Ünlülerin İsimleri Destek Patent'e Emanet - Son Dakika
Ekonomi

Ünlülerin İsimleri Destek Patent'e Emanet

Destek Patent firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, 'patent ve marka tescili' konusunda bilinmeyenleri Filmstudio'ya anlattı.

09.09.2014 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinema ve dizi sektöründe marka haklarının korunması için nasıl bir yol izlenmeli ve bunun maliyeti nedir?

KEMAL YAMANKARADENİZ: Sinema ve dizi sektörünün de diğer sektörler gibi markalaşmaya ihtiyacı var. Hem dizi isimleri hem de dizilerde yaratılan karakter isimleri belli bir süre sonra birer marka hatta fenomen haline geliyor. Dolayısıyla dizi ve karakter isimlerinin tescil edilmesi ve koruma altına alınması gerekiyor. Tescil sürelerinin uzun sürmesinden dolayı mutlaka yapımcıların çekecekleri film ya da dizi, henüz senaryo aşamasındayken bizlere başvurması gerekmektedir. Aksi takdirde çekilmesi planlanan film ya da dizi adının tescilli olduğu öğrenildiğinde hukuki yönden büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Bu sektörde çalışan yapımcı ve oyunculara önerim; ileride olumsuz bir durumla karşılaşmamak adına, planlanan projenin başlangıcında tescil sürecini başlatmalarıdır. Yapımcı firmalar, bu süreci eğer iyi değerlendirirlerse, ileride dünya çapında markalar haline gelmenin de kapılarını açmış olurlar.

10 YILLIK TESCİL İŞLEMİNİN MALİYETİ 1.500 TL

Tescil işlemlerinin maliyetleri çok uygun, neredeyse bir yapımcının çektiği filme ödediği paranın binde biri kadar bile değil. Yaklaşık 1.500 TL'lik bir rakamdan bahsediyoruz ve bu rakam 10 yıl geçerli. 10 yıl sonra tescil süresi dolduğunda 600 TL'ye 10 yıl yenileme yapılıyor ve bir 10 yıl daha garanti altına alınıyor.

KEREM CEM, TOLGA ÇEVİK, CEMİL İPEKÇİ İSİMLERİNİ TESCİLLEDİK

Destek Patent hangi ünlülerin isim tescillerini yaptı?

KEMAL YAMANKARADENİZ: 30 yıllık geçmişi olan Destek Patent, firmalar dışında ünlü isimlerin de tescillerini yapmakta ve haklarını korumakta. Başta; Berna Laçin, Kerem Cem Dürük, Tolga Çevik, Esra Ceyhan, Ozan Çolakoğlu, Özgür Özkan (Özgür Şef markası), Ertuğrul Sağlam, Nejat Biyediç, Ünal Aysal, Sarp Apak, Doğuş, İlhan Cavcav, Sezin Erbil, Dilek Hanif, Cemil İpekçi, Saadet Işıl Aksoy, Tarık Sezer ve Orkestrası, Varol Yaşaroğlu (Koca Kafalar Programı), Modacı Nihan Buruk, Mehmet Aslan, Prof. Dr. Sevil Atasoy, Prof. Dr. Ahmet Maranki, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Faruk Saraç olmak üzere, Doğuş Yayın Grubu'nun kanallarındaki dizi isimlerinin tescilleri dahil çok sayıda tanınmış ismi tescilledik.

MARKA TESCİLİ İLE ÖN LİSANS ÇOK FARKLI

Fikri ve sınai hakların korunması için Türkiye'de kanunlar yeterli mi? Yoksa bu konu üzerinde daha fazla çalışılması gerekiyor mu?

KEMAL YAMANKARADENİZ: Fikri ve sınai haklar konusunda kanunlar yeterli, sadece kanunlar hakkında bilinirlik düzeyi düşük. Kimse ürününün ya da markasının tescilli olup olmaması karşısında yaşayacağı sorunun öneminin farkında değil. Tescil işleminin özellikle sanat eserleri sektöründe önemi artmalı. Çoğu kişi; " Kültür Bakanlığı'ndan ön izin alıyoruz, bu yeterli" diye düşünüyor. Halbuki marka tescili ile ön lisans çok farklı şeyler.

TÜRKİYE'NİN GLOBAL ÖLÇEKTE BİR MARKASI YOK

"Türkiye'nin dünya pazarlarında daha rekabetçi bir ülke konumuna gelmesi için sektörlerinde öncü şirketlere ihtiyacı var" şeklinde bir açıklamanız var. Bunun için şirketlerin neler yapması gerekiyor?

KEMAL YAMANKARADENİZ: Şu anda maalesef Türkiye'nin global ölçekte bütün dünyada var olan bir markası yok. Dünyada kendi sektörü ile ilgili rekabet yapabilecek firmalar öncü şirketlerdir. Bu tür markalara sahip olmak için öncü şirketlere ihtiyacımız var. Dünya çapında bunu sağlayabilecek şirketleri henüz oluşturamadık ama çalışıyoruz.

TÜRKİYE'DE SOSYAL MECRA KONUMLANDIRMASINI EN İYİ YAPAN 'MAVİ'

Günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte marka haklarını kontrol altında tutmak ne derece zorlaştı?

KEMAL YAMANKARADENİZ: Bu tamamen sizin yaptığınız planlamalar ile alakalı bir durum. Tabi ki zorlaştıran yanları da var ama kolaylaştıran yanları da var. Eğer siz sosyal mecralara yönelik politikalar üretebiliyorsanız, bu markanızın işini kolaylaştırır. Sosyal mecralar ile tanıdığınız ya da tanımadığınız milyonlarca insana ulaşıyorsunuz. Bence Türkiye'de sosyal mecralarda konumlandırmasını en iyi yapan marka 'Mavi'.

YAPIM ŞİRKETLERİNİN TESCİL YÜZDESİ ÇOK ZAYIF

Son yıllarda en çok hangi sektörün çalışanları tescil için size başvuruyor?

KEMAL YAMANKARADENİZ: Son yıllarda üretim şirketleri ağırlıklı gidiyoruz. Yapım şirketlerinin tescil anlamındaki yüzdesi çok zayıf. Ayrıca ekonomik değer anlamında da Türkiye'deki yapım firmaları, kendilerini film ya da dizi ile sınırlı bırakıyorlar ve sonrasını getirmiyorlar.

YAPIM ŞİRKETLERİ KENDİ ALANLARINI SINIRLANDIRMAMALI

Örneğin, Walt Disney karakterlerini çocuklara yönelik oyuncaklardan büyüklere yönelik tişörtlere, kırtasiye malzemelerinden parfümlerine kadar pek çok üründe kullanabiliyorlar. Biz genişletemiyoruz. Oysa 54 ülkeye film ihraç ediyoruz. Türk sinemasında oluşan karakterler için de bu tür şeyler yapılabilir. Yapım şirketleri bu konuda daha geniş çerçevede bakabilmeli ve kendi alanlarını sınırlandırmamalı.

FİLM SEKTÖRÜNDEN TÜRKİYE'NİN YETERİNCE YARARLANAMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Bugün Universal Stüdyoları'nın yaptığı en önemli işlerden biri bu. Bu sistem ile filmden kazanacakları diğer kazançların yanında çok az kalıyor. Ben film ve dizi sektöründen Türkiye'nin yeterince yararlanamadığını düşünüyorum. Kültür ekonomisi dediğimiz şeyden daha fazla yararlanmalıyız. 54 ülkeye film ihracatı yapıyoruz ama ekonomik açıdan baktığımızda 150 milyonluk ihracat yapmışız. Bu tutar, Türkiye kapasitesinin çok gerisinde kalıyor.

İSTANBUL OFİSİMİZLE GAZİANTEP OFİSİMİZİN HİZMET KALİTESİ AYNI

2010 yılında bağımsız bir ajans tarafından yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 99,3'ü Destek Patent'in hizmet beklentilerini karşıladığı yönünde çıkmış. Müşterilerinizin beklentilerini karşılamak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

KEMAL YAMANKARADENİZ: Bu yolda en büyük başarımız, müşteri memnuniyetine çok önem vermemiz. Destek Patent olarak tüm müşterilerimize aynı şeffaflıkta davranıyoruz. Müşterilerimize öncelikle hangi hizmete ihtiyacı olduğunu ve bu hizmetten nasıl para kazanacağını anlatıyoruz. Bize telefon açtıklarında ya da e-posta attıklarında, kendilerinin her sorusunu mutlaka cevaplayan bir ekibimiz var. İstanbul'daki ofisimizde ürettiğimiz hizmet kalitesiyle, Gaziantep'te ürettiğimiz hizmet kalitesinin arasında hiçbir fark yok. Günde ortalama 300 firmayı ziyaret edip patent ve tescilin önemini anlatıyoruz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Ünlülerin İsimleri Destek Patent'e Emanet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement