Bir Banka Çalışanı Vatandaşı Nasıl Soyduklarını İtiraf Etti - Son Dakika
Ekonomi

Bir Banka Çalışanı Vatandaşı Nasıl Soyduklarını İtiraf Etti

Eski bir banka çalışanı vicdan azabına dayanamayıp konuştu. Sırf kar etmek için bankaların vatandaşın hesabından habersiz aldıkları paraları açıkladı.

19.12.2014 08:05  Güncelleme: 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

17 yıllık eski bankacı E.Ö. vatandaştan alınan hizmet gelirlerindeki usulsüzlükleri anlattı: "Şube yöneticisinin kendisine baskı yaparak, 'hedefler tutmazsa kafaya kül tablası yersiniz' diye tehdit etti. Ruh sağlığım bozuldu." diyor.

Aldıkları ücret ve komisyonlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından 60'dan 20 kaleme düşürülmesine rağmen bankaların gelirlerinin azalmaması soru işareti yarattı.

Banka yöneticilerinin şube hedeflerini tutturabilmek için personele yoğun baskıda bulunduğu iddia ediliyor. Konu mahkemelere yansımış durumda. Son dönemde çalışanların kurumuna açtığı dava sayısında yüzde 50 artış var. BDDK'nın ücret ve komisyonları tırpanladığı yönetmelikten sonra hırslı şube yöneticilerinin "Testere sırtındayız, hedefleri tutturalım" emirlerinin yerini "Hedefler tutmazsa, kafanıza kül tablası yersiniz" gibi tehditlerin almaya başladığı öğrenildi.

'BURAYA PARA KAZANDIR'

Türkiye'nin büyük bankalarından birinde Şube Müdür Yardımcılığı yapan E.Ö. yaşadığı baskıyı anlattı. Müşterilerinin hesabından yasadışı şekilde para kesilmesine razı olmadığı için müdiresinden tehditler aldığını belirten E.Ö., Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastenesi'nden rapor aldığını öne sürüyor. Kadın bankacı, ayrıca işyerine dava açtı. E.Ö., yaşadıklarını şöyle anlattı: "17 yıllık bankacıyım. Usulsüz kredi komisyonu kesmem için çok baskı gördüm. İtiraz ettiğimde, 'Çalışmak istiyorsan, buraya para kazandıracaksın' deniliyordu. Yöneticiler, 'Mevduat ve krediden yeterli kârı yaptırmıyorum' diyordu. Şube müdiremiz, 'Ben agresifim, kredi hedefi tutmazsa, kafanıza kül tablası yersiniz' diye tehdit ediyordu. Ruh sağlığım bozuldu."

'MÜŞTERİ FARK ETMİYOR'

Yöneticilerinin en çok baskıyı hizmet geliri kalemi için yaptıklarını söyleyen E.Ö., "Çünkü bu gelir doğrudan kâr hanesine yazılıyor. Kredi verilen dosyalardan iki tür masraf alınıyor. Biri, sabit diğeri de şubenin inisiyatifinde olan masraflar. Yasal olmayanlar işte bu şube inisiyatifindekiler. SMS kredilerinde bu daha çok yapılıyor. Çünkü, SMS kredisi otomatik olarak müşteriye gittiği için 100 lira dosya masrafı kesiliyor. Müdürler bize, 'Bu 100 liraya bir 100 lira daha koyacaksın, öyle masraf alacaksın. İkinci 100 lirayı hizmet geliri adı altında kesin' diyorlar. Müşteri bunu çoğunlukla fark etmiyor. Fark ettiğinde de geri ödememek için ikna edilmesi isteniyor. İtirazında devam ederse o zaman mecbur kalınıp iade ediliyordu. Ama bu 10 krediden birinde oluyordu" diye konuştu. Avukat İsmail Altay da "Personele, her türlü krediyi 'müşterinin ağzından gir, burnundan çık ne olursa olsun sat' deniyor" açıklaması yaptı.

AİHM'YE KADAR GİDECEĞİM

Bu tür işlemleri yapmadığı için 2013'te işten ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen E.Ö., daha sonra işe iade davası açtığını belirtti. Bilirkişi raporu lehine olduğu halde mahkemeyi kaybettiğini belirten E.Ö., ardından Yargıtay'ın da dosyanın kapağını bile açmadan kararı onadığını belirterek, "Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdüm. Dilekçemiz kabul edildi. Burada da kaybedersek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğim" dedi.

DAVALAR YÜZDE 50 ARTTI

Bankacı E.Ö.'nün avukatı İsmail Altay da, daha önce yapılan usulsüzlükleri kabul etmediği için bankasına dava açan Hamit Başer gibi örneklerin çoğaldığını söyledi. Bankaların kâr hırsı nedeniyle çalışanlarına giderek artan oranda baskı yaptığını söyleyen Altay, "Son yıllarda banka personeli arasında kurumlarına karşı işe dönüş ve mobbing davaları açan sayısında yüzde 50 artış var" dedi.

Bir Banka Çalışanı Vatandaşı Nasıl Soyduklarını İtiraf Etti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Bir Banka Çalışanı Vatandaşı Nasıl Soyduklarını İtiraf Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • celalettin aslan: BU GÜN CUMA . YÜCE ALLAH BAŞIMIZA KENDİSİNDEN KORKAN BİR İKTİDAR NASİP ETSİN. AMİN 18 0 Yanıtla
  • devleti ali: yemeyin içmeyin bankalar ile alakanızı kesin. ben öyle yaptım. çok ufak bir meblağ kaldı onu da ödeyince daha şeytan görsün yüzlerini. elime para geçerse evde , cebimde , orda burda saklıyorum. bankaya yatırmam. kesin bir bahane bulup keserler çünkü. 9 1 Yanıtla
  • sirk gibi ülke: Bilinçlenin artık yedirmeyin hakkınızı bu bankalara!Saray yavrusu evlerde oturuyolar hayatın en güzelini banka sahipleri, üst düzey yöneticiler vs yaşıyor. Biz de asgari ücrete gelecek zammı bekliyoruz. . 6 0 Yanıtla
  • GİRESUN: BANKALARA YAKLAŞIRSANIZ İŞ YAPARSANIZ KESİNLİKLE SOYULACAGINIZI BİLİN. SOYULMANIZ OTOMATİGE BAGLANMIŞ. 3 0 Yanıtla
  • CEZAYİR-FAS-TUNUS-MISIR-TÜRKİYE-LİBYA: sen AYM me bi kasa muz götür . muz cumhuriyeti 1 2 Yanıtla
  • abdullah aslan: VAY ONUN BUNUN ÇOCUKLARI VAY 3 0 Yanıtla
  • sinan gùn bolu: Bu bilinen bir gercek.aracina jant almak icin, evindeki tv yi degistirmek icin kredi ceken bi toplum olduk.para satan bankalarda malesef insanlarin bu zaafini en iyi sekilde degerlendiriyor.bankacilik denetleme kurulu ne is yapar Inceleme ler olsa zaten vatandasin nasil kertildigide ortaya cikar 2 0 Yanıtla
  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.

  • Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı
    14:43 Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı

    Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, belediyenin destekleri ile atıl vaziyette bulunan beldenin verimli sulak arazilerinin yeniden canlanmaya başladığını belirterek Trabzon hurma fidanlarının dağıtıldığını açıkladı.

  • Erzurum'da konut satışları düştü
    14:40 Erzurum'da konut satışları düştü

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Erzurum'da Mart ayında 623 konut satışı gerçekleşti. İpotekli satışlarda 26. sırada yer alan Erzurum, diğer satış türleri kategorisinde ise 35. sırada yer aldı. İl, bölgesel konut satış performansı kaydında ise 2. sırada yer aldı.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor
    13:41 Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor

    Giresun'da dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği bölgede, fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 43 çiftçiye salep yumru dağıtımı yapıldı ve ilk hasat gerçekleştirildi. Mehmet Davut'a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüksek bir verim elde edildi.


Advertisement