Uyuşturucunun Karanlık Yüzü, Fotoğraflarla Şimdi Taksim'de - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucunun Karanlık Yüzü, Fotoğraflarla Şimdi Taksim'de

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından yayımlanan 2012 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre dünya genelinde 27 milyon kişi uyuşturucu problemi yaşıyor.

25.10.2014 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu durumdan yalnızca kullanıcılar değil; aileleri, çevreleri ve toplum da zarar görüyor. Bağımlılıkla mücadelede öncü kuruluş Türkiye Yeşilay Cemiyeti bağımlılığın karanlık dünyasını bu sefer sanatsal bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor. Dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri, iki yılı aşkın süredir yürüttüğü projesiyle bir trajediyi görünür hale getirdi. Bispuri'nin Haziran ayında Yeşilay Genel Merkezi'nde açtığı 'Paco' isimli fotoğraf sergisi, Taksim Metrosu'na taşındı.

Güney Amerika'da son dönemde pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü olan 'Paco', içinde kokain artıkları, kimyasal bileşikleri, toz ya da cam parçalarının bulunduğu, yüksek derecede bağımlılık yapan bir madde. Özellikle fakir semtlerde yaşayan gençleri kurban seçen ve hızla yaygınlaşan 'paco' karşısında, aileler önlemlerin artırılmasını istiyor.

Son dönemde uyuşturucu kullanım yaşının dünya genelinde düştüğünü endişe ile gözlemlediklerini ifade eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, uyuşturucuya başlama yaşının 11, genç nüfus içinde uyuşturucu maddeleri en az bir kere denemiş olan gençlerin oranının ise yüzde 10 civarında olduğunu belirtiyor. Projedeki çarpıcı fotoğrafların daha fazla insana ulaşması ve duyarlılığın artması için Taksim Metrosu'nda sergilemeyi seçtiklerini söyleyen Karaman, "Yeşilay olarak bağımlılıkların önlenmesinde ilk adım, farkındalık yaratmaktır. Bunun için şimdiye dek pek çok etkinlik, seminer, konferans düzenledik. Bu kez de sanatsal bir bakış açısı ile bağımlılıkların görünmeyen yüzünü göstermek istedik" dedi.

Sergideki eserlerin sahibi Valerio Bispuri, 2013 Japonya'nın 9. Günü Uluslararası Gazetecilik Ödülü, 2013 'Geçici Meseleler' dalında Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülü gibi pek çok ödüle sahip. Bispuri; hapishaneler, uyuşturucu kullanımının etkileri gibi pek çok sosyal konuda başarılı fotoğraflara imza attı.

Yaklaşık bir asırdır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay da bu sergiyle bağımlılık savaşının evrenselliğine ve bu uğurda, sanatın yerinde kullanımına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Sergi 31 Ekim'e kadar Taksim Metrosu sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Uyuşturucunun Karanlık Yüzü, Fotoğraflarla Şimdi Taksim'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Marmaris'te Şiddetli Yağmur ve Hortum Sonrası Hasar Tespit Edildi
    14:36 Marmaris'te Şiddetli Yağmur ve Hortum Sonrası Hasar Tespit Edildi

    Marmaris'te etkili olan şiddetli yağmur ve fırtına sonucunda oluşan hortum, Marmaris Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bazı birimlerine hasar verdi. Belediye ekipleri, hasar tespiti yaparak çalışmalara başladı.

  • Bodrum'da meydana gelen heyelanda 2 işçi kurtarıldı
    14:34 Bodrum'da meydana gelen heyelanda 2 işçi kurtarıldı

    Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir inşaat alanında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 2 işçi AKUT ekipleri tarafından kurtarıldı. İşçiler, sedyeyle güvenli alana taşındıktan sonra ambulanslarla Bodrum Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.

  • Bolu'nun yüksek kesimlerinde nisanda kar etkisini gösterdi
    14:30 Bolu'nun yüksek kesimlerinde nisanda kar etkisini gösterdi

    Bolu'nun Köroğlu Dağları'nın zirvesinde bulunan Kartalkaya bölgesi ile Sarıalan ve Aladağ yaylalarında sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmur, kar yağışına dönüştü. Kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.

  • Bucak'ta Otomobil Çarpışması: 1 Ölü, 7 Yaralı
    14:30 Bucak'ta Otomobil Çarpışması: 1 Ölü, 7 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 2'si çocuk 7 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevre illerdeki hastanelere sevk edilirken, kaza nedeniyle yol trafiğe kapatıldı.

  • Ordu'da denetimli serbestlik tedbiri altındaki yükümlü, kamuya yararlı işte çalışma cezasını evlerde tıraş ederek çekiyor
    14:29 Ordu'da denetimli serbestlik tedbiri altındaki yükümlü, kamuya yararlı işte çalışma cezasını evlerde tıraş ederek çekiyor

    Ordu'da denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan bir yükümlü, kamuya yararlı bir işte çalışma cezasını yaşlı, öğrenci, hasta ve maddi durumu iyi olmayanları evlerinde tıraş ederek çekiyor. Yükümlü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı huzurevi sakinlerine, muhtaç durumdaki hastalara, yardım alanların aile bireylerine ve hafızlık eğitimi alan öğrencilere hizmet veriyor. Proje sayesinde yükümlülerin iş disiplini sağlanırken, kurumlardaki olumlu havadan etkilenme ve davranış değişikliği de oluşuyor.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti
    14:29 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı'na katılmak üzere gittiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etti. Başkan Çerçioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ata'mızı ziyaret ettiklerini ve çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Zafer değil, görevdir
    14:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Zafer değil, görevdir

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, bu sonucun bir zafer değil, görev olduğunu belirtti. Özel, CHP'nin kazandığı belediyeleri hatırlatarak, Türkiye ittifakının belediye başkanlarına selam gönderdi. Ayrıca, kadın ve genç belediye başkanlarının artışına dikkat çeken Özel, bundan sonra ölçme değerlendirmeyi siyasetin odak noktasında tutacaklarını ve doğru yapanı örnek göstereceklerini söyledi.

  • Malatya'da motosiklet kazası: Sürücü ve eşi yaralandı
    14:26 Malatya'da motosiklet kazası: Sürücü ve eşi yaralandı

    Malatya'nın Akçadağ ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında sürücü ve eşi yaralandı. Motosiklete ayağı sıkışan sürücü, itfaiye ekiplerinin yardımıyla kurtarıldı. Kazada hafif yaralanan sürücünün eşi ise sağlık ekiplerine haber verdi. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.


Advertisement