Yarım Asırlık Terzi Teknolojiye Direnemedi - Son Dakika
Güncel

Yarım Asırlık Terzi Teknolojiye Direnemedi

Yarım Asırlık Terzi Teknolojiye Direnemedi

Siirt’in ilk diplomalı terzisi 70 yaşındaki Rıdvan Amcalar, bir dönemin gözde mesleği olan terziliği 48 yıl aradan sonra noktaladı.

24.06.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'in ilk diplomalı terzisi 70 yaşındaki Rıdvan Amcalar, bir dönemin gözde mesleği olan terziliği 48 yıl aradan sonra noktaladı.

Mesleğe 1969 yılında mezun olduğu İstanbul Tekamül Enstitüsü'nden aldığı terzilik diploması ise başlayan Amcalar, Siirt'te açtığı terzi dükkanı ile sürdürdüğü mesleğini bıraktığını söyledi. Siirt'in tek diplomalı terzisi olduğunu aktaran Amcalar, o zaman bu mesleğe olan rağbetten dolayı işleri yetiştiremediğini, son on yılda ise modernize ile birlikte hazır giyime olan rağbetten dolayı can çekişen terzilik mesleğini terki sanat verdi. Amcalar, "Muzun olduğum İstanbul Tekamül Enstitüsü'nden sonra bir süre İstanbul'un en işlek noktalarında terzilik yaptım. Daha sonra 1972 yılında Siirt'te iş yerimi kurdum. Mezun olduğum enstitüde terziliğin tüm dallarında eğitim gördüm. Dikim, model, tasarım, çizim, giyim gibi birçok dallara ayrılan bölümler açıldı, yani enstitüde mezun olan terziliğin tüm dallarını rahatlıkla kavrayabilir. Önceleri gözde olan bu meslek ile geçinen binlerce aile mevcuttu. O zamanlar büyük bir sanat olarak gösterilen terzi sayımız 120 civarındaydı. İşlerde gayet iyiydi. Ama bugün bu sayı parmakla gösterilecek kadar azaldı" dedi.

SON 15 YILDA İŞLER TERSİNE DÖNDÜ

Son 15 yılda teknoloji ile birlikte can çekişen terzilik mesleğinin bitme aşamasına geldiğini aktaran Amcalar, "Özellikle teknolojiyle birlikte artan hazır giyim üretimi ve tekstil, terzilik mesleğini bitme noktasına getirdi. Çok yakında bu meslekte tarihe karışacak. Meslekte 43 yılımı, çıraklıkla birlikte 48'inci yılımı geride bıraktım, yaşım da ilerledi. Bu meslekte yetiştirecek elemanda bulamıyorduk. Birkaç gün önce terki sanat verdim. Allah utandırmasın" diye konuştu. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yarım Asırlık Terzi Teknolojiye Direnemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement