek kardeşim.nokta.. 7 13 Yanıtla
  • Hukuk hukuk : Ağacı kesip yenisini dikince doğaya verdiğiniz tahdibatı telafi etmiş olmuyorsunuz, yazık, günah. Ama ne desek boş. 15 3 Yanıtla
  • Kurdi: İnsanoğlu doyumsuz yeddiniz bitirdiniz dünyayı 18 0 Yanıtla
  • ARDA: TAKSIMCILER YINE İŞ BASINDA TAKSIM DE AGAC KALMADI DEYIP ULKEYI TALAN ETTILER ŞİMDIDE TAKSIME DAHI UGRAMIYORLAR ESKISINDEN GUZEL OLDU TAKSIM 6 10 Yanıtla
  • Ahmet: Sen bunu koyunlara anlat havuzcu 10 5 Yanıtla
  • Gök Yeleli Bozkurt: Allah yeşili katledenleri ve burayı peşkeş çekenleri helak etsin 13 2 Yanıtla
  • Hüseyin : Adam define aramak için girdi adaya gerisi hikaye 12 2 Yanıtla
  • Duymaz kulagini yamçiltirlar: Yaş kesen baş keser, kul hakki ile gelme. Bu sözler bizim müslümanlara batar mi acep. 10 2 Yanıtla
  • DOĞULU: SÖZÜNÜZÜ TUTMAZSANIZ HARAM OLSUN SÌZE VE DUNYALIĞINIZA. 12 0 Yanıtla
  • BlackSea: Yapılmaması için sunulan mazerete bakın. Bu ülkeye iyi şeyler yapılınca hep bu şahıslar ortaya çıkıp börtü böcekleri bahane edip ortalıpı karıştırıyorlar. Hükümet bu şahısları alıp gerçek deetlerini öğrenmeli. Sanki devletin mühendisi yokmuş gibi ülkenin gelişmesine set koymak istiyorlar. 2 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.

  • TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future
    11:42 TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future

    Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), yapay zeka ile ilgili düzenlediği panelde, yapay zekanın konumu ve kullanım alanları ele alındı. Panelde, yapay zekanın aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik üzerindeki önemi vurgulandı ve yapay zekanın aile şirketleri için bir dönüşüm aracı haline geldiği belirtildi.

  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.


Advertisement