Yasa İyi Ama Uygulamada Eksikler Var" - Son Dakika
Yerel

Yasa İyi Ama Uygulamada Eksikler Var"

TSYD Genel Başkanı Arkan: "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun) İyi bir yasa ama uygulama aşamasında eksikler olduğu için kimse yasadan korkmuyor" "Aslında kanunun Türkiye'de sporun, taraftarın, spor basınının ve yöneticinin başında Demoklesin kılıcı gibi durması lazım" "Kulüpler yasasının.

01.11.2014 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN ÖZMÜŞ - Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Başkanı Naci Arkan, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili, "İyi bir yasa ama uygulama aşamasında eksikler olduğu için kimse yasadan korkmuyor" dedi.

Arkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor müsabakalarında, özellikle futbol maçlarında tribün şiddetini önlemek amacıyla Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un Nisan 2011'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Yasanın çıkmasını en çok kulüplerin istediğini, herkesin de alkışladığını dile getiren Arkan, "Kanunu ortalıkta bir şey yokken herkes istedi ama '3 Temmuz olayı' gündeme geldiğinde 'Böyle ağır kanun mu olur? Burada 60 yıla yakın cezalar var. Bu kanun değişsin' dediler. Bir gecede kanun değişti. İyi bir yasa ama uygulama aşamasında eksikler olduğu için kimse yasadan korkmuyor" dedi.

"Spor mahkemelerimiz yok"

Bazı karşılaşmalarda sahaya atlayan seyircilerin güvenlik güçleri tarafından yakalandığını, normal şartlarda bu kişiye 6222 sayılı kanuna göre işlem yapılması gerektiğini belirten Arkan, ama seyircinin karakola bile gitmeden kulüp yöneticileri tarafından güvenlik güçlerinin elinden alındığını anlattı.

Arkan, şöyle konuştu:

"Bir şampiyonluk maçında Galatasaray deplasmanda Fenerbahçe ile oynuyor. Sahaya bir sürü insan atlamıştı. Bunlardan 40-50'si yakalandı. Niye sahaya girdiğini soruyorlar, 'Düğün davetiyemi vermeye girdim' diyor seyircinin biri. Bir diğeri de 'Forma imzalatacaktım onun için girdim' diyor. Spor mahkemelerimiz yok. Spor mahkemeleri olmadığı için bu işin ciddiyetini anlayamayanlar, 'Herhalde doğrudur' diyor. Bin kişi giriyor sahaya, 50 kişi yakalanıyor. O 50 kişinin de binbir türlü bahanesi var. Bu kanunu maalesef ciddiye almadılar. Aslında bu kanunun Türkiye'de sporun, taraftarın, spor basınının ve yöneticinin başında Demoklesin kılıcı gibi durması lazım. Çünkü biz ancak böyle şeylerden anlıyoruz."

Kulüp yöneticileri mali sorumluluklardan mesul tutulmalı

Her kulübün onlarca, yüzlerce yöneticisinin hepsinin birbirine saldırdığını ancak buna kimsenin "dur" demediğini vurgulayan Arkan, verilen hak mahrumiyeti cezalarının da yeterli olmadığını kaydetti.

Arkan, hak mahrumiyeti cezası alan yöneticinin maçı şeref tribünü yerine locasından izlemeye devam ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Hak mahrumiyeti böyle mi olmalı? Neden üst üste 3-4 dört defa hak mahrumiyeti alanlar yöneticilikten men edilmez? Neden kulüpler yasası hala çıkmadı? Önce kulüpler yasasının çıkması, bir insanda yönetici olma vasfı olması lazım. Yöneticilerin, kendi dönemlerindeki mali sorumluluklardan mesul tutulmaları gerekir. Galatasaray'da oldu. 500 milyon liranın üzerinde bir borç ve 'Ben artık gidiyorum' diyen bir başkan. Borç kaldı ortada. Yeni gelen yönetim 7 ayda bunu halledecek. İmkansız. Gidenin hiçbir sorumluluğu yok. Kulüp yöneticileri de zaten kulüpleri böyle yönetmek istiyor."

İnternet sitelerinin akreditasyon sorunu

Arkan, spor karşılaşmalarına yapılan akreditasyonlar sırasında, sayıları on binlere varan internet sitelerinden talepler aldıklarını anlatarak, bu konuda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

İnternet siteleri çalışanlarının maçlara girmek istemelerinin hakları olduğuna işaret eden Arkan, şunları kaydetti:

"Spor sahalarında gazetecilere ayrılan en büyük yerlerden biri Türk Telekom Arena'da. Orada 200'e yakın yerimiz var ama binlerce internet sitesinden gelen olduğu zaman bunun altından kalkamıyoruz. Sanki biz internet sitelerini maçlara almıyormuş gibi bir durum var. Öyle bir şey yok ama belli bir kapasite var. Derbi maçlarında 150-200 kişilik yerlere 500 talep geliyor. Basın kuruluşlarına diyoruz ki bu maçlarda kontenjanlarınızı azaltın, başkalarına da yer açalım. Onlar da azaltıyorlar. Durumu öyle topluyoruz. Herkesi maça alma durumumuz yok. İnanılmaz derecede talep var. İnternet gazeteciliği ile ilgili kanun hazır olduktan sonra en azından TSYD'nin görevi hafifleyecektir." - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yasa İyi Ama Uygulamada Eksikler Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement