Yarın Seçim Olsa Hangi Parti Ne Kadar Oy Alır? - Son Dakika
Politika

Yarın Seçim Olsa Hangi Parti Ne Kadar Oy Alır?

Yarın Seçim Olsa Hangi Parti Ne Kadar Oy Alır?

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı'na göre, AK Parti'nin oyları yüzde 49, CHP'nin oyları yüzde 26, MHP'nin oyları yüzde 16 bandında.

14.04.2014 07:33  Güncelleme: 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, yerel seçimde sandıktan zaferle çıkan AK Parti'nin aday tercihinin ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde de etkili olacağını söyledi.

Türkiye 30 Mart seçimlerini geride bıraktı. Sivil vesayetin siyasete müdahalesi olarak tarihe geçecek olan bu seçimler, siyaset kurumunun tartışmasız bir zaferi ile sonuçlandı. Seçmen ise, 30 Mart yerel seçimlerinin kritiğini yapamadan ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve 2015 genel seçimlerini tartışıyor.

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, Sabah gazetesine süreci değerlendirdi.

Bu seçimlerde anketlerin kazananı kimler?

Aslında her medya grubu kendi araştırma firmasını mümkün mertebe önde tutmaya çalışmaktadır. Bu seçim sonuçlarında GENAR, KONDA, DENGE ve ANAR en yakın tahminde bulunan firmalar olmuştur.

Seçmeni yönlendirmek için çalışan araştırma şirketleri var mı?

Hiç araştırma yapmadan, seçimlerde ortaya çıkan mahalli gazeteler gibi, sadece seçim zamanı ortaya çıkan araştırma firmaları var. Mustafa Sarıgül ile Kadir Topbaş arasındaki yarışta vermiş olduğu sonuçlara bakarsak, kamuoyunda bilinen ve iş yapan firmaların da benzer yanlışlara düştüğü gözükmektedir. Bilinen 4 firma, televizyon programlarında Sarıgül ile Topbaş'ı başa baş gösterdi. 8-10 puanlık bir hata tesadüfen oluşmaz.

SEÇİMİ KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ?

Bu seçimi kim kazandı, gerçek kaybedeni kim oldu?

Kanaatim odur ki bu seçimin kazananı AK Parti oldu. Kaybedeni ise CHP ve cemaat ittifakıdır. Kamuoyu da böyle algıladı. Tabii yenilenler arasında cemaat medyası ve merkez medyayı unutmamak gerekir.

17 Aralık operasyonu olmasaydı seçim sonuçları nasıl olurdu?

Sonuç olarak bakıldığında da bir seçim kampanyasında bütün partiler iktidar partisinden oy almaya çalışırlar. AK Parti'nin oyunu korumuş olması da 17 Aralık'ta siyasete yapılan saldırının AK Parti'ye yaradığını gösteriyor.

"AK PARTİ'NİN OYU YÜZDE 49"

30 Mart yerel seçim sonuçlarını partilerin genel seçim oyu olarak görebilir miyiz?

Biz şunu biliyoruz ki, yerel seçimin şartları farklı genel seçimin şartları farklıdır. Nihayetinde tartışılan konular ne olursa olsun bu seçim bir yerel seçimdir ve iktidar partisi yüzde 46 bandını korumuştur. Yarın bir araştırma yapacak olsak muhtemelen AK Parti'nin oyları yüzde 49, CHP'nin oyları yüzde 26, MHP'nin oyları yüzde 16 civarında olacaktır.

"CHP VE MHP'NİN KARİZMATİK ADAY BULMASI İMKANSIZ GİBİ"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini nasıl görüyorsunuz? Muhalefetin ittifak yaparak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması mümkün değil mi?

CHP'nin Türkiye geneli oy üst sınırı yüzde 30'dur. Cumhurbaşkanlığı seçiminde lazım olan oy ise yüzde 51. İlk bakışta iki partinin ittifakı da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için yetmiyor. CHP ve MHP seçmenin tümünün desteğini alacak karizmatik bir adayın bulunması neredeyse imkansız gibidir.

YAVAŞ, DERVİŞ VE HABERAL'IN ŞANSI YOK MU?

Kulislerde adı geçen Mansur Yavaş, Kemal Derviş ve Mehmet Haberal'ın da şansı yok mu?

Eğer Tayyip Erdoğan ile Mansur Yavaş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde karşı karşıya gelirse MHP'nin seçmeninin ikiye bölünme ihtimali var. 2010 Anayasa referandumunda MHP tabanının yüzde 25'i Bahçeli'ye rağmen evet oyu vermişti. Mehmet Haberal devlet içindeki derin organizasyonlarda yetenekli bir isim. Demirel mektebinin iyi talebelerindendir. Ancak sokakta karşılığı yok. Muhalefetin sürpriz adayı Kemal Derviş olabilir. MHP'nin iktidar ortağı olduğu dönemde Türkiye ekonomisine yön vermişti. Kazanma ihtimali zayıf olsa da seçim yarışında ağırlığını hissettirecektir.

AK Parti'nin oy oranı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de garantiye aldı diyebilir miyiz?

Türkiye demografisine ve oy verme refleksine baktığımız zaman cumhurbaşkanlığı seçimi çok problemli gözükmüyor. Bu konuda bir araştırmamız yok ama eldeki verilerle köşk seçiminde AK Parti'nin garantilediğini söyleyebiliriz. Özellikle ülkede devam eden çözüm sürecinin bir tarafı olan AK Parti bu konuda tek güvenilir muhatap olarak gözüküyor. Kürt seçmenin de AK Parti cephesinden bir adayı kolayca destekleyeceğini varsayabiliriz.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Yarın Seçim Olsa Hangi Parti Ne Kadar Oy Alır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • antonıy banderas: akp yeşil kırmızı chp 33 17 Yanıtla
  • cesur: SELAHATTİN DEMİRTAŞ HEM KARİZMATİK HEM DE LİDER. 8 37 Yanıtla
  • antonıy banderas: çapulculara ınat gezicilere inat oyumu ak partıye verdim 30 11 Yanıtla antonıy banderas: hayvanların duası kabul olmuyo 0 0
  • BB: NE İLGİNÇ ÜLKEDE YAŞIYORUZ DE Mİ? ŞAİBELER, BELGELER, GÖRÜNTÜLER, DELİLLER VAR.. BEN YAPMADIM DİYEN İTİRAZ EDEN DE YOK.. VE ALDIKLARI OY ARTIYOR... SADECE TÜRKİYE DE OLUR EMİNİM.. 14 25 Yanıtla
  • korkma: 50 nin üzerinde olduğunu neden kimse sölemiyor?? 27 9 Yanıtla Cuvaldız: Oy Kaptırmıştır, Cemaate Oy Kaptırmıştır, Birileri Yaptıgı Birşeyleri Begenmeyip, Oy Vermekten Vaz Gecmiştir, Önemli Olan Neden 50 Nin Üstünde Değil, Neden Hep Liderlikle 1. Likle Anılıyor.! 0 0
  • hüseyin: battikca batiyorsunuz lan adamlar 40 ilde oy caldi daha yalan yaziyorsunuz sizlertam canak yalayicisiniz anlayana 9 25 Yanıtla
  • GÖKTÜRK: HER YENİLGİNİN BİR MAZERETİ VARDIR SİZ CHP lilerde avunun bakalım böyle.. ama vatana zararınız dokunmasın da (türkiye düşmanlarıyla aynı ağızla konuşmak gibi ) sizin faydanızı zaten beklemiyoruz. 24 9 Yanıtla
  • ÖMER: GALİBA KENDİLERİNE BAŞTA LOJİSTİK DESTEK OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ DESTEĞİ ARKASINDA BULAN HİSSEDEN GEZİCİLER DE CHP YE OY VERMİYOR ANLAŞILAN 21 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement