Uyuşturucuya Karşı Tiyatroyla Mücadele Veriyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Uyuşturucuya Karşı Tiyatroyla Mücadele Veriyorlar

Adapazarı Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, gençleri uyuşturucunun zararları konusunda bilgilendirmek amacıyla "Çetin Ceviz" adlı tiyatro oyununu sahneliyor Vali Yardımcısı Özdikici: "Bu tiyatrodaki amaç, "bir kereden, denemekten bir şey olmaz" demenin yanlış olduğunu vurgulamak suretiyle gençlerimizi bu kötü alışkanlıklardan korumak.

16.01.2015 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adapazarı Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, uyuşturucuyla mücadele kapsamında öğrenciler için  "Çetin Ceviz" adlı tiyatro oyununu sahneliyor.

Orhangazi Kültür Merkezi'nde izleyicilerle buluşan Abdullah Şahin Nokta Tiyatrosunun oyunuyla, çocukların madde bağımlılığının zararlarını erken yaşta öğrenmeleri amaçlanıyor. Okullardan gruplar halinde gelen öğrencilere sahnelenen oyunda, mutlu bir ailenin küçük kızının arkadaşına özenmesiyle başlayan uyuşturucu bağımlılığı ve buna karşı verdiği mücadele anlatılıyor.

Tiyatro oyununda aile, hem sevinci hem de hüznü bir arada yaşıyor. Evin büyük oğlunun Amerika'da burs kazanmasıyla mutlu olan ailenin sevinci, küçük kızlarının ağlayarak eve gelmesiyle kısa sürüyor. Arkadaşının madde bağımlılığından hayatını kaybetmesine üzülen kız, ailesine bu işe kendisinin de karıştığını itiraf ediyor. Bu itirafla adeta yıkılan aile, vakit kaybetmeden kızlarının tedavisi için doktora başvuruyor.

Emekli olduğu halde çocuklarının eğitimi için taksi şoförlüğü yapan babanın trafik kazasının ardından tekerlekli sandalyeye mahkum kalması ve kızının madde bağımlılığını öğrenmesiyle verdiği mücadeleyi anlatan oyunun sonunda yine mutlu aile tablosu çiziliyor.

Vali Yardımcısı Özdikici

Vali Yardımcısı Şakir Özdikici, gazetecilere yaptığı açıklamada, madde bağımlılığı ile mücadele konusunda Sakarya'da ciddi çalışma yapıldığını söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin uyuşturucuyla mücadele komisyonunda el birliği ile çalışmaların devam ettiğini belirten Özdikici, "Bu kapsamda Adapazarı Belediyesinin organizasyonuyla Nokta Tiyatrosu'nun öğrencilerimize sunmuş olduğu gösteriden dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tiyatrodaki amaç, gençlerimize fiilen göstermek, "bir kereden, denemekten bir şey olmaz" demenin yanlış olduğunu vurgulamak suretiyle gençlerimizi bu kötü alışkanlıklardan korumak. Gençlerimizin bunu iyi algıladığını ve bununla mücadele edeceklerine inanıyorum. Umarım öğrencilerimiz ve aileleri de bize destek olur" diye konuştu.

Adapazarı Belediye Başkanı Dişli

Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli de gençliğin ve öğrencilerin çağın en büyük hastalığıyla karşı karşıya kaldığını anlatarak, bununla ilgili çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Nokta Tiyatrosu'yla yakaladıkları fırsatı, kentte en ücra köşelerdeki okulların öğrencilerine ileterek uyuşturucuyla etkin mücadele hedeflediklerini vurgulayan Dişli, "Bugün o programlardan birini gerçekleştirdik. Valimiz bu mücadelede okullarla ilgili gerekli katkıyı vereceğini ifade etti. Biz de belediye olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik. İnşallah Sakarya'daki tüm öğrencileri bu çalışmanın içine katarak mücadele noktasında ciddi fırsat yakalamış olacağız" ifadesini kullandı.

Adapazarı Berna Yılmaz Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Seda İnal da "Çok güzeldi, öğretici bir tiyatroydu. Hiç kimsenin madde kullanmaması gerektiğini öğrendik, uyuşturucunun bağımlılık yaptığını, zararlı olduğunu öğrendik" dedi.

Meltem Omak da tiyatroyu çok faydalı bulduğunu, ders verici nitelikte olduğunu ifade ederek, "Uyuşturucuyu kullanmamam gerektiğini ve bağımlılık yaptığını öğrendim" şeklinde konuştu.

Abdullah Şahin Nokta Tiyatrosunun Müdürü Sibel Aydın da kendilerine geçen yıl madde bağımlılığı ile ilgili oyun hazırlanması talebi geldiğini anlattı.

Sanatçı duyarlılığıyla kendilerine gelen teklifi ele aldıkları bilgisini veren Aydın, "Uyuşturucu bağımlılığı çok ciddi bir sorun olduğu için hemen çalışmalara başladık. 3 aylık prova sonucunda oyunu oynamaya karar verdik. Sağlıklı bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Memleketimizin ortak sorunu, cinsiyeti, rengi, ırkı, siyaseti olmayan bir oyun bu. Çocuklarımızın düştüğü uyuşturucu batağından kurtulmalarına yardımcı olmak, buna bulaşmamalarını sağlamak için sahneye konmuş bir oyun" değerlendirmesinde bulundu.

Oyunu İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Sezer, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Fevzi Mahmutoğlu, şube müdürleri ve öğrenciler izledi. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uyuşturucuya Karşı Tiyatroyla Mücadele Veriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çankaya Belediyesi Muammer Sun Müzik Atölyesi Çocuk Korosu 23 Nisan konseri verdi
    17:49 Çankaya Belediyesi Muammer Sun Müzik Atölyesi Çocuk Korosu 23 Nisan konseri verdi

    Çankaya Belediyesi Muammer Sun Müzik Atölyesi Çocuk Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında ünlü besteci Muammer Sun'un şarkılarını seslendirdi.

  • Trabzon'da 2 Bin Çocuk, Oyun Şenliğine Katıldı
    17:38 Trabzon'da 2 Bin Çocuk, Oyun Şenliğine Katıldı

    Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen oyun şenliğine 2 bin çocuk katıldı. Şenlikte öğrenciler geleneksel oyunlar oynadı, dans etti ve eğlendi. Çocuklara çizgi film kahramanlarının kostümleriyle fotoğraf çekimi yapıldı ve etkinliğin sonunda 2 bin fidan dağıtıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, öğrencilerin eğlenmesinden mutluluk duyduklarını belirtti ve Atatürk'ün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çocuklara armağan ettiği için teşekkür etti.

  • Niğde'de Uluslararası Resim Sergisi Açıldı
    17:33 Niğde'de Uluslararası Resim Sergisi Açıldı

    Niğde'de 8 ülkeden 21 sanatçının eserlerinin yer aldığı Uluslararası Resim Sergisi, Niğde Belediyesi Sanat Galerisi'nde açıldı. Vali Cahit Çelik, serginin açılışında yaptığı konuşmada, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerine vurgu yaptı. Sergi, 3 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.

  • Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan 'Yemin Olsun' sergisi Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı
    17:14 Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan 'Yemin Olsun' sergisi Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı

    Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde açılan 'Yemin Olsun' sergisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinin hikmetini ve derinliğini anlatıyor. Sergide arz, sema, yıldızlar, yörüngeler, gece, gündüz, şafak, kuşluk vakti, ay, güneş, kalem, rüzgar, zeytin ve incir gibi kavramlara edilen yeminler sanatsal bir perspektifle sunuluyor. Sergide Adnan Çoker, Devrim Erbil, Ahmet Oran, Erol Kılıç, Fatih Özkafa, Leyla Kara, İsmail Hakkı Gurbetçi, Faruk Kırlı, Raşit Altun ve Muhammet Mağ'ın da arasında bulunduğu sanatçıların eserleri yer alıyor. 'Yemin Olsun Sergisi', 28 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilir.

  • Azerbaycanlı Ünlü Sanatçı Cavanşir Mammadov Hayatını Kaybetti
    17:12 Azerbaycanlı Ünlü Sanatçı Cavanşir Mammadov Hayatını Kaybetti

    Azerbaycan'ın ünlü sanatçılarından Cavanşir Mammadov, 70 yaşında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mammadov'un birçok eseri bulunuyordu ve 2005 yılında Azerbaycan Devleti tarafından 'Emektar Artist Ünvanı'na layık görülmüştü. Ünlü şarkıcı Doğuş'un eşi Hoşgedem Hidayetkızı, Mammadov'un ölüm haberini duyduğunda büyük üzüntü yaşadığını belirtti ve onun değerli bir sanatçı olduğunu vurguladı.

  • Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk' tanıtıldı
    17:04 Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk' tanıtıldı

    Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk'un tanıtımı Gölbaşı Vilayetler Evi'nde yapıldı. Tanıtım programına Tulu Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalkan, Genel Yayın Yönetmeni Enes Celep, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. Derginin ilk sayısı mart ayında piyasaya çıktı. Dergi, 2024 yılında elde edilecek abonelik gelirlerinin tamamını Gazze'ye bağışlayacak.

  • İzmir'de Türk Silahlı Kuvvetleri Sergisi Açıldı
    16:59 İzmir'de Türk Silahlı Kuvvetleri Sergisi Açıldı

    İzmir'de, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen '1923'den Günümüze Türk Silahlı Kuvvetleri Sergisi'nde, Mehmetçik'in Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne kadarki 114 fotoğrafı sergilendi. Sergiyi gezen vatandaşlar, fotoğrafları inceleyerek gurur duyduklarını ifade etti. Sergi, 22 Nisan Pazartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek.

  • İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor
    16:23 İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor

    İstanbul Modern, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel olarak üç gün sürecek olan 'Müzede Oyun' şenliğine ev sahipliği yapıyor. Çocukları sanatla buluşturmayı amaçlayan etkinlikte, çocuklar ve aileleri müzenin farklı mekanlarında sanat aktiviteleri gerçekleştiriyor. Programa 2-10 yaş arası çocuklu aileler ücretsiz kayıt yaptırabiliyor. İstanbul Modern, çocukların kendilerini sanatçı ve kaşif gibi hissetmelerini sağlamak için farklı içerikler hazırladı. Etkinlikte sergi turları, renk atölyesi, masal okuma etkinlikleri ve ebeveynlere yönelik yaratıcılık seminerleri gibi etkinlikler yer alıyor.

  • Bakan Özhaseki:
    15:37 Bakan Özhaseki: "Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak"

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Sun Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği açılış programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak' dedi.

  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.


Advertisement