6 Ünlü İsim Kürtçe Öğrenmek İçin Kursa Gidiyor - Son Dakika
Magazin

6 Ünlü İsim Kürtçe Öğrenmek İçin Kursa Gidiyor

Sanatın popüler alanlarında Kürtçe'nin yaygınlaşması sonrası Deniz Çakır, Vildan Atasever, Nesrin Cavadzade gibi isimler rolleri gereği Kürtçe öğrenmek için çabalıyor.

19.11.2014 08:56  Güncelleme: 09:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmen Erol Mintaş'ın Altın Portakal'da dört ödül kazanan, yurtdışından da birçok ödülle dönen "Annemin Şarkısı" filmi Kürt sineması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Kimisi bu tabiri 'bölücü' diye reddediyor, kimisi "Türk sineması" gibi milliyetçi tonda bulup karşı çıkıyor. "Türkiye sineması" denilmesinin tüm kültür ve dilleri kapsadığını düşünenler de var.

KÜRTÇE'NİN POPÜLERİTESİ ARTTI

Tartışma daha uzun bir süre devam edecek gibi. Ama şurası bir gerçek ki; Kürtçe artık dizi ve sinema gibi popüler sanat alanlarında hızla kendine yer ediniyor. Son günlerde dikkat çeken eğilim, dizi ve film oyuncularının Kürtçe öğrenmeye başlamaları.

BÜLENT İNAL 2010 YILINDA ÖN GÖRMÜŞTÜ

Oyuncu Bülent İnal, bu durumu dört yıl önce öngörmüştü. 2010'da Taraf'ta Tuğba Tekerek'e verdiği bir röportajda bu durumu çok açık bir şekilde dile getirmişti. Babasının Zaza, annesinin ise Türk olduğunu söyleyen İnal, Kürtçe bilmediğini ama öğrenmek zorunda olduğunu söylüyordu. Bu zorunluluğu ise şöyle açıklıyordu: "Özel olarak bunun kursunu alayım diye bir düşüncem yok ama öğrenmemiz gerekiyor. Nasıl şimdi herkes İngilizce öğreniyor o da bir süre sonra ihtiyaç olacak. Çünkü bu ülkenin bir bölümünün ana dili Kürtçe ve onlar sizinle Türkçe konuşuyorsa siz de onlarla Kürtçe konuşabilirsiniz."

İşte son yıllarda oynadığı rolden dolayı Kürtçe öğrenmek zorunda kalan sanatçıların kısa bir listesi:

DENİZ ÇAKIR

Boyut Film'in yeni dizisi çekimlerinin büyük çoğunluğu Tatvan'da geçen "Aşkın Dili Yok" adlı dizide Kürt bir avukatı canlandırıyor. Kocası faili meçhul bir cinayete kurban giden, kendisi de bu olaydan sonra insan haklarını davalarına bakan bir avukatı canlandıracak olan Çakır, Kürtçe dersleri almaya başladı. Çakır, sosyal medya hesaplarından da bu konuda sık sık açıklamalar yapıyor.

VİLDAN ATASEVER

Yö­net­men Er­den Kı­ra­l'­ın, zor­la göç et­ti­ri­len Gü­ney­do­ğu­lu bir ai­le­nin dra­ma­tik öy­kü­sü­nün an­la­tıl­dı­ğı 'Ge­ce­' ad­lı si­ne­ma fil­min­de rol alan Vil­dan Ata­se­ver de Kürt­çe öğ­ren­me­ye başlayan oyunculardan birisi. Kürt­çe'­yi uzun za­man­dır öğ­ren­mek is­te­di­ği­ni be­lir­ten Ata­se­ver, Kürt ar­ka­daş­la­rı­nın da yar­dı­mıy­la Kır­man­çi leh­çe­si­ni çat pat ko­nuş­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı söylüyor.

NESRİN CAVADZADE

2011'de gösterilen ve itfaiye kamyonları bozulan Karadenizli Çayırbağı beldesine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin bir itfaiye aracı hibe etmesi üzerinden gelişen olayların anlatıldığı "Yangın Var" filmi de bir başka oyuncuya Kürtçe öğretmişti. Son olarak Kutluğ Ataman'ın Altın Portakal'da 6 ödül kazanan "Kuzu" filminin başrolünde oynayan Nesrin Cavadzade, Yangın Var için Kürtçe öğrendiğini açıklamıştı.

SEDA BAKAN

Behzat Ç. ile yıldızı parlayan son olarak da Kardeş Payı ile büyük sempati toplayan oyuncu Seda Bakan da az da olsa Kürtçe öğrenmek zorunda kalanlardan. Osman Sınav'ın yönettiği ve 2008'de gösterilen Pars: Narkoterör adlı dizide Vanlı bir Kürt ailenin kızını canlandıran Seda Bakan, bu rol için bir süre Kürtçe dersleri aldı.

CEM KURTOĞLU

Tiyatro ve sinemadaki önemli kariyerinin ardından birçok dizide de rol alan Cem Kurtoğlu da yine Kürtçe öğrenenlerden. TRT 6 için 2012'de çekilen Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Ahmed Hani'nin ünlü eseri "Mem û Zîn"deki nadir Türk oyunculardan olan Kurtoğlu, Kürtçe konuşmakta oldukça zorlandığını söylemişti. Kurtoğlu, diyalogları her gün bir kağıda Kürtçe yazdırdığını ve sürekli olarak çalıştığını anlatmıştı.

MENDERES SAMANCILAR

Yeşilçam'ın emektar oyuncularından, kariyeri boyunca 80 filmde rol alan Menderes Samancılar da Kürtçe dersi alan oyuncular arasında. Tabii diğerlerinden farkı, Samancılar'ın Kürt olmasına karşın hiç Kürtçe bilmiyor.

Pek çok dizide de rol alan Menderes Samancılar'ı ana dilini yıllar sonra öğrenmeye iten neden ise, Kürt yönetmen Hiner Saleem'in Fransa'da vizyona giren "Si tu meurs, je te tue" (Eğer ölürsen, seni öldürürüm) filmi oldu. Filmin tek Türkçe bilen oyunusu olan Samancılar, film için gece gündüz çalışarak Kürtçe öğrenmiş. Samancılar "Ana dilim Kürtçe ama Kürtçe konuşmasını bilmeyen Kürtlerdenim. Yönetmen bütün diyalogları teybe okudu. Ben de İpod'dan iki ay ezber yaptım" demişti.

(Kaynak: Radikal)

6 Ünlü İsim Kürtçe Öğrenmek İçin Kursa Gidiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Magazin 6 Ünlü İsim Kürtçe Öğrenmek İçin Kursa Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • asiye: Ogrensinler tabiki bizde turkceyi ogrenmedikmi 43 21 Yanıtla
  • başkentli: izlemeyin bu kekoların dizilerini 15 30 Yanıtla
  • cumali: kultur zengılıgı 27 13 Yanıtla
  • Sachsen: eger Bir dil bir asira yakin yasak Olup da halen varligini koruyorsa gart kurt degil bir DIL dir Ve bunu da unutmamak gerekir 26 10 Yanıtla
  • cane: İNSAN OLMANIN GERGİNİ YAPİYORLAR!!! 21 14 Yanıtla
  • TÜRK: Hakkarili yediğin yemekler boğazında dursun İNŞALLAH 8 26 Yanıtla
  • Turgut: Eyidir öğrensinler canım Ne var ondan yane 19 8 Yanıtla
  • SÜNNİ TÜRK CEMAATİ: KÜRTÇEYİ ÖĞRENSİNLER BU MEMLEKETTE KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ SOSYALİZM OLUYORKEN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ KAFATASÇI OLUYOR MİNİ ETEK GİYEN HERGECE SEVGİLİ DEĞİŞTİREN MODERN AYDIN OLUYOR İLKOKUL MEZUNUDUR DİNLE ALAY EDERSE AYDINDIR ÜNİVERSİTE MEZUNU DİNİNE BAĞLIYSA GERİCİ NASIL BİR SOSYOLOJİDİR TAM TEZLİK BİR DURUM 15 9 Yanıtla
  • E.B.: Nihayet canım ülkemin ama bunda büyük pay yeni bilinçli genç nesilin emeği çok kuçaklaştıkca, konuşdukca anlamaya çalıştıkca korkulmayacağını anlıyor. 15 8 Yanıtla
  • kardiyolog: Ulan menfatiniz olmasa yaninda gecmessiniz 20 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement