Urla Rüzgar Enerjisi Projesi İçin Mahkemeden Köylüleri Sevindiren Karar (2)- Yeniden - Son Dakika
Güncel

Urla Rüzgar Enerjisi Projesi İçin Mahkemeden Köylüleri Sevindiren Karar (2)- Yeniden

Urla Rüzgar Enerjisi Projesi İçin Mahkemeden Köylüleri Sevindiren Karar (2)- Yeniden

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için ormanlık alanda ağaç kesimine gidilince protestolara başlayan köylüler için mahkemeden sevindirici karar çıktı.

10.12.2014 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için ormanlık alanda ağaç kesimine gidilince protestolara başlayan köylüler için mahkemeden sevindirici karar çıktı. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, projenin imar planları için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Köylülerin avukatı Hande Atay, kesilen 20 ağaç için üzüdüklerini ama en azından kalanları kurtarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Soma Yırca'da 6 bin 666 zeytin ağacı kesildikten saatler sonra gelince hiçbir işe yaramayan mahkeme kararının bu kez 1789 ağacı kurtarması, çevrecileri sevindirdi.

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nün ormanlık alanının da içerisine alan bölgede, RES projesi için çalışma başlatıldı. Geçen pazar günü de orman ekiplerinin ağaç kesimine başlaması üzerine, hem köylüler hem de çevreciler ayaklandı, ağaç kesilen bölgede nöbete başladı. Bu sırada daha önceden köylüler adına İdare mahkemesine ve Danıştay'a yürütmenin durdurulması için ayrı ayrı davalar açıldı.

İMAR PLANI İÇİN YÜRÜTME DURDURULDU

İtiraz başvruları sonuçlanıncaya kadar ağaç kesiminin durdurulmasını isteyen Ovacık köylülerini sevindiren haber akşam saatlerinde, mahkemeden çıktı. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, proje inşaatının başlaması için en önemli şartlardan birisi olan imar planına yapılan itirazı görüşüp, bunun için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkemenin bu kararı da, ağaç kesiminin yapılması durumunda, gelecekte telafisi olmayan sonuçlar doğuracağı için aldığı öğrenildi. Bu karar sonrasında, mahkemeden kesin karar çıkıncaya kadar da RES projesinin durduğu öğrenildi.

KÖYLÜLERİN MÜCADELESİ ETKİLİ OLDU

Kararı yorumlayan köylülerin avukatı Hande Atay, Urla Rüzgar Enerji Santrali Projesinin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları için yürütmenin durdurulduğu söyledi. Kesilen ağaçlar için üzüldüklerini ama en azından kalanları kurtarmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Atay, şöyle konuştu:

"Mahkeme kararında, ormanlık alanda ağaç kesiminin başlamış olmasını esas almıştır. Ovacık Köyü'nde yaşayan yurttaşlar olarak açmış olduğumuz davada, İzmir 2. İdare Mahkemesi 'Dava konusu işlemler esas alınarak ormanlık alanda kesime başlanılmış olması ve devamı halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle' idarenin savunması alınana kadar projenin imar planları hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Zeytinliklerimiz, ormanlarımız, köylerimiz, hayatlarımız ve geleceklerimizle yanyana kurulması planlanan 'yeşil maskeli' bu davetsiz misafire karşı hukuki mücadelemiz devam edecektir."

Avukat Hande Atay, proje için İzmir Valiliği'nden verilen 'ÇED gereksiz' kararına karşı yaptıkları yürütmenin durdurulması talebinin ise, Danıştay'da halen görüşülmeye devam ettiğini, onun için de benzer bir sonuç beklediklerini söyledi. Ovacık muhtarı Veysel Erköse ise, mücadelelerinden sonuç aldıkları için mutluluk duyduklarını, haklılıklarının ortaya çıktığını söyledi. Muhtar Erköse, "Asıl projenin tamamen iptal kararı çıktığında mutlu olacağız" dedi.

SOMA'DA AĞAÇLAR KESİLDİKTEN SONRA KARAR GELMİŞTİ

Soma'nın Yırca Köyü'nde termik santral yapılacak alandaki zeytin ağaçlarını kesilmekten kurtarmak isteyen köylülerin haftalar süren çaba ve nöbeti hüsranla sonuçlanmıştı. Geceyarısı alana dozerlerle giren şirket görevlileri 6 bin 666 zeytin ağacını yerle bir ederken gündüz ise Danıştay 6. Dairesi'nden çıkan yürütmeyi durdurma kararı hiçbir işe yararamış, çevreciler ve hukukçuların tepkisini çekmişti. Şirketin bu kararı önceden duyup, zeytin katliamı yaptığı önesürülmüştü. Urla'da ise yine mahkeme başvularına mahkemeler ve Danıştay'da beklerken şirket ağaç kesimine geçen pazar günü başladı. Ancak 20 ağaç kesebilen görevliler köylülerin tepkisi ve yağmur nedeniyle bölgeden çekilmişti. Kesimin heran yeniden başlaması beklenirken İzmir 2. İdare Mahkemesi'nden gelen yürütmeyi durdurma kararı çoğu yüz yaşına yakın, 1786 kızılçam ağacını şimdilik kurtardı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Urla Rüzgar Enerjisi Projesi İçin Mahkemeden Köylüleri Sevindiren Karar (2)- Yeniden - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement