Uzmanlar Açıkladı: Piyasadaki Balların Yüzde 20'si Sahte - Son Dakika
Ekonomi

Uzmanlar Açıkladı: Piyasadaki Balların Yüzde 20'si Sahte

Sektör temsilcilerine göre 40 bin ton üretime karşı 50 bin ton tüketim olan Türkiye bal ithal etmiyor. Aradaki 10 bin ton farkın sahte ürün ve kaçak olduğu öne sürülüyor.

20.12.2014 09:28  Güncelleme: 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye sahip olduğu iklim şartları, florası ve biyolojik çeşitliliği sayesinde bal üretimi açısından en şanslı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 95 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşti. Ancak arıcılıkla uğraşan ve bal paketleme sektörü temsilcilerine göre ise Türkiye'de geçen yıl gerçekleştirilen toplam bal üretimi 35-40 bin ton seviyelerinde.

PİYASADA 10 BİN TON SAHTE VE KAÇAK BAL VAR

Türkiye'de bal üretiminin 35-40 bin ton seviyelerinde olmasına karşın tüketimin yıllık 50 bin ton civarında olduğuna dikkat çeken Özen Altıparmak, aradaki yaklaşık 10 bin tonluk bal açığının nasıl temin edildiği konusundaki soru işaretlerine dikkat çekiyor. İşin özü, Türkiye'nin ciddi boyutta bal ithalatı olmadığı için aradaki 10 bin ton civarındaki bal açığının nasıl kapatıldığı sorusu akıllara kaçakçılık ve sahte ürün iddialarını getiriyor.

Özen Altıparmak bu konuyu şu çümlelerle özetliyor: "Türkiye'de 35-40 bin ton bal üretimi varken tüketimin 50 bin ton seviyelerinde olması ve Türkiye'nin bal ithalatının olmaması adeta bir havuz problem gibi."

8 KİLO BAL 100 LİRA OLMAZ

Zaman zaman televizyon kanallarında ve farklı mecralarda kilosu 8-10 TL'ye satılan ballar herkesin dikkatini çekmiştir. Hatta kampanya dahi yapılan bu ürünlerde 8 kilogram bal 100TL'ye satılırken yanında takı seti ya da saat gibi bazı aksesuarlar da hediye olarak sunuluyor.

Amacımız kimseyi suçlamak ya da zan altında bırakmak değil. Ancak arıcılıkla uğraşanların bal üretim maliyetlerinin 8-10 TL'den başlayıp 15-20 TL'ye kadar çıktığını belirttiği bir ortamda söz konusu fiyatlara satılan bazı ürünler tüketicilerin aklına ister istemez gıda güvernilirliliği konusunu getiriyor. Tabii ki fiyat, bir gıdanın kalitesi açısından tek kriter olmamalı.

KAÇAK BALLARDA SAHTESİ GİBİ

Sektörden konuştuğumuz isimler söz konusu ürünlerin İran'dan kaçak olarak katırlarla Van'a kilosu 4 TL'ye getirilen ve arıların şeker tüketmesi ile yapılan ballar olduğunu söylüyor. Daha sonra bunlar tırlarla İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere dağıtılıyor. İddialara göre İran'daki bal üretiminde arılara yüzde 100 şeker veriliyor.

DENTİMLER YETERSİZ

Kaçak bal girişinin güvenlik güçlerinin alacağı tedbirlerle önlenebilecek bir durum olduğuna dikkat çeken Özen Altıparmak, "Farklı yörelerde, farklı rakımlarda, farklı çiceklerden alınan balın üretim maliyeti minimum 8 TL'den 15-20 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bal dünyada en kolay taklit edilen ve en zor tahlil edilen gıda maddelerinden birisi" diyerek aslında durumun ne kadar kritik önemde olduğuna dikkat çekiyor.

Balı 65-70 farklı parametrede analiz ettiklerini belirten Özen Altıparmak, bal sektörü açısından denetimlerin yeterli olmadığı görüşünde.

Altıparmak, "Bu maalesef tüm dünyada böyle. Denetim yetersizliği sadece Türkiye'ye mahsus değil. Türkiye'de arıcıların, bal sanayindeki paketleyicilerin denetlenmesi lazım. Bu noktada belki raflarda denetim daha kolay yapılabilir. Tüketicinin sağlığı açısından denetimler kesinlikle daha sıkı hale getirilmeli" diyor.

BAL ÜRETMEK PAHALI

Tıpkı tarım sektörünün diğer alanlarında olduğu gibi yüksek mazot fiyatları ve buna benzer birçok girdi maliyetindeki aşırı fiyat artışları arıcılar ve bal sektörü açısından da rekabet avantajını ortadan kaldırıyor.

TÜRKİYE'DEKİ BAL DÜNYADAKİNİN YÜZDE 3'Ü

Dünyada yıllık 1 milyon 300 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşiyor. Türkiye'nin bu üretimdeki payı yüzde 3 civarında.

Bal tüketiminde dünya ortalamasına göre iyi durumda olduğumuzu belirten Altıparmak, "Dünyada yıllık kişi başı bal tüketimi 183 gr seviyelerinde. Türkiye'de bu rakam 650 gr civarında. Almanya gibi ülkelerde ise yıllık kişibaşı bal tüketimi 1,5 kg. Aslında Türkiye'nin bal tüketiminde daha gidecek yolu var" diyor.

Bal konusu çok hassas ve önemli. İnsan sağlığı açısından çok değerli bir gıda ürünü olan balda tüketimin artırılması için denetim ve gıda güvenilirliğine yönelik soru işaretleri ortadan kaldırılmalı.

Arıcılık ekonomik açıdan da stratejik bir sektör. Bugün bitkisel üretimdeki kaliteyi belirleyen ana unsurlardan birisi mevcut arı nüfusu. Bunun yanında bal, üretimde verimliliği artırarak ihracat potansiyeli yaratılabilecek bir alan.

Ancak bu fırsatları değerlendirmek için doğru üretim politikası ve girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesini sağlayacak adımlar atılması şart.

Bloomberg HT Editörü

İrfan Donat

Uzmanlar Açıkladı: Piyasadaki Balların Yüzde 20\'si Sahte
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Uzmanlar Açıkladı: Piyasadaki Balların Yüzde 20'si Sahte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Burak: Kimse almasin kardesim ellerinde patlasin. Cokta sahte hastasi degil millet 5 1 Yanıtla
  • Meto: Sahte bal istemiyoruz. Pahali olsun AMA gercek ve saglikli olsun. 4 0 Yanıtla
  • benn: Bu ise girenlerin önce allah korkusu olacak ari çok mübarek bir canlıdır bizde yapıyoruz az bal alıyoruz ama helalinden doğal bal satiyoruz mesela bu sene çok bal olmadı benim balım çok diyen yalan söyler allah önce vijdan versin bu isi yapanlara gercekmi degilmi diye kokusundan az çok anlaya bilirsiniz başka türlü zor kapağını açtığınızda kokusu hemen yayilirsa iyidir 2 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement