Uzmanından Adaylık Kriterleri - Son Dakika
Yerel

Uzmanından Adaylık Kriterleri

Uzmanından Adaylık Kriterleri

Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Orhan Akgüloğlu, milletvekilliği için aday adaylarına belirlenen kriterleri sıraladı.

17.02.2015 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Orhan Akgüloğlu, milletvekilliği için aday adaylarına belirlenen kriterleri sıraladı.

7 Haziran tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel seçimleri öncesinde STK'ların Milletvekili adaylarından beklentileri de zaman zaman kamuoyunda paylaşılıyor. Erzurum'da da Mali Müşavir Bağımsız denetçi Orhan Akgüloğlu ise milletvekilli aday adaylarına adaylık kriteri uyarısında bulundu. Yıllarca milletvekillerinden memnuniyetsiz olan Erzurum halkının beklentilerini dile getiren Akgüloğlu'nun özellikle asgari Adab-ı Muaşeret çağrısında bulunması dikkatlerden kaçmadı. Akgüloğlu, bildirisinde Peygamber Efendimizin "Amirlik isteme; İstemeden sana reislik teklif edilirse, yardım görürsün. Eğer istemek suretiyle bir mevkiye geçersen yardımsız, acziyet içinde kalırsın." Hadisi Şerifi ile başladı. Milletvekilliğinin, demokratik sistemde memlekete ve millete hizmet noktasında ulvi ve şerefli bir sıfat olduğuna vurgu yapan Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Akgüloğlu, "Bu sıfat, iktidar partisi saflarında doğrudan hizmet imkanı bahşettiği için çok daha anlamlı. Aynı zamanda sorumluluğu da o derece ağır bir sıfat. Ak Parti, Yeni Türkiye'yi inşa edecek, Başkanlık Sistemine hazırlık yapacak yeni Meclis kadrosunun belirlenmesi hususunda geçmiş dönemlere göre muhtemelen daha titiz davranacak, daha sık eleyip sık dokuyacaktır" diye konuştu.

"AK PARTİ'NİN ADAYLARA UYARISI DİKKATE ALINMALI"

Genel seçimlerde aday olmayı düşünenlerin İl-ilçe kongrelerinde yer almamaları talimatının verilmiş olmasının ve, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleriyle belediye başkanlarının aday gösterilmeyeceği önceden ikaz edilmiş olmasına dikkat çeken Akgüloğlu, "Geçmiş seçim dönemlerinde görülmeyen takdire şayan bir hassasiyet olarak görüldü. Peki aday adayları nelere dikkat etmeli. İŞte bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları göz ardı etmemek gerekir. Ak Parti'den aday olacaklar; Genel Merkezin yeşil ışık yaktığı özel kontenjanı dışındakiler, Kesin aday listesine girebilmek için öncelikle kendilerini iyi tanıtabilmeliler. Mesela "aday olmak için niçin Ak Parti'yi tercih ettikleri, seçilecek olurlarsa Ak Parti'ye nasıl veya ne gibi bir katkı sağlayabilecekleri" gibi hususlara ikna edici açıklık getirmeliler. Aday olabilmek için hukuken parti üyeliği şartı aranmamış olmasa da siyasi nezaket gereği aday olacaklar, adaylık müracaatlarından önce partiye üyelik kaydını yaptırmalılar" dedi.

ADAYLIKTA EN ÖNEMLİ KRİTER PARTİ ÜYESİ OLMAKTIR

Seçimler öncesinde parti üyesi dolmayan aday adaylarının varlığına dikkat çeken Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Orhan Akgüloğlu, "Parti üyesi demek; partinin Tüzük ve Programını kabul ettiğini, gücü, bilgi ve tecrübeleri nispetinde parti çalışmalarına katılmayı üyelik giriş beyannamesinde beyan ve taahhüt eden kişi demektir. Partiye üye kaydı yaptırmadan milletvekilliğine aday olmak için müracaatta bulunmak; bir manada "ben şimdilik, Partinin Tüzük ve Programını kabul ettiğimi, gücüm, bilgim ve tecrübelerim nispetinde parti çalışmalarına katılmayı beyan ve taahhüt edemiyorum" anlamına gelmez mi? Bu tür şahıslar, "daha partiye üye olmayı hazmedemeyen veya kabullenemeyen bir kişi nasıl olur da milletvekili olmayı düşünebilir?" gibi, bir sorgulamaya muhatap olmazlar mı? Bu dönemin mevcut milletvekilleri veya geçmiş dönemlerde vekillik yapmış olanlardan bu dönem de aday olmak isteyenler; şayet kendilerine genel merkezden yeşil ışık yakılmamış ise; vekillik yaptıkları dönemlerde seçim bölgelerinde (personel tayinleri dışında) neler yaptıklarını, tekrar aday olurlarsa neler yapabileceklerini dillendirmeli ve delillendirmeli. Milletvekillikleri süresinde veya vekilliğe ara verdikleri dönemde seçmen memnuniyetine yönelik anketlerini kamuoyu ile paylaşmalılar!"

MUHALEFET PARTİSİ ADAY ADAYLARI DERSLERİNE İYİ ÇALIŞMALI

Muhalefet partilerinden aday olacaklara da çağrıda bulunan Akgüloğlu, "Kendi partilerinin programları hakkında bilgi sahibi olmalarının yanında iktidar partisi olarak Ak Parti karşısında iyi muhalefet yapabilmeleri için Ak Parti'nin 12 yıllık iktidar döneminde neler yaptıklarından ziyade neler yapamadıkları üzerinde derslerine iyi çalışmış olmaları gerekir! Aksi halde, gerek aday adaylığı gerekse kesin adaylık sürecinde muhtemelen seçmen veya basın mensuplarının; Sizleri muhalefet partisinden aday olmaya sevk eden sebepler nelerdir? Ak Parti hükümetlerinin 12 yıldır yaptığı hizmetlerin hangilerini olumsuz veya yetersiz buluyorsunuz? - Eleştirdiğiniz Ak Parti icraatlarının yerine sizlerin programı nedir?" gibi, bir sorgulamasının muhatabı olmalı ihtimal dahilindedir. Demokratik sistemde muhalefet partisi, sistemin olmazsa olmazıdır… İktidar partisi kadar önemlidir.

Güçlü muhalefet; faydalı güzel hizmet vesilesi demektir. Muhalefetin zayıflığı, iktidarın kontrolsüz, disiplinsiz icraatına zemin hazırlayacaktır. Ey sevgili aday adayları!. Bugünkü demokratik sistemde seçilme hakkına sahip her vatandaşın "ben adayım" diye ortaya çıkması ve adaylığını ilan etmesi; en tabii hakkıdır. Doğup büyüdüğü memleketine ve milletine hizmet etmek için "tensip edilirse hizmete ben de talibim, işte özgeçmişim, işte referanslarım" demek, takdir ve tebrik edilecek güzel bir hareket. Lakin ifrata kaçar da "en ehil benim, benden başka bu makama, bu hizmete layık kimse yok!" demeye kalkışılır veya bu anlama gelecek hareketler sergilerse; bu tür hareketlerin ne şahsa ne de partisine faydası olur" şeklinde konuştu.

ÖZHASEKİ'NİN MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN ADAYLIK İSTİFASI TAKTİRE ŞAYANDIR

Geçtiğimiz günlerde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin Milletvekili aday adaylığı için istifasına da değinen Mali Müşavöir Bağımsız Denetçi Akgüloğlu, "Ne güzel istifa, ne güzel davet, ne güzel adaylık! Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde Ak Parti'den milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden istifa ediyor. Sayın Özhaseki'nin istifasını açıklarken yaptığı konuşma; örnek alınacak ve örnek gösterilecek bir konuşma: "Dost elinden, davamızın liderinden, partimizin genel başkanından ve genel merkezinden 'gel' denildi. İl teşkilatımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız istisnasız 'evet gitmelisin' dediler. İstişare ettiğimiz güzel insanlar hep 'git' dediler. Anket yaptırdım, Kayseri halkı çok büyük bir ekseriyetle 'hizmete Ankara'da devam' dedi. Bu soruya müspet cevap vermek, bana yakışanı yapmaktı, yaptım da. Mehmet Özhaseki 1994'den buyana belediye başkanı… 4. Dönem Büyükşehir Başkanı seçilen ender siyasetçilerden. İşte görevden istifa böyle olmalı… Adaylığa davet böyle olmalı!

Keşke bütün bürokratların istifaları böyle davet neticesinde gerçekleşse. Keşke bütün vazife mahalleri böyle bir gerekçeyle terk edilse. Keşke bütün aday adaylarına böyle bir davet yapılmış olsa! Keşke adaylığı düşünen mevcut ve eski milletvekillerine de böyle bir davet yapılmış olsa! Böyle bir hizmet erlerinden müteşekkil parti ne güzel parti, böyle milletvekillerinden müteşekkil meclis ne güzel meclis, böyle bakanlardan müteşekkil hükümet kabinesi ne güzel kabine olur! "Ey ekmek uğruna iman cevherini atan, ey bir arpaya bir hazineyi satan zavallı! Nemrut, gönlünü İbrahim'e kaptırmadı ama canını bir sivrisineğe teslim etti" diye sözlerine ekledi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uzmanından Adaylık Kriterleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement