Üreticilere Zirai Don Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Üreticilere Zirai Don Uyarısı

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz: "Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının eksi 2 3 derecenin altına düşmesi durumunda fındık başta olmak üzere erken çiçek açan birçok meyve bundan zarar görebilir" "Riskli bir döneme girmekteyiz ancak önceden alınacak tedbirlerle bu sıkıntı.

26.02.2014 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz,  "Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının eksi 2-3 derecenin altına düşmesi durumunda fındık başta olmak üzere erken çiçek açan birçok meyve bundan zarar görebilir" dedi.

Karadeniz, Altınordu ilçesi Öceli köyündeki bir fındık bahçesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının son bir ay içerisinde mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirtti.

Yalancı baharla birçok meyvenin ve fındığın erken çiçek açtığını ifade eden Karadeniz, "Mart ayı don riskinin en çok yaşanabileceği aydır. Bu ayda üreticilerimiz oldukça dikkatli olmalı" dedi.

Don riskine karşı üreticilerin başta "dumanlama" yöntemini tercih etmesi gerektiğini anlatan Karadeniz, şöyle konuştu:

"Fındık ve diğer meyvelerin uyanmasında 20-25 gün gibi bir erkencilik söz konusu. Bu sene özellikle kar yağışının yetersiz olması ve ısının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi birçok meyve türünde erken yapraklanma ve çiçek açmasına sebep oldu. Dolayısıyla mart ayında her yıl soğuk dalga ülkemizi etkisi altına alıyor. Eğer bu soğuk dalgalar yine tekrar ederse fındık ve diğer meyve türleri de soğuktan etkilenecektir. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının eksi 2-3 derecenin altına düşmesi durumunda fındık başta olmak üzere erken çiçek açan birçok meyve bundan zarar görebilir. Riskli bir döneme girmekteyiz ancak önceden alınacak tedbirlerle bu sıkıntı atlatılabilir."

Üretici zirai dona karşı ne yapmalı

Üreticilerin ve yetkililerin zirai dona karşı yapması gerekenleri anlatan Karadeniz, şunları kaydetti:

"Ziraat odaları, üretici birlikleri ve devletin bazı kademeleri belirli havzalara saman stoku yaparsa ve Meteoroloji yetkilileriyle koordineli çalışılırsa, don olacak akşamlarda telefonlardan SMS'ler geçilerek üreticiler uyarılabilirse bu faydalı olacaktır. Böylelikle bahçelerde saman yakılırsa ve bahçede yeterince dumanlama yapılırsa kısmen de olsa bu don önlenmiş olacaktır. Önceden alınacak tedbirlerle bu sıkıntı atlatılabilir. Aksi durumda geçmiş yıllarda olduğu gibi binlerce üretici olası dondan zarar görecektir. Anadolu'da özellikle badem ve şeftali gibi meyveler de açtı. Bunların tamamına dikkat edilmesi gerekiyor. Biz ümit ediyoruz ki ülkemiz bu soğuk hava dalgasında kalmaz ama kalsa da tedbir almak en doğrusu olacaktır."

Prof. Dr. Karadeniz, olası zirai dondan fındığın yanında Karadeniz Bölgesinde son yıllarda üretimi artan kivi, armut, kiraz ve elma türü meyvelerin de etkilenebileceğini sözlerine ekledi. - Ordu

Üreticilere Zirai Don Uyarısı
Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üreticilere Zirai Don Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement