Usb 3.1 Çok Yetenekli Olacak! - Son Dakika
Teknoloji

Usb 3.1 Çok Yetenekli Olacak!

USB 3.1 ile hayatımıza girecek olan Type-C konektörleri, veri aktarmaktan çok daha fazlasını yapacak.

30.10.2014 19:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir sonraki nesil USB teknolojisi, yani USB 3.1, beklenenden çok daha fazlasını yapabilecek; örneğin video ve ses aktarımı... "Video Electronics Standards Association (VESA)" yaptığı açıklamada, USB 3.1 ve kullanacağı Type-C konektörleri ile birlikte, iki cihaz arasında görüntü ve ses aktarımı da yapılabileceğini duyurdu. Type-C USB konektörleri, DisplayPort teknolojisinin yardımıyla, ses ve video sinyallerinin aktarılmasına izin verecek. Bu da Type-C USB kablosu ile 5K'ya kadar çıkabilen monitör çözünürlükleri anlamına geliyor..

Bunun başarılmasını sağlayan şey ise USB Power Delivery 2.0'da belirtilen ve USB dışı sinyallerin bağlantı üzerinden aktarılmasına izin veren Alternate Mode uzantısı. DisplayPort Alt Mode Type-C'nin bir, iki veya dört USB SuperSpeed hatlarını kullanarak DisplayPort sinyallerini aktarırken verilerin ve gücün de aktarılmasına izin veriyor. AnandTech'in söylediğine göre, bu özellik "ThunderBolt'a benzer bir şekilde" ama "USB-IF ve Type-C'nin fiziksel katmanı arasında daha yakın bir iş birliği" kurmakta. Type-C'nin yüksek wattlı enerji aktarımı yeteneği ile bu durum birleştiğinde bu yeni sistem, gerçek bir tek kablo çözümü olabilir gibi gözüküyor.

VESA'nın basın açıklamasına göre, DisplayPort Alt Mode destekleyen ürünlerin doğru adaptörler aracılığı ile HDMI, DVI veya VGA gösterimi yapabilmeleri mümkün olacak. Bu özelliğin bir başka avantajı ise özel bağlantı girişleri yüzünden yer sıkıntısı çeken dizüstü bilgisayar ve tabletlerin bu sorundan kurtulmaları olabilecek.

Kısacası USB 3.1 teknolojisi ve Type-C bağlantıları sadece çift yönlü takılabilen konektörler ve daha fazla hız anlamına gelmeyecek; şu an yaşanan "her iş için başka kablo" karmaşasını da ortadan kaldıracak...

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Usb 3.1 Çok Yetenekli Olacak! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement