Üniversiteden Kuru Fasulye Araştırması - Son Dakika
Güncel

Üniversiteden Kuru Fasulye Araştırması

Üniversiteden Kuru Fasulye Araştırması

KMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yalçın Coşkuner, kuru fasulyelerin özellikleri ve pişme kalitesinin belirlenmesine yönelik araştırma yaptı.

28.01.2015 11:46  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner, bölgede yetişen kuru fasulyelerin özellikleri ve pişme kalitesinin belirlenmesine yönelik araştırma yaptı.

KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca (BAP) desteklenen proje, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner tarafından gerçekleştirildi. Karaman'da yetişen kuru fasulyelerin fiziko- kimya ve pişirme sürelerini laboratuvarda inceleyen Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, Türkiye'de yetiştirilen fasulyelerin Türk Standartları Enstitüsü tarafından botanik bakımından yapılarına göre 'Tombul, Çalı, Horoz, Dermason, Selanik, Battal, Şeker, Barbunya ve Bomba' şeklinde çeşitlere ayrıldığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, fasulyelerin başta fiziksel özellikleri olmak üzere birçok özellik açısından birbirinden farklı niteliklere sahip olduğunu belirterek çoğu zaman kuru fasulye çeşitlerinin yerli üretimi yetersiz olduğu için Kanada, Arjantin, Polonya, Ukrayna, Kırgızistan ve İran gibi ülkelerden ithalat yapılarak iç piyasaya sürüldüğünü ifade etti. Yaptığı araştırmada Karaman'da en çok 'Çalı' türü fasulyelerin yetiştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, şunları söyledi:

"Karaman'da Alberto, Amerikan Çalısı, Kanada, Karayaprak ismiyle bilinen genellikle çalı fasulye grubundan fasulyelerin üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Bunlara ilave olarak yine çalı grubuna ait fakat daha düşük ekim alanına sahip Çanakkale, Köse ve Özmen gibi çeşitler de yetiştiriliyor. Ayrıca horoz fasulye grubundan Göynük-98 ve Dermason fasulye grubundan Akman-98 çeşidi de temin edilebildi. Yapılan ön incelemede verimi yüksek bazı ithal kuru fasulyelerin tohumluk olarak kullanıldığını ve yetiştirildiğini de tespit ettik. Geçmiş yıllarda yerel kuru fasulye popülasyonlarının yerine ikame edilebilecek standart sertifikalı çeşitlerin Karaman'da yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalarda denenen Göynük-98, Yunus-90, Akman-98, Karacaşehir-90 gibi fasulye çeşitlerinde istenilen sonuçların alınamadığı kanaatine vardık."

PİŞİRME SÜRESİ İNCELENDİ

Kuru fasulyenin pişirme sürelerini de inceleyen Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, "Yaptığımız denemelerde kuru fasulye çeşitleri herhangi bir ıslatma işlemine tabi tutulmadan pişirildiğinde pişme sürelerinin ortalama 28 dakika ile 136 dakika arasında değişim gösterdiğini tespit ettik. Pişirilmeden bir gece önce yapılan ıslatma işleminden sonra gerçekleştirilen pişme süresi testinde ise çeşitlere ait pişme sürelerinin ortalama 7,5 dakika ile 55 dakika arasında değişim gösterdiğini belirledik" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, kuru fasulyenin en çok Karaman, Konya, Kahramanmaraş, Malatya, Erzincan, Samsun ve Niğde'de yetiştirildiğini kaydetti. - Karaman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Üniversiteden Kuru Fasulye Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, ilçe kaymakamları ve kolluk amirleri de yer aldı. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenlik personeli huzurlu bir ortam sağlamak için görev yapacak.

  • Metrobüste sıra kavgası kamerada
    18:46 Metrobüste sıra kavgası kamerada

    Avcılar'da metrobüs içerisinde iki yolcu arasında çıkan sıra kavgası cep telefonu kamerası tarafından kaydedildi. Tartışma metrobüse binen diğer yolcuların müdahalesiyle sona erdi.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı
    18:45 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da yaptığı konuşmada, velilerin okula girmesini istemediklerini ve bu konuda e-Okul üzerinden randevu sistemi kurduklarını belirtti. Ayrıca, öğretmen sayısının arttığını ve eğitim öğretim kalitesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Tekin, Milli Eğitim Şurası ile ilgili yapılan yanlış anlaşılmayı düzeltti ve seçimlerden sonraki günü idari tatil ilan ettiklerini açıkladı.

  • Edremit'te boş bir evde çıkan yangın söndürüldü
    18:45 Edremit'te boş bir evde çıkan yangın söndürüldü

    Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı kırsal Çıkrıkçı Mahallesi'nde kullanılmayan bir evde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve jandarma ekipleri, kısa sürede müdahalede bulunarak yangını kontrol altına aldı. Ancak yangın sonucunda tek katlı ev kullanılamaz hale geldi.

  • Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol'u 3-0 mağlup etti
    18:44 Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol'u 3-0 mağlup etti

    Sivasspor milli maçlar nedeniyle verilen arada Sivas Dört Eylül Futbol ile hazırlık maçında karşılaştı ve 3-0 galip geldi. Emre Gökay, Clinton N'jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle Sivasspor kazandı.


Advertisement