Vatandaştan Bankaya Haciz - Son Dakika
Ekonomi

Vatandaştan Bankaya Haciz

İstanbul'da, özel bir bankadan çektiği krediler için kesilen masrafların iadesini isteyen vatandaş, ödeme yapılmaması üzerine bankaya haciz çıkarttırdı.

01.10.2014 15:55  Güncelleme: 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir bankadan çektiği 4 ayrı krediye ödediği dosya masraflarının toplamının iadesi için mahkeme aracılığıyla icra takibi başlatan, bu takibin kesinleşmesine ve yapılan resmi ihtarlara rağmen alacağını tahsil edemeyen vatandaş, borcunu ödemeyen bankaya haciz işlemi gerçekleştirdi.

4 KREDİDEN KESİLEN MASRAFLARI GERİ ALDI

Söz konusu bankanın Avcılar şubesinden 11 Mart 2008'de 70 bin liralık konut kredisi çeken Mehmet Kodalak, aynı bankanın merkez şubesinden 6 Aralık 2010'da ve 29 Ocak 2013'te, İkitelli şubesinden de 3 Temmuz 2014'te bireysel tüketici kredisi çekti. Bu krediler için banka, "dosya masrafı" adı altında Kodalak'tan 2 bin 213 liralık kesinti yaptı.

Çektiği 4 ayrı kredi için söz konusu masrafı ödeyen Kodalak, mahkemelerin dosya masrafı tahsillerinin tüketicilere iade edilmesi kararlarını görmesi ve dosya masraflarının bankalar tarafından tahsil edilemeyeceği haberlerini okumasının ardından, kendisinden tahsil edilen masrafların iadesini bankadan talep etmek üzere avukat Ali Çezik ile görüştü.

BANKA ÖDEMEYİ YAPMADI

Müvekkilinden kredi masraflarına ilişkin banka dekontlarını alan avukat Çezik, 17 Temmuz 2014'te, masrafların tahsili için İstanbul 35. İcra Müdürlüğü'ne takip kararı aldırdı. İlgili bankanın itiraz etmesi ya da ödeme yapması gereken kesin takip tebligatı ulaşmasına rağmen, yasal süre olan 7 günü geçirerek borcu ödememesi üzerine Çezik, bankanın hukuk servisiyle görüştü. Kendisine borcun en kısa zamanda ödeneceği bilgisi verilmesine rağmen alacağı tahsil edemeyen avukat Çezik, icra müdürlüğü aracılığıyla bankaya ödeme ihtarı gönderdi ve tebligatın ulaşmasının ardından bankayı bir kez daha aradı.

HACZE GİTTİLER

Geçen 2 aylık süreçte herhangi bir sonuç alamayan Çezik, bir kez daha icra müdürlüğüne başvurarak, memur vasıtasıyla bankaya hacze gidilmesini ve alacağın bankanın kasasından icra memuru vasıtasıyla tahsil edilmesini (kasa haczi) talep etti. İcra müdürlüğünün kasa haczi kararı vermesinin ardından avukat Çezik, icra memuru ve yedi eminle bankanın en yakın şubesi olan Çağlayan şubesine hacze gitti.

Bankadaki görevlilerinden müvekkilinin alacağını isteyen Çezik, görevlilere mahkeme kararını gösterdi. Merkez şubedeki yetkililerle görüşen görevlilerin, ödeme için bankanın kasasının açılmamasını rica ettiği Çezik, müvekkilinin hesabına 1 saat içinde EFT yoluyla ödeme yapılacağı taahhüdünü memur ve yedi emin imzasıyla tutanağa yazdırarak bankadan ayrıldı.

Mehmet Kodalak'ın avukatı Çezik'in faiz ve masraflarla toplam 2 bin 700 lira alacağı tahsil edeceği öğrenildi.

"TÜRKİYE HUKUK TARİHİNDE BİR İLK"

Banka çıkışında gazetecilere açıklama yapan Ali Çezik, "Bankanın ödemediği borç için bankaya hacze gelmiştik. Şimdi fiili haciz yaptırmadılar ve borcu hemen ödeyeceklerini söylediler. Gün içerisinde icra hesabına EFT geçilecek. Bu şekliyle de bankanın direndiği borç bugün itibarıyla ödenecek. Bu da Türkiye hukuk tarihinde belki ilk diye düşünüyorum. Bundan sonra, en azından böyle durumlarda bankalara veya büyük şirketlere bir ders olur. Hukuk herkese hukuktur" diye konuştu.

Vatandaştan Bankaya Haciz
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Vatandaştan Bankaya Haciz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ışık: Hükümetin bu konuya el atması lazım binlerce insan bu konuda dolandırılıyor. 26 0 Yanıtla
  • celalettin aslan: bu bankalara daha fazlasını yapmak lazım, şerefsiz banka patronları halk düşmanı hükümeti de arkasına alarak vatandaşa kan kusturuyor. 4 0 Yanıtla
  • Ahmet Taner: Bankaların aldığı kredi ve sair masrafların mevzuat gereği geri ödenmesi konusun, ilgili kamu kurumlarının vatandaşla dalga geçtiğinin, aşağıladığının, en bariz örneğidir. Ayrıca korunmasız tüketicilerin yeni sahtekarlar tarafından dolandırılmasına zemin hazırlamıştır. Böyle bir mahkeme kararı çıkınca, bu husus yönetmelik olarak düzenlenip, bankaların müracata gerek kalmadan iade yapmaları yaptırımı neden uygulanmıyor. 100, 000’lerce insan neden tüketici hakem heyetlerinde, mahkemelerde süründürülüyor. Yeni yolsuzluk ortamına çanak tutuluyor. İlgili kamu görevlilerine ve siyasilere yazıklar olsun… 2 0 Yanıtla
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement