Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı (UMAEP) kapsamında 18 pilot ilde daha narkotimlerin göreve başlayacağı bildirildi.

25.06.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı (UMAEP) kapsamında 18 pilot ilde daha narkotimlerin göreve başlayacağı bildirildi.

UMAEP yıllık değerlendirme toplantısı, Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu Başkanı Necdet Ünüvar'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Ünüvar, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda düzenlenen toplantı öncesi gazetecilere UMAEP kapsamında yapılan ve devam eden faaliyetlere ilişkin bilgi verdi.

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü'nün yarın kutlanacağını hatırlatan Ünüvar, uyuşturucuyla son bir yıldır değil, AK Parti hükümeti tarafından 13 yıldır mücadele edildiğini söyledi.

Bu kapsamda 2014'te, 7 bakanlığın bir araya geldiği toplantıyla etkili bir acil eylem planı yapılması kararı çıktığını anımsatan Ünüvar, "Uyuşturucu sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu. Hatta Batı dünyasının daha büyük sorunu. 15- 24 yaş arasında uyuşturucu maddeyi en az bir kez deneme itibarıyla baktığımız zaman Türkiye'nin yüzde 2.7'lik bir oranla Batı'dan düşük bir rakamda olduğunu görüyoruz" dedi.

Ünüvar, Türkiye'deki uyuşturucu kullanım rakamlarının düşük olmasına karşın acil eylem planına neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin, "Türkiye iki açıdan risk altında birincisi Birleşmiş Milletler Suç Ofisinin resmi verilerine göre, yasa dışı afyon üretiminin yüzde 92.6'sı Afganistan'da üretiliyor ve bu afyonun önemli geçiş güzergahlarından birisi Türkiye. İkincisi de Türkiye genç bir ülke, nüfusunun yarısı 30 yaşın altında. Hem genç bir nüfus hem de geçiş güzergahında olması sebebiyle Türkiye'de bu rakamlar Batı'ya göre oldukça düşük olmasına rağmen birtakım tedbirlerin alınması gerekiyordu" diye konuştu.

Uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı öncesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Ünüvar, 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nın yapıldığını anımsattı.

Eylem planı kapsamında yapılan mevzuat düzenlemeler konusunda kısa, orta ve uzun vadeli hedefler alındığına dikkati çeken Ünüvar, "Kısa vadeli hedef 2014'ün sonuna kadar, orta vadeli hedef 2015-2018 sonuna kadar, uzun vadeli hedef ise 2018-2023 arasını kapsıyor. Uzun vadeli hedef, 2023'e Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına ulaştığımız vakit uyuşturucu meselesinin marjinal, yani toplum tarafından konuşulmaya değer atfedilemeyecek bir problem zikredilecek bir boyuta getirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Sınır kapılarında uyuşturucu mücadelesi

Eylem planı kapsamında arz ile mücadele faaliyetlerinde önemli mesafeler alındığını, İçişleri Bakanlığının çeşitli birimleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı başta olmak üzere Adalet Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığının gümrük ve sınır kapılarında önemli mücadele içerisinde olduklarını belirten Ünüvar, "2006'dan bu yana sınır kapılarımızda yakalanan uyuşturucu miktarı bütün Avrupa Birliği ülkelerinin toplamından daha fazla. Hatta son 2 yılda Avrupa Birliği ülkelerinin toplamından 2 kat daha fazla diye biliyorum. Dolayısıyla sınır kapılarında uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili çok ciddi faaliyetlerde bulunuluyor" şeklinde konuştu.

18 ile daha narkotim geliyor

Sokaklardaki uyuşturucu maddelerin dolaşımıyla ilgili eleştiri aldıklarını anlatan Ünüvar, bu eleştiriyi gidermek adına İçişleri Bakanlığı tarafından narkotim projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Narkotimin, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Antalya, Konya, Diyarbakır, Samsun ve Erzurum olmak üzere 11 pilot ilde, 11 Aralık 2014'te hayata geçirildiğini hatırlatan Ünüvar, şöyle konuştu:

"Özel bir eğitim aldılar. Bunlar boyu posu, iletişim yeteneği yüksek polis memurlarından oluşuyor. Zamanla psikolog, sosyolog gibi sosyal alanda yetişmiş arkadaşlarımız da narkotimlere geçecek. Bunu özellikle Sayın Başbakanımız talimatlandırdı ve konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımız çalışıyor. Bunun çok başarılı olduğunu çok net olarak ifade edebiliriz."

Ünüvar, narkotimlerin 11 ilde yüksek başarı gösterdiklerini ifade ederek, "İkinci periyotta Gaziantep, Kocaeli, Aydın, Balıkesir, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Osmaniye, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yozgat olmak üzere 18 ilde yakında ikinci etap narkotim faaliyetleri başlayacak" dedi.

Narkotimlerin sahada "ciddi" ölçüde caydırıcı rol üstlendiğini kaydeden Ünüvar, "11 Aralık 2014'ten 24 Haziran 2015'e kadar olan rakamlarda gramaj olarak geçmişteki gramından daha az bir yakalama var ama delil anlamındaki adet olarak yüzde bin 234'lük bir artış var. Dolaşımlarda ilgili etkin ve aktif rol aldığını söyleyebilirim. Sokağa nüfuz etmiş durumda" şeklinde konuştu. Ünüvar, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planının aktif bir şekilde uygulanması ve takibi yapılacak. Yüksek kurum yine toplanacak. 2015 yılı kasım ayında ikinci Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nı yapacağız.  Uyuşturucu ile ilgili mevzuat biraz dağınık, bunları bütüncül bir şekilde ele alıp, tarama çalışmasını hayata geçireceğiz. Hayata geçirilecek ve 2014 -2018 dönemi uyuşturucu ile mücadele eylem planı devam edecek, bu 3 yıllık olacak her yıl güncellenecek."

- 191 Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı

Sağlık Bakanlığı tarafından "191 çağrı numaralı Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı"nın kurulma çalışmalarının tamamlandığını da bildiren Ünüvar, şunları kaydetti:

"1 Temmuz'da Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı faaliyete geçecek ama insanların sadece bunu danışma amaçlı aramayacağını, adeta uyuşturucu madde kullanıcısı veya riski olan bireylerle, bu konuda yardımcı olacak kurumlar arasında bir köprü ve çözüm merkezi olacağını söyleyebilirim. Bu basit bir telefon hattının ötesinde diğer iletişim enstrümanlarının da aktif olarak kullanılacağı önemli bir proje. Temmuz ayı içerisinde başladığı zaman uyuşturucuyla mücadelede yepyeni bir boyut kazanmış olacak."

Çağrı hattında görev alacakların özel eğitim almış kişilerden oluşacağını ifade eden Ünüvar, "Bunlar sağlık ağırlıklı arkadaşlardan oluşacak, zaman içinde kapsamı genişletilecek. Şu anda yüzde 50'si sosyolog ve psikologdan oluşuyor" ifadesini kullandı.

Hattı uyuşturucu kullanıcısı bireyler ve yakınlarının değişik sebeplerle arayabileceğini anlatan Ünüvar, "Sağlık hizmetleri almak veyahut uyuşturucu bağımlılığından kurtulmuş ama iş arayan, sıcak bir yuva arayan, toplumda kendine yer edinme derdine düşmüş madde bağımlısı bireyler de arayabilecektir. Birtakım kriminal amaçlı aramalar da olabilecektir onlar ilgili birimlere yönlendirilecektir. 191 danışma hattı bir köprü konumunda, hizmet isteyen ve hizmeti veren kurum arasında bir çözüm merkezi olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement