Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor - Son Dakika
Güncel

Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran sonrası gereken oyu almaları halinde eğitimde köklü değişiklikler yapılacağının sinyalini verdi.

16.04.2015 07:59  Güncelleme: 08:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin merakla beklenen seçim bildirgesini Ankara'da kamuoyu ile paylaştı. Davutoğlu'nun kaleme aldığı seçim beyannamesinde eğitim bölümüne uzun bir yer ayrıldı.

Buna göre üniversitelerde sınav sistemi tamamen değişecek ve ilk ve ortaöğretim kurumlarında tam gün eğitim yapılacak. İşte AK Parti'nin 7 Haziran seçimleri öncesi açıkladığı beyannameden bazı bölümler;

Eğitim bölümünde en dikkat çeken unsur, liselerde son iki sınıfın, "yüksek öğretime hazırlık" sistemine dahil edilmesi oldu. Bu unsur, üniversite sınavının kaldırılmasına yönelik adım olarak yorumlandı. Ayrıca, ana okulları dahil, tüm okulların "tam gün" yapılması da hedefler arasında yer aldı.

Bildirgenin eğitim bölümünde öne çıkan unsurlar şöyle;

LİSELERE "YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ" SINIFI

AK Parti Bildirgesinde, her türdeki lisede, 11'inci ve 12'inci sınıfların, öğrencinin devam etmek istediği yükseköğretim programına geçiş için hazırlık yapmasını sağlayacak veya bir mesleğe hazırlayacak derslerden oluşan modüller halinde düzenleneceği yer aldı.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI DEĞİŞİYOR

Bildirgede, lisedelerdeki bu yeni sisteme bağlı olarak, üniversite sınavının da değişeceğinin ipucu verildi. Bildirgede, "Üniversite giriş sistemini gözden geçirecek, öğrencilerimizin gerçek performansını dikkate alan ve sınav stresini en aza indirecek bir yaklaşımla tekrar formüle edeceğiz" denildi. Böylece, üniversitelerde de, liselere geçiş sınavında (teog) olduğu gibi, çoklu sınav sistemi getirilecek.

TÜM ÖĞRETMENLERE ALAN SINAVI GELİYOR

Bildirgede, KPSS'de bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapılacağı vaadi de yer aldı. Daha önce sadece 16 alanda, alan sınavı yapılıyordu. Bu sayı, 109 alanın tümüne yaygınlaştırılacak. Böylece öğretmenler atanmak için kendi alanı dışında sınava girmeyecek.

EĞİTİME "KALİTE ENDEKSİ GELİYOR

Bildirgede, 'Eğitim Kalite Endeksi' hazırlanacağı, bu endeks aracılığıyla sınıf, okul türü, ilçe, il ve bölgeler düzeyinde Türkiye'nin eğitim kalitesi haritasının ortaya çıkarılacağı ifade edildi. Bu harita aracılığıyla, Türkiye'deki okul türleri ve bölgeler arasındaki "başarı farklılıklarının" azaltılması planlanıyor.

ULUSAL ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ HAZIRLANACAK

Öğretmen eğitimi konusunda, "ulusal öğretmen strateji belgesi" hazırlanması öngörülüyor.

"ATANAMAYAN ÖĞRETMEN" OLMASIN DİYE...

Bildirgede, ileride atanamayan öğretmen sıkıntısının yaşanmaması için, yeni önlemler alınacağı da vaadedilerek, "Eğitim fakülteleri ile diğer öğretmen adayı yetiştirilen yükseköğretim kurumlarının ve formasyon programlarının öğrenci kontenjanlarını, öğretmen ihtiyaç analiz ve projeksiyonlarını dikkate alarak belirleyeceğiz" ifadesi yer aldı.

OKUL BÜTÇELERİ, İLÇELERE DEĞİL, DOĞRUDAN OKULA VERİLECEK

Mevcut sistemde, okulların bütçeleri ilçelere veriliyor, buradan okullara dağıtılıyordu. AK Parti bildirgesinde, bu sistemden vazgeçileceği, bütçenin, öğrenci sayısı da göz önöne alınarak, doğrudan okula verileceği vaat ediliyor. Bildirgede bu durum, "İlk ve ortaöğretimde okul bazlı bütçe yönetimine geçilmesine yönelik çalışmalar yapacağız" ifadesi ile açıklanıyor.

"TAM GÜN EĞİTİM" HEDEFİ

AK Parti bildirgesinde, okul öncesi dahil, okullarda ikili öğretime son verilmesi, tam güne geçilmesi hedefi de yer aldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM TEŞVİK

Bildirgede, erişim imkanına sahip olmayan aileler için, çocuklarının okul öncesi eğitim teşviki de bildirgede yer aldı.

YÖK YASASI DEĞİŞİYOR

Bildirgede, YÖK yasasının da değişeceği, "üniversite özerkliğini odağına alan" yeni bir "Yükseköğretim Çerçeve Yasası" hazırlanacağı da vaat edildi.

ÜNİVERSİTELERE "KATEGORİ"

Üniversitelere "kategori" sistemi getiriliyor. Kategoriler, "öğretim üyesi yetiştirme" ve araştırma altyapılarını dikkate alarak belirlenecek. Kategorilere göre, özerklik düzeyi de farklılaşacak. Üniversitelere bütçeleri de, kategorilerine bakılarak verilecek.

YENİ ÜNİVERSİTE KURULMASINA KRİTER GELİYOR

Yeni kurulacak üniversite ve fakülteler için yeni kriterler geliyor. Yeni üniversite kurulmasına;
-öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile,
-kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranlarına bakılarak karar verilecek.

ÜNİVERSİTELER İHTİSASLAŞACAK

Üniversitelerin ihtisaslaşmasının teşvik edilmesi de gündemde. Bildirgede, "Bölgesel ihtiyaçlar, kapasiteleri ile gelişim ve yetkinlik düzeyleri dikkate alarak üniversitelerin ihtisaslaşmasını destekleyeceğiz" denildi.

YABANCI ÜNİVERSİTELER, TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREBİLECEK

Oxford, Sorbonne, Cambridge, El Ezher gibi yabancı yüksek öğretim kurumlarının, Türkiye'de faaliyet göstermesinin önü açılıyor. Aynı şekilde, Türk üniversitelerinin de yurtdışında faaliyet göstermesine olanak sağlanacak.

YABANCI ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ELEMANI TEŞVİK EDİLECEK

Üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü arttırmak için, "daha fazla yabancı öğrenci ve öğretim elemanı" teşvik edilecek.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA ÇİFT ANADAL YAPMA İMKANI

Yükseköğretim öğrencilerine tanınan yan dal ve çift anadal yapma imkânı, mezunlar için de getirilecek.

KAMU-ÖZEL ORTAK OKULLARI GELİYOR

Bildirgede, kamu ve özel sektörün birlikte finanse edeceği okulların önü açılacağının da işareti verilerek, "eğitimin finansmanında özel sektörün payının artırılması yönünde kamu-özel ortaklığı gibi yeni arz ve işletim modellerinin kullanılmasını sağlayacağız" denildi.

Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (62)

  • gerçek.: 12 sene boyunca değiştire değiştire ne hale soktunuz . Yetmedi herhalde .hala degistiricez diyonuz 38 4 Yanıtla
  • karani: ey akp taifesi çocuklarınız size lanet edecek unutmayın bunu, adınız lanetle anılacak. 33 6 Yanıtla
  • deniz doğan: padişahım 4 4 4 uygulaması tutmadı. , bunu 4x4x4 mü yapalım bi de? 26 3 Yanıtla
  • FUAT AVNİ: VALA AK PARTİDEN BAŞKA OY VERİLEÇEK PARTİ YOK ŞİMDİLİK AKILI OLUN TUZA DÜŞMEYİN 2 21 Yanıtla
  • hocadan: Yaz boz tahtası eğitim radikal değişim bu değil eğitimcilere sorulmuyorki kafalar değişik zihniyetlerle birşeyler yapılıyor önce. İstihdam ve universitelerin bolumleri alanında iş kolları oluştur daha sonra temel eğitime in tam gün eğitim büyük ve kalabalık illerde mümkün değil yada okul sayısını çoğalt ben binbeşyuz kapasiteli okulda uçbin kişilik eğitim veriyorum 21 1 Yanıtla
  • hocadan: Eğitime din karıştıysa ki öyle oldu hangi sistemi denersen dene boşa uğraşırsınız eğitimi bilimsel temellere ve laik düzene uygun vermeliyiz çocuklar çok yanlış sistemle birçok konudan yoksun olarak eğitiliyorlar 11 7 Yanıtla
  • 13: Habire degisiyor . Egitim diye bisey birakmadiniz 16 2 Yanıtla
  • hızırbeyli...: türkiyede eğitim diye bişi kalmadı artık yeter artık yaww her seferinde bişi ortaya çıkıyr. . . öğrenci olarak bıktımm bu sistemden. . . 16 1 Yanıtla
  • öğretmen: Yaw yeter artık arkadaş eğitimi delik deşik ettiniz öğrenciler aptala döndü nasıl çalışacaklarını şaşırdılar 13 3 Yanıtla
  • Ayhan: Eğitim sistemi mi??? Öyle bir sistem varmı ki? 14 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun
    12:28 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun

    Bursa Devlet Tiyatrosu, gelecek hafta 4 farklı oyunla seyircilerin karşısına çıkacak. 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde, 'Harikalar Mutfağı' oyunu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sahnelenecek. 'Uçurtmanın Kuyruğu' ise Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında 'Lobotomobilin Üç Seferi' adlı oyun da Adana'da sahnelenecek.

  • Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:25 Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Domaniç ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Meclis Katip Üyesi ve Meclis Başkan Vekilleri seçildi, 2024 Yılı Plan ve Bütçe Komisyonu oluşturuldu. Birlik Encümenine muhtar üye seçimi yapıldı ve 2023 yılı Birlik faaliyet raporu ile kesin hesabı okundu.

  • Tekirdağ'da yapılan Okul Sporları Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonasında Rümeysa Keskin Türkiye Şampiyonu
    12:25 Tekirdağ'da yapılan Okul Sporları Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonasında Rümeysa Keskin Türkiye Şampiyonu

    Tekirdağ'da düzenlenen Okul Sporları Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası'nda 43 kiloda Rümeysa Keskin birinci oldu. Bingöllü sporcular ise 1 Türkiye birinciliği ve 2 Türkiye üçüncülüğü elde etti.

  • Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi
    12:22 Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi

    Nilüfer Belediyesi'nin kente kazandırdığı Nilüfer Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, envanterine 22 adet son teknoloji kentsel arama ve kurtarma malzemeleri daha ekledi.

  • Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan yol açılmaya çalışılıyor
    12:20 Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan yol açılmaya çalışılıyor

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan kara yolunu açma çalışmaları devam ediyor. Karayolları ekipleri, metrelerce karın bulunduğu bölgede zorlu şartlarda çalışarak yolun bir kısmını açmayı başardı. Ancak hala 25 kilometrelik yol kapalı durumda. Ekipler, çığ riski nedeniyle güçlüklerle karşılaşıyor ve çalışmaların ne zaman tamamlanacağı belirsizliğini koruyor. Karla mücadele devam ederken, Bahçesaray'a ulaşım sağlamak için ekipler var güçleriyle çalışıyor.

  • Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi
    12:19 Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Kardiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen kongreye, Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Türk devletlerinden bilim insanları katıldı. Kongrede kardiyoloji alanındaki son yenilikler paylaşılırken, Türk devletleri arasındaki işbirliği ve iletişimin önemi vurgulandı.

  • DPÜ'de 2023-2024 Akademik Yılında Spor Turnuvaları Düzenlenecek
    12:18 DPÜ'de 2023-2024 Akademik Yılında Spor Turnuvaları Düzenlenecek

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), 2023-2024 Akademik Yılı'nın son 6 haftasında futbol, basketbol ve voleybol dallarında 6 farklı turnuva düzenleyecek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin 50. yılını kutlayacak olan İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğu, futbol turnuvasıyla etkinliklere başlayacak. Ayrıca, Yaşayan Arapça Topluluğu ve Matematik, Bilim ve Eğitim Topluluğu da spor etkinlikleri düzenleyecek. Mühendislik Fakültesi ise futbol, basketbol ve voleybol turnuvalarına ev sahipliği yapacak.

  • Güdül Belediyesi, ilçede temizlik kampanyası başlattı
    12:18 Güdül Belediyesi, ilçede temizlik kampanyası başlattı

    Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, ilkbaharın gelişiyle ilçe genelindeki çocuk oyun alanları ile parklarda genel temizlik kampanyası başlattıklarını duyurdu. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülecek olan kampanya kapsamında, vatandaşlar temizlik konusunda duyarlı olmaya çağrıldı.

  • Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan:
    12:15 Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: "Seçim Sonuçlarında Ortaya Çıkan Bu Zemini, Demokratik İttifakları Büyüterek Sonuca Ulaştıracağız"

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, seçim sonuçlarını değerlendirerek demokratik ittifakları büyüterek sonuca ulaşacaklarını belirtti. Kürt halkının iradesini sandığa yansıttığını ve demokratik çözüm konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğunu vurgulayan Bakırhan, önümüzdeki dönemde örgütlenme ve genişleme çalışmalarına odaklanacaklarını ifade etti.


Advertisement