4 Hakimin Durdurduğu Urla Villalarına, 2 Hakim Yol Verdi - Son Dakika
Ekonomi

4 Hakimin Durdurduğu Urla Villalarına, 2 Hakim Yol Verdi

4 Hakimin Durdurduğu Urla Villalarına, 2 Hakim Yol Verdi

İzmir'in Urla'da Recep Tayyip Erdoğan'ın da gittiği Mustafa Latif Topbaş'ın yaptırdığı villalar için 4 hakimin verdiği yürütmeyi durdurma kararını 2 hakim kaldırdı.

24.08.2015 11:23  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Urla ilçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği Hacılar Koyu'nda, işadamı Mustafa Latif Topbaş'ın yaptırdığı villaların bulunduğu bölgenin SİT derecesi değişikliğinin iptali istemiyle açılan davada, verilen yürütmenin durdurulması kararını, bakanlık ve hak sahiplerinin itirazı üzerine Bölge İdare Mahkemesi kaldırdı.

4 HAKİM DURDURMUŞTU, 2 HAKİM YOL VERDİ

Şikayetçi avukatlardan Şehrazat Mercan, idare ve bölge idare mahkemesindeki toplam 4 hakimin, SİT kararı için yürütmenin durdurulmasını uygun gördüğünü ancak 2 hakimin bu kararı kaldırdığını söyledi. Mercan, "İdare Mahkemesi'nin iptal kararı vermesini bekliyorum." dedi.

ÇEVRECİLER DAVA AÇTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği villaların bulunduğu Hacılar Koyu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, birinci derece SİT alanından yapılaşmaya izin veren 3'üncü derece doğal SİT alanı statüsüne geçirildi. Bu duruma tepki gösteren çevreciler ile bölgedeki hak sahipleri, 1'inci Derece Doğal SİT alanı içerisinde bulunan 200 hektarlık alanın 'Sürdürebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliği yapıldığını ve işlemin iptali istemiyle dava açtı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA VİLLALARA ONAY ÇIKTI

Davaya bakan İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin belirlediği 3 kişilik bilirkişi heyeti de, bölgedeki incelemelerinden sonra hazırladığı 18 sayfalık raporda, bölgede bulunan bitkilerin ve bazı hayvan türlerinin genel tanıtımlarının yanı sıra ekolojik yapısı hakkında bilgi verdi. Raporun sonuç bölümünde ise, şöyle denildi:



"Netice olarak söz konusu alanın iki farklı özellikte parsel gruplarını içerdiği belirlenmiştir. Yerleşimin olduğu parsellerin belirtilen sebeplerden dolayı sürdürülebilir koruma ve kontrolü kullanım alanı olarak (üçüncü derece doğal SİT) değerlendirmesi gerektiği, diğer parsellerini ise, insan etkisine daha az maruz kalmış olduğundan doğallığını halen koruduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı bu parsellerin, 'kesin korunacak hassas alan' birinci derece doğal SİT olarak kalması gerektiği kanaatine varılmıştır."

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI

Mahkemenin, bu rapor doğrultusunda karar vermesi halinde villaların ruhsatlı hale gelmesinin yolunun açılacağı, çevresinin ise 1'inci Derece SİT ilan edilmesi nedeniyle "çivi bile çakılamayacağı" görüşünü paylaşıp tepki gösteren ÇEHAV (Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları) üyesi avukatlar da, itiraz etti. Bilirkişi raporundaki olumlu görüşe rağmen 2'nci İdare Mahkemesi, SİT derecesinin değiştirilmesine ilişkin karar için yürütmeyi durdurdu. Mahkememe gerekçesinde ise, şöyle denildi:

"İncelenen alanda tarım, insan yerleşimi, hayvancılık ve spor etkinlikleri faaliyetlerinden dolayı, insan kaynaklı etkilere yoğun bir şekilde maruz kaldığı, bu alanlarda meydana gelen sistematik etkilerden dolayı, floristek, faunistik ve ekolojik yönlerden geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıktığı gözlemlenerek, ekolojik yaşam dengesinin sağlanabilmesi amacıyla, dava konusu parseller ile çevresinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği, uyuşmazlığa konu olan taşınmazların içinde, yer aldığı alanın bir bütün olarak sahip olduğu coğrafik, jeolojik, jeomorfolojik, hidrojeolojik, topografik, biyolojik çeşitlilik ve peysaj özellikleri ile toprak ve arazi yapısı, doğal bitki örtüsü gibi özellikleri dikkate alındığında, anılan taşınmazların 1'inci derece doğal SİT özellikleri taşıdığı, bu sebeple dava konusu taşınmazların sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak belirlenmesine ilişkin dava konusu işlemde, hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak, 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı' karanının yürütmesini durdurulmasına karar verilmiştir."

Mahkemenin yürütmeye durdurma kararı, villaların da bulunduğu alanla ilgili hukuk mücadelesi veren çevreciler ve avukatları, sevindirmişti.

İTİRAZI BÖLGE İDARE MAHKEMESİ GÖRÜŞTÜ

Ancak, 2'nci İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına, hem SİT derecesi değişikliğini yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem de villa sahipleri, Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtirazları görüşen Bölge İdare Mahkemesi, bu kez avukatları ve çevrecileri üzen bir karar verdi. Bölge İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararını kaldırdı. SİT derecesinin iptali davasında başa dönülmesine neden olan kararda, 2'nci İdare Mahkemesi'nin bir kez daha bu konuda karar vermesinini beklendiği kaydedildi.

4 HAKİMİN VERDİĞİ KARARI 2 HAKİM KALDIRDI

Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı, Çevre ve Kent Komisyonu, Çevre Hareketi ve ÇEHAV avukatları adına Avukat Şehrazat Mercan, değerlendirdi. Karara tepki gösteren Şehrazat Mercan, şöyle konuştu;

"Yürütmenin durdurulması kararını İdare Mahkemesi'ndeki 3 hakim oy birliğiyle verdi. İtiraz üzerine kararı, adli tatilden dolayı Bölge İdare Mahkemesi'ndeki nöbetçi 3 hakim görüştü. Burada da hakimlerden 2'si kararın kaldırılması yönünde oy kullandı, 1 hakim de muhalefet şerhi koydu. Yani İdare ve bölge idare mahkemesindeki toplam 4 hakim, SİT kararı için yürütmenin durdurulmasını uygun gördü ama 2 hakim bu kararı kaldırdı. Ben yine de İdare mahkemenin iptal kararı vermesini bekliyorum."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 4 Hakimin Durdurduğu Urla Villalarına, 2 Hakim Yol Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • tah.: akplilerin müslüman gibi davrandığına inanan varmı 21 3 Yanıtla
  • Zekeriya MİRİK: Kimin kanununu ve yasalarını kime uygulayacaksınız. Erkekse farklı bir karar çıksın. Çok güzel hareketler bunlar. Devam edin lütfen devam. Fakirin fukaranın vayy haline. 12 1 Yanıtla
  • Hakan: Bu ülkede adalet hukuk şaka gibi..Tam film.. 12 1 Yanıtla
  • T Ü R K E R: CB 3 şehit haberinin geldigi gün kekliklerle güldü oynadı, Ertesi gün 1 Kasımda seçim olacak diye kubarak kubarak öttü, Bakalım seçimlerden sonra şıkıdım şıkıdım oynayabilecek mi? 11 1 Yanıtla
  • mustafa: İSTERSENİZ YOLVERMEYİN ELİNİZDE BAVUL GİDECEK ÜLKE ARARSINIZ 10 2 Yanıtla
  • gara: yiyin ulan yiyin zıggım olsun yiyin ama seçime kadar. bozkurt iktidarında alayınız hesap verceniz 10 2 Yanıtla
  • Celal: darbe lazım adalet kalmamış 8 3 Yanıtla
  • Asker: ALIN işte yezidin ve Yahudi akapelilerin son hırsızlığı 10 1 Yanıtla
  • Türk: Allah BELANIZI VERSIN 10 0 Yanıtla
  • Habip : Recep beyin hekimleri daha güçlüdür! 9 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Advertisement