Yaşlılara, Huzurevi Yerine Sokak Tipi Yaşam Merkezi - Son Dakika
Güncel

Yaşlılara, Huzurevi Yerine Sokak Tipi Yaşam Merkezi

Artvin'in Şavşat ilçesinde, Türkiye'nin ilk ve tek sokak tipi yaşlılar yaşam merkezi olma özelliğini taşıyacak ve Osmanlı sokakları ile yöre mimarisinin izlerini barındıran yaşam merkezi inşaatında sona gelindi.

07.10.2014 11:16  Güncelleme: 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in doğal güzelliğiyle ünlü Şavşat ilçesinde, şehrin stresinden uzak, doğayla iç içe 1500 rakımlı Yavuzköy köyünde, yapımına geçen yıl başlanan modern yaşam merkezi inşaatında sona gelindi.İlçe merkezine 5 kilometre mesafede inşa edilen merkezde, bakıma muhtaç yaşlı çiftlerin birlikte kalabileceği 2 katlı dokuz binanın yanı sıra yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal tesis de bulunuyor.

Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakıma muhtaç yaşlılara hizmet verecek yaşam merkezinin yapımına, devlet-vatandaş işbirliğiyle geçen yılın mayıs ayında başlandığını belirtti.Şavşat'ta yaşayan nüfusun çoğunluğunu yaşlılardan oluşturduğuna dikkati çeken Cirit, "Köylerimizdeki yaşlılarımızı, yaşadıkları yere benzeyen bir yere yerleştirmeyi hedefledik. Yaşlılarımız her zaman istedikleri yere gidemiyor. Doğal olarak köylerinde, yaylalarında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.Cirit, yaşlıların yaşamlarını doğal ortamda sürdürmeleri için en güzel yerin Şavşat olduğuna kanaat getirdiklerini anlatarak, bütün bunlar düşünülerek huzurevi yapımına başlandığını kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Şavşatlı hayırsever Naime Yılmaz'ın projeye çok büyük nakdi katkılarının olduğunu vurgulayan Cirit, Şavşatlı bir mimarın da projenin yanı sıra maddi yardımda bulunduğunu ifade etti.

"PROJE OSMANLI SOKAKLARINDAN ESİNLENEREK HAZIRLANDI"

Cirit, projenin Osmanlı sokaklarından esinlenerek hazırlandığına dikkati çekerek, "Köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 5 bin metrekarelik alana kurulan sokak tipi yaşlılar merkezi yöre mimarisine de uygun yapılıyor. Bu tip bir proje Türkiye'de ilk defa Şavşat'ta yapılıyor. Başarılı olunduğu takdirde diğer bölgelere de örnek teşkil edecek" dedi. Yaşam merkezinin yapımında sona gelindiğini dile getiren Cirit, binaların dış kısımlarının tamamlandığını söyledi. Vali Cirit, merkezin iç dekorasyon ve mefruşat işlerinin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenleneceğini belirterek, hava şartları uygun olması halinde yeni yılın ilk ayında burayı hizmete açmayı planladıklarını ifade etti. Merkezde öncelikle Şavşat ve köylerinde yaşayan ekonomik durumu iyi olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan vatandaşların kalacağını dile getirerek, şunları kaydetti: "Yaşam merkezinden 52 kişi istifade edebilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şavşat Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve hayırsever Naime Yılmaz'ın desteğiyle yaptırılacak yaşam merkezinde, Şavşat ve diğer ilçelerde yaşayan sosyal yoksunluk içindeki yaşlılara yatılı kurum hizmeti sunulacak."

"KÖYDE YAŞAYAN YAŞLILAR MEMNUN"

Şavşatlı Raif Kaya (83), Yavuzköy'de doğduğunu, babasının işi nedeniyle 10 yaşında köyünden ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, çeşitli illerde 60 yıl çalışıp emekli olduktan sonra köyüne döndüğünü söyledi.Köyünde yaşlılara hizmet edecek merkezin yapıldığını görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Kaya, "Köyümüzün doğası, suyu, havası ve yeşilliği insana hayat verir. Burada yaşayan insan hastane yüzü görmez. Köyde çoğunlukla yaşlılar ikamet ediyor. Köyümüzün kimsesiz ve yardıma muhtaç yaşlıları, bu sıcak aile ortamında hayatlarının geri kalan kısmını geçirirler" diye konuştu. Köylülerden İbrahim Altun ise ilçelerinde huzurevi ihtiyacı bulunduğunu belirterek, merkezin Türkiye'de örnek bir proje olarak yöre mimarisine uygun inşa edilmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Eski köy muhtarı Fahamettin Topçu da doğal güzelliğiyle ünlü köylerinde özellikle kışın genç nüfusun kentlere göç ettiğini, yaşlıların köyde kaldığını anlattı. Huzurevinin yapıldığı arsada bulunan okulun öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatıldığını belirten Topçu, şöyle konuştu: "Devlet büyüklerimizle görüşerek buranın değerlendirmesini talep ettik. Köy muhtarlığı olarak burayı anlamlı bir proje için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına tahsis ettik. Devletimiz, sosyal politikaları kapsamında köyümüze örnek bir yaşlılar bakım merkezi yaptırıyor. Yaşlı insanların bu merkezde yaşamlarının kalan kısmını huzur, güven içinde geçireceklerine inanıyorum." ...

Yaşlılara, Huzurevi Yerine Sokak Tipi Yaşam Merkezi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşlılara, Huzurevi Yerine Sokak Tipi Yaşam Merkezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement