Validebağ'da Ağaçlar Söküldü, Eylemciler Gözaltına Alındı - Son Dakika
Güncel

Validebağ'da Ağaçlar Söküldü, Eylemciler Gözaltına Alındı

Validebağ\'da Ağaçlar Söküldü, Eylemciler Gözaltına Alındı

Validebağ Korusu yanındaki alanda ağaçların sökülmesine tepki gösteren, 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi'ne götürüldü.

23.10.2014 17:41  Güncelleme: 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar'da Validebağ Korusu'nun yanında bulunan araziye cami inşaatı sırasında yaşanan gerginlik bugün de devam etti. Validebağ Korusu yanındaki alanda ağaçların sökülmesine tepki gösteren, 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi'ne götürüldü.

VALİDEBAĞ'DAKİ EYLEMDE 5 GÖZALTI

Validebağ Korusu yanındaki alanda ağaçların sökülmesine tepki gösteren, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay, Çiğdem Çidamlı ve Yurt Gazetesi Muhabiri Hakan Akpınar'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi'ne götürüldü.

"AĞAÇLARA DOKUNMAYIN"

Korunun yanında bulunan ve otopark olarak kullanılan alandaki ağaçlar Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından sökülmeye başlandı. Cami inşaatının yapıldığı alanda bulunan ağaçlar dozerler aracılığıyla kökünden sökülerek kamyonlara yüklendi. Ağaçların sökülmesi sırasında çevre sakinleri, 'Ağaçlara dokunmayın' diyerek tepki gösterdi. Olayları yatıştırmak isteyen Üsküdar İlçe Emniyet Müdürü Altuğ Verdi sökülen ağaçların aynı yere dikileceğini söyledi. Bu arada şantiye alanından çıkan hafriyat kamyonunu durdurmak isteyen eylemcilere zabıtanın müdahale etmesi nedeniyle kavga çıktı. Zabıta ekipleri ile eylemciler arasında çıkan kavgada bir eylemci yüzünden yaralandı. Olaya tepki gösteren mahalleli hafriyat kamyonunun önüne oturarak eylem yaptı. Mahallelinin araya girmesi ile eylemciler yerden kalktı ancak taraflar arasındaki gerginlik devam etti.

VALİDEBAĞ KORUSU'NDA NE OLUYOR?

Üsküdar Altunizade Mahallesi Rauf Paşa Sokaktaki Validebağ Korusu'nun yanında otopark olarak kullanılan alanda cami yapılmak isteniyor. 2012 yılına kadar otoparkın bulunduğu arazi yeşil alan olarak imar planlarında yer alıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan değişikliği ile 167 pafta 1313 ada 197 parseldeki 1200 metrekarelik alanı ''dini tesis alanı'' olarak değiştirdi. Üsküdar Belediyesi'nin iddiasına göre de hayırsever bir vatandaş buradaki dini tesis alanına cami yapmak için belediyeye müracaat etti. 300 metrekare büyüklüğünde bir butik cami, imam odası ve cami cemaati için sohbet odası projelendirilip Üsküdar Belediyesi'ne sunuldu. 24.09.2014 tarihinde Üsküdar Belediyesi ruhsatı onayladı.

BİLİRKİŞİ OLUMSUZ RAPOR VERDİ

İBB'nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda yapılan değişikliğine dava açılmıştı. Alanın yeşil alandan çıkarılıp dini tesis alanına dahil edilmesine itiraz edilmişti. Mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporun sonuç bölümünde ''Söz konusu alanın 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı ile yeşil alandan çıkartılarak cami alanına alınmasının plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz" demişti. Mahkemenin nihai kararını vermesi beklenirken hafta başı iş makinaları şafak vakti alana girdi. Bunu gören çevredeki vatandaşlar tepki göstererek iş makinalarının çalışmasını engellemeye çalıştı. Garip olan iş makinasının çevik kuvvet polisi eşliğinde gelmesi oldu. Bu durum tepkinin beklendiğine işaretti.

ÇALIYI DOLANIYOR

İş makinası tepkiler arasında otoparkta çalışmaya başladı. Akşam saatlerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği açıklaması geldi. Davacılar ilçe belediyesinin uygulamaya geçtiğini mahkemeye bildirerek ara karar çıkarttı. Mahkeme işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceği için yürütmeyi durdurma kararı verdi ve ilgili belediyeye 30 gün süre tanıyarak davalı idareden 5 maddenin cevabını istedi. Planın fonksiyon değişikliği ile ilgili olarak Diyanet ya da müftülükten görüş alındı mı? Dini tesis alanına ihtiyaç noktasında analiz yapıldı mı? Civardaki dini tesislerin işaretli olduğu pafta da en yakın ibadethanelerin uzaklığı nedir? Yeşil alan fonksiyonlu parselin toplam büyüklüğü nedir? Dava konusu planın onay tarihi nedir?

Mahkemenin bu kararına rağmen inşaat durmadı. Belediye cevapları mahkemeye göndermeye tenezzül de etmedi. Üsküdar Belediyesi, '' Dava İBB'ye açıldı bizi bağlamaz, üstelik de bize tebliğ edilen bir karar yok. Mahkeme kararındaki ada pafta numaraları da tutmuyor, bu karar Validebağ Korusu'nu korumak içindir inşaatın ise koruyla hiçbir alakası yoktur'' görüşünde. Belediye tebliğ yok diyerek çalıyı dolanıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Validebağ'da Ağaçlar Söküldü, Eylemciler Gözaltına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • h.beylerbeyi: bunlar chp liye benziyorlar yol yapan yaptırmaz, okul yapan yaptırmaz, cam diken diktirmez, baraj yapan yaptırmaz, Allah aşkına bunların Türküyede bir dikili agacı varmı . veya bir cakılı civisi varmı. bu zavallılar gezi parkında bütün agacları yakıp yıktılar halen durmuyorlar. BU VATAN BU ZAVALILARI TAŞIYAMAZ OLDUK. BUNLAR SIRTIMIZA YÜK OLDU. bırakın insanlar rahat etsin siz hemde hadepe katılın sizin chp ne işiniz var. 7 7 Yanıtla
  • adil: bu memlekette bu kadar talana dur diyecek bir vatan evladı yokmu yeter artık satılmadık yer bırakmadılar bu yerleri kimler bıraktı bu ülkeye yazıklar olsun bu kadarına . 4 6 Yanıtla
  • dogahan: bu namusuzlar kadarı namuslularında sesi yüksek cıkmalı bu satılmış kişilerin deri ne agac ne cam bunların deri elerine tuturşdurulan 100 liradan başka bişe degil 5 1 Yanıtla
  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, Counter-Strike 2'yi piyasaya sürdü ancak hile kullanımı hala daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncular, yeni oyunla birlikte hilecilerle karşılaşmayacaklarını düşünüyordu ancak beklentiler karşılanmadı. Valve'ın Anti-Hile (VAC) sistemi bile hile tekniklerini tespit etmekte zorlanıyor. Oyuncuların tepkileri ise sürekli olarak artıyor.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement