Eskişehir'de Ürünlere Güneş Enerjili Koruma - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de Ürünlere Güneş Enerjili Koruma

Eskişehir'de bir çiftçi, ürünlerini yabani hayvanlardan güneş enerji sistemiyle elde ettiği düşük voltajlı elektrik akımıyla koruyor.

18.10.2014 11:35  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de bir çiftçi, ürünlerini yabani hayvanlardan güneş enerji sistemiyle elde ettiği düşük voltajlı elektrik akımıyla koruyor.

Odunpazarı ilçesine bağlı Uluçayır köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Şen, araziye gelen domuzların, ürünlerine zarar vermesi üzerine çözüm arayışına girdi.

Tarlasının etrafını çit ile çeviren Şen, güneş enerjisiyle çalışan aküden sağlanan 12 watlık enerjiyi telle buluşturdu. Tarlaya yaklaşan domuzlar elektrik verilen tele değdiği an yön değiştirince tarlaya ekilen ürünün zarar görmemesi sağlandı.

Aynı zamanda Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüten Hüseyin Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluçayır köyünde yıllardır tarımla uğraştıklarını söyledi.

Şen, yıllardan beri yetiştirdikleri ürünleri domuzlardan korumak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bir seferinde 3 kez tohum ekmek zorunda kaldım. Ben ektim, aynı gece talan ettiler. Bu yıl böyle basit ve maliyeti düşük bir çözüm bulduk. 50 dönümlük arazi için toplam 900 lira harcadım. Güneş enerjisiyle çalışan bir akü var. Kurulumundan sonra güneş enerjisi sayesinde akü kendini şarj ediyor. Uzun yıllar kullanılabilinecek bir sistem. Bu yıl tarlama hiç domuz girmedi. Şimdi bu sisteme güvenip önümüzdeki yıllarda ekemediğimiz ürünleri de ekeceğiz. Bu sistem bizi domuzdan kurtardı. Hem maliyeti küçük hem de bize büyük kolaylık sağladı. Stresten kurtulduk, o bile yetti."

-"Gece nöbet tutanlarda zarar var, bizde yok"

Denemek için bazı boş tarlalara tel çevrildiğini onlara da yabani hayvanların girmediğini gözlemlediklerini anlatan Şen, şunları söyledi:

"Sistem 12 wattlık bir aküyle çalışıyor. Yükseltici sayesinde 50 dönümlük arazisinin etrafındaki tele titreşim veriyor. Gelen domuz sürüsündeki öncü domuz, manyetik tele dokunduğu zaman yönünü değiştiriyor ve bir daha bu bölgeye gelmiyor. Köyümüzde gece tarlasını bekleyenler bile domuzla başa çıkamadı, onlarda zarar var bizde yok. Domuz nedeniyle ürün ekemiyorduk. Gerçekten bu sistem bizi kurtardı." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de Ürünlere Güneş Enerjili Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement