Uyuşturucuyu Saklayacak Yer Yok - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucuyu Saklayacak Yer Yok

Uyuşturucuyu Saklayacak Yer Yok

Emniyet'in uyuşturucu raporunda Diyarbakır'da üretilen ve satılan uyuşturucunun sadece yüzde 10'unun yakalandığı belirtildi.

16.09.2014 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet'in İçişleri Bakanlığı'na sunduğu raporda Diyarbakır'da yakalanan uyuşturucunun prosedür gereği adli emanette tutulması gerektiği hatırlatıldı. Ancak bu mekanların Diyarbakır'da ele geçirilen uyuşturucuyu saklamak için yeterli olmadığı vurgulandı. Rapora göre Diyarbakır adli emanetinde 50 ton, Lice Adliyesi'nde 10 ton, Diyarbakır Narkotik Şubesi'nde 40 ton, Diyarbakır Jandarma'da ise yaklaşık 43 ton esrar bulunuyor. ÖZETLE

Uyuşturucu

Diyarbakırda uyuşturucu engellenemiyor

Lise çağında esrar kullanımı yüzde 40

"Yakalanan uyuşturucuların normal şartlarda adli emanete teslim edilmesi gerekiyor ancak adli emanetlerin fiziki kapasitesi bu kadar büyük miktardaki uyuşturucuyu saklamaya yetmiyor. Büyük miktarda uyuşturucu polisin elinde saklanmak üzere kalıyor. Polis bunların başında 24 saat esasına göre nöbetçi koyuyor, kamera gibi ek tedbirler de alıyor. Ancak hava sıcaklığından dolayı kuruma olunca ağırlık kaybı oluyor. Bu da yanlış anlaşılmaya sebebiyet vereceğinden personelde tedirginliğe yol açıyor. İmha, nakliye ve depolama personelde bıkkınlık yaratmış durumda."

Uyuşturucu imhası için fırın önerisi

Diyarbakır'ın iklim şartları esrar üretimi için yetiştirilen kenevire çok uygun. Yaş bitki halinde yakalanan kenevirin yanması zor olduğu için imha işlemi uzun sürüyor. Raporda uyuşturucunun imhası için yeni 'fırınlar' yapılması da öneriliyor:

"İmha işlemi düzgün yapılamadığından imha sonrası kalan kenevir tekrar alınıp piyasaya sürülüyor. Normalde uyuşturucu imhaları ikili ilişkilere ve iyi niyete dayalı bir şekilde çimento fabrikası fırınlarında yakılıyor. Ancak çimento fabrikaları günlük 1,5 tondan fazla uyuşturucu yakamıyor. Fabrikalar da fırınların ısısı düştüğü gerekçesiyle yakmak istemiyor. Bu sebeple üretimin yoğunlaştığı bölgelerde uyuşturucu imhası için fırınlar yapılmalı. Bu fırınlarda kaçak sigaraların da imhası sağlanabilir."

Kenevirin üretilmesi ve toz esrara dönüştürülmesi işlemi arazide, kısa sürede ve gece saatlerinde işçileri yaptırılıyor. Raporda üreticilerin bu kişileri motive etmek için uzun süre çalıştırdığı, içkili eğlenceler düzenlediği, üretimden sonra da 1-2 kilo esrarı bu kişilere hediye ettiği yer aldı.

Uyuşturucunun yüzde 10'u ancak yakalanıyor

Uyuşturucu raporunda Diyarbakır bölgesinde yakalanan esrar miktarıyla ilgili çarpıcı bir tespit de yer aldı. Buna göre 2009'da Diyarbakır'da yakalanan esrar miktarı yaklaşık olarak diğer 80 ildeki miktara eşitken, 2012 yılı itibariyle bu oran tüm illerdeki esrar miktarının iki katına çıktı. Ancak 2013 Kasım ayı itibarıyla bölgede yakalanan uyuşturucu, bölgede yetişen uyuşturucunun yüzde 10'u bile değil; raporda bunun nedenleri de sıralandı:

"Uyuşturucu kullanımı alenileşmiş durumda. Halkta bağımlılıktan dolayı çok şikayet var ancak ihbar müessesesi zayıf. Kenevir ekmeyenler ve uyuşturucu satmayanlar aile ve yakın çevrelerinde bu işe girmeleri yönünde baskı görüyorlar. Diyarbakır'ın dış ilçeleri Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele şubeleri ile Narkotik şubeleri denetiminden uzak ve kopuk durumda. Buralarda içicilere de, satıcılara da hiçbir şey yapılmıyor, yapılamıyor."

Yüksek kar mücadeleyi zorlaştırıyor

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü yetkililerine göre Diyarbakır'da uyuşturucuyla mücadeleyi zorlaştıran nedenlerin başında yüksek kar beklentisi var:

"Bölgede esrar alenileşmiş durumda. Özellikle kuzey sektöründe tarımsal ürün ekimi bitmiş durumda. Operasyonlarda şahıslara 'neden ayçiçeği veya buğday ekmiyorsun da kenevir ekiyorsun, esrar üretiyorsun?' diye sorduğumuzda, cevap olarak 'o dediklerinizin kilosu 56 TL. Bunun ise 300 ile 500 TL arasında' yanıtını alıyoruz."

Rapor hazırlanırken görüşüne başvurulun bir müftü ise Diyarbakır'da uyuşturucu ile ilgili vaazdan sonra başına gelenleri şöyle anlattı:

"Toplum elektrik kaçağı konusunda bile imamlara vaaz sonrası tepki gösteriyor. Bizzat Lice'nin Çalıbükü köyünde uyuşturucu üzerine verdiğim vaazdan sonra köylüden tepki gördüm. Çünkü köyün neredeyse tamamı kenevir ticareti ve esrar üretimi ile ilgileniyormuş."

3-4 liraya esrar satılıyor

Diyarbakır Valisi'nin anlattıkları ise bölgede esrarın nasıl 'normalleştiğini' ortaya koydu. Buna göre lise çağındaki çocukların yüzde 40'ı esrar kullanıyor ve onlara göre sigara ile esrar arasında fark yok:

"Gençler arasında bütün liselerde kullanım yaygın. Esrar sigara gibi yaygın kullanılıyor. Kullanımda kız erkek arasında fark yok. Lise çağındaki çocuklarda esrar kullanımı yüzde 40'ın altında değil. Bazı bölgelerde yüzde 60'a çıkıyor. En yaygın karşılaşılan sorular; 'Sigara serbestken esrar neden yasak.? Esrar da sigara gibi değil mi? Sigaranın zararı olsa serbest olmaz.' Bunlar gençler arasında çok yaygın konuşulan konular. Şehirde esrar inanılmaz boyutlarda tüketiliyor. Sokakta 3 liraya, 4 liraya en fazla 5 liraya çok rahat esrar bulunuyor."

PKK-uyuşturucu bağlantısı

Raporda uyuşturucu çeteleriyle PKK'nın doğrudan bağlantılı olduğu tespiti de var:

"Kenevir ekenler örgüte güvenerek ekiyorlar. Örgüt, devleti uyuşturucu üreticilerine karşı oyalıyor. Bölgedeki canlı kalkan eylemleri de narko-terör operasyonlarından bağımsız değildir. Örgütle uyuşturucu üreticileri arasındaki parasal bağı köy komiteleri sağlıyor. Suç çetelerinin PKK terör örgütü ile irtibatları var. Onların bilgisi dışında ve örgüte para vermeden suç çetelerinin bir şey yapması mümkün değil."

"PKK özellikle Diyarbakır ve Hakkari arasındaki bölgede 'bugünden itibaren uyuşturucu ekmek, satmak, içmek yasak, uymayan cezalandırılacak' desin, bir Allah'ın kulu ne bir gram ekebilir, ne de bir gram içebilir. Ama örgüt bunu demiyor. Çünkü uyuşturucu gerek üretimi ve ticareti, gerek kullanımıyla onların işine geliyor."

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Uyuşturucuyu Saklayacak Yer Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da kahvehanede silahlı saldırıya tutulan zanlılardan 3'ü tutuklandı
    11:20 Diyarbakır'da kahvehanede silahlı saldırıya tutulan zanlılardan 3'ü tutuklandı

    Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bir kahvehanede otomatik silahla çevreye ateş eden 4 zanlıdan 3'ü tutuklandı. Şüpheliler, bir kavganın ardından kahvehaneyi tehdit etmiş ve aynı gün maskeli olarak silahla saldırı düzenlemişlerdi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda zanlılar yakalanmış ve adliyeye sevk edilmişlerdir.

  • Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup finalinde Alman temsilcisiyle karşılaşacak
    11:18 Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup finalinde Alman temsilcisiyle karşılaşacak

    Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup finalinin ilk maçında Alman temsilcisi NINERS Chemnitz'e konuk olacak. İstanbul temsilcisi, avantajlı bir skorla dönerek finalin ikinci ayağında ev sahibi olarak mücadele etmek istiyor. İki takımın istatistikleri de oldukça yakın.

  • Kontrolden çıkarak takla atan otomobil hurdaya döndü
    11:18 Kontrolden çıkarak takla atan otomobil hurdaya döndü

    Eskişehir'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce orta refüje çıkarak aydınlatma direğine çarpan, daha sonra ise takla atan otomobil hurdaya dönerken, sürücü yaralandı. Kaza, bugün sabah 04.30 sularında Odunpazarı İlçesi Prof. Dr. Nabi Avcı Bulvarı üzerinde meydana geldi. Yaralının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi
    11:17 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi

    Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı çiğ süt fiyatlarına tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, fiyatların yeterli olmadığını belirtti. Adem, üreticilerin para kazanamadığı durumlarda üretimi bırakıp şehirlere göç ettiğini ve bu durumun tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.

  • Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, tebrik ziyaretlerini kabul ediyor
    11:16 Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, tebrik ziyaretlerini kabul ediyor

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, tebrik ziyaretlerini kabul etmek isteyenleri 15 Mayıs'a kadar salı, çarşamba ve cumartesi günlerinde beklediklerini duyurdu.

  • Kopenhag'da Tarihi Borsa Binası Alevlere Teslim Oldu
    11:16 Kopenhag'da Tarihi Borsa Binası Alevlere Teslim Oldu

    Danimarka'da 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası alevlere teslim oldu. Alevlerin sardığı binanın simge kulesi yıkıldı.

  • İstanbul'daki ünlü AVM'de intihar! Ekipler olay yerine sevk edildi
    11:15 İstanbul'daki ünlü AVM'de intihar! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İstanbul Şişli'de bulunan Cevahir AVM'de bir kişi intihar etti. Sosyal medyaya düşen görüntülerde şahsın yerde hareketsiz bir şekilde yattığı görüldü. Güvenlik görevlilerin ihbarı sonrası olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.


Advertisement