Yabancı Terörist Savaşçılar Konusu - Son Dakika
Güncel

Yabancı Terörist Savaşçılar Konusu

BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen yıl ortasından beri dünya genelindeki yabancı terörist savaşçı sayının yüzde 70 artarak 25 bini geçtiğini söyledi.

29.05.2015 23:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen yıl ortasından beri dünya genelindeki yabancı terörist savaşçı sayının yüzde 70 artarak 25 bini geçtiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, özellikle Suriye ve Irak'taki çatışmalarda DAEŞ'in saflarına kattığı yabancı terörist savaşçılar konusunu ve alınması gereken önlemleri görüştü.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban, geçen yıl BM Güvenlik Konseyi'nde bu konuyla mücadele için oy birliği ile karar alındığını ancak o günden bu yana Ortadoğu'ya terörist savaşçı akımının artarak devam ettiğini kaydetti.

Ban, 2014 ortasından Mart 2015'e kadar dünya genelinde yabancı terörist savaşçı sayısının yüzde 70 oranında arttığını belirterek, "Bu artış daha fazla yabancı terörist savaşçının ön cephelerde savaşması, teröristlerin daha fazla tecrübeye kavuşmaları ve döndükleri zaman kendi ülkelerine daha fazla risk oluşturmaları anlamına geliyor" dedi.

BM Güvenlik Konseyinin El Kaide yaptırımlarını izleyen komitesinin raporuna göre, 100'den fazla ülkeden 25 bini aşkın yabancı terörist savaşçının Suriye, Irak, Afganistan, Yemen ve Libya'ya ulaştığına dikkati çeken Ban, genç erkek ve kadınları radikal şiddet gruplarına yönelten şartların incelenmesi gerektiğini de dile getirdi.

Bu radikal gruplara katılanların çoğunluğunun 15-35 yaş arası erkekler olduğunu ve aşırılıkçı ideolojilerle yönlendirildiklerini ifade eden Ban, kadınları ve genç kızları DAEŞ ve diğer örgütlere katılmaya götüren nedenlere de eğilinmesi gerektiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nden istihbarat paylaşımı çağrısı

Toplantıda BM Güvenlik Konseyi üyelerinin oy birliği ile yabancı terörist savaşçılarla mücadele için Başkanlık bildirisi de kabul edildi.

Teröristlerin özellikle Ortadoğu'ya ulaşımının engellenmesi için BM üyelerine önemli sorumluluklar düştüğü vurgulanan bildiride, bölgeye seyahatleri riskli olanların kimliklerini paylaşma konusunda sadece 51 ülkenin işbirliği yaptığı ifade edildi.

Üye ülkelerden BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda sınırlarını yönetme konusunda çabalarını artırmalarını isteyen Konsey, özellikle teröristlerin kimlik bilgilerinin ilgili birimlerle paylaşılmasının önemine değindi.

Tüm ülkelere, terörist savaşçıların kendi topraklarından seyahat etmesini önlemek için uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla işbirliğine gitmesi çağrısı da yapılan bildiride, "Transit ülkeler, bu terörist savaşçıların çatışma bölgesine gitmesini engelleme konusunda güvenilir istihbarat yokluğu gibi çok büyük zorluklarla karşılaşıyorlar. BM Güvenlik Konseyi, tüm üyelere kaynak ve transit ülkeler arasında zamanlı istihbarat paylaşımını artırma çağrısı yapıyor" ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yabancı Terörist Savaşçılar Konusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement