Voa: Türkiye İnşaat Kazalarında "Avrupa Lideri", Türkiye'deki İş Kazaları AB'den Dört Kat Fazla - Son Dakika
Dünya

Voa: Türkiye İnşaat Kazalarında "Avrupa Lideri", Türkiye'deki İş Kazaları AB'den Dört Kat Fazla

Türkiye'yi sarsan İstanbul'daki Rezidans kazasının yabancı medya kuruluşlarının dikkatini çekmeye devam ediyor.

09.09.2014 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'yi sarsan İstanbul'daki Rezidans kazasının yabancı medya kuruluşlarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Amerika'nın Sesi (VOA), 10 işçinin öldüğü kazadan sonra "İş güvenliği eylem planı geliyor" derken Türkiye'nin, inşaat kazalarında "Avrupa lideri" olduğu vurgulanıyor.

VOA, Rezidans kazasına ve buna ilişkin son gelişmeleri irdelediği haberinde kazada ölen 10 işçiden Hıdır Ali Genç'in aynı inşaatta bekçilik yapan babası Mustafa Genç'in Tunceli'deki cenaze töreninde söylediği "Orada çalışanların hepsi 18-19 yaşlarında çocuklardır. Bu bir cinayettir. Başbakan'a da bunun cinayet olduğunu söyledim" ifadelerini yansıtıyor.

"İş Güvenliği Eylem Planı Geliyor" başlığının kullanıldığı haberde Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalara dikkat çekilirken Başbakan Davutoğlu'nun, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu devreye soktuğu bilgisini de verdiği kaydediliyor.

Haberin bir kısmı da, Kocaeli Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Aziz Çelik, VOA'ya yaptığı değerlendirmelerden oluşuyor. Türkiye'de mevzuat güçlü olduğu halde uyulmadığını bu yüzden Türkiye'nin inşaat kazalarında Avrupa lideri olduğunu ifade eden Çelik, "Kaza bütün tedbirlerin alındığı durumda mevzuatları uyulduğu halde önlenemeyen istisnai durumlar için geçerlidir. Ancak ne Soma'da ne de Mecidiyeköy'de durum böyle" dedi.

Hükümet programında "işgücü piyasasındaki katılıkları gidereceğiz" denmesinin yeni kabinenin yaklaşımını ortaya koyduğunu belirten Doçent Çelik "Başbakan Davutoğlu'nun kazadan sonra şehit oldular ve Fatiha okuyun demesinin bir önceki başbakanın Soma için bu işin fıtratında var demesinden bir farkı yok. Türkiye'de iş sağlığı ve iş güvencesi mevzuatları gayet güçlü ama başka yasalarla uygulamanın sağlıklı yürümesi engelleniyor" görüşünü dile getirdi.

-"TÜRKİYE'DEKİ İŞ KAZALARI AB'DEN DÖRT KAT FAZLA"-

Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 30'unun inşaat sektöründe meydana geldiğini dikkat çeken çalışma hayatı uzmanı, inşaat sektöründe 2 milyona yakın işçi olduğu halde kamu sektöründe çalışan 40 bin sendikalı dışında toplam sendikalı sayısının 700 civarında kaldığını vurguluyor ve Türkiye'deki iş kazalarının Avrupa Birliği'nden dört kat fazla olmasının nedeni bu sendika noksanlığına bağlıyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Voa: Türkiye İnşaat Kazalarında 'Avrupa Lideri', Türkiye'deki İş Kazaları AB'den Dört Kat Fazla - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti
    17:47 İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti

    İngiltere'de bir köpek, yaralı sahibiyle birlikte gelgit nedeniyle mahsur kaldı. Sahibiyle birlikte kayalıklarda mahsur kalan köpek, kurtarma ekipleri tarafından bulunmasına rağmen kurtarılamadı. Sahibi helikopterle hastaneye kaldırılırken, köpeğin kurtarılması için Sahil Güvenlik ekipleri görevlendirildi. Ancak köpek tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Olay, birçok kişinin büyük üzüntü duymasına neden oldu.

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.


Advertisement