Unıcef: Ege'nin Tehlikeli Sularından Geçen Sığınmacıların Üçte Biri Çocuk - Son Dakika
Güncel

Unıcef: Ege'nin Tehlikeli Sularından Geçen Sığınmacıların Üçte Biri Çocuk

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yunanistan ile Türkiye arasındaki "tehlikeli suları aşma riskini alan" tüm mülteci ve göçmenlerin en az üçte birini çocukların oluşturduğunu söyledi.

03.02.2016 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yunanistan ile Türkiye arasındaki "tehlikeli suları aşma riskini alan" tüm mülteci ve göçmenlerin en az üçte birini çocukların oluşturduğunu söyledi.

UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa'da "mülteci ve göçmen krizi"nin başlamasından bu yana ilk kez, "hareket halindeki çocuk ve kadın sayısı aynı durumdaki yetişkin erkek sayısını aşmış bulunuyor".

UNICEF'in açıklamasına göre, "Göç akışlarında erkeklerin yüzde 73 ile çoğunluğu oluşturduğu Haziran 2015'ten bu yana, çocuk ve kadın sayısında önemli bir artış meydana geldi".

Açıklamaya göre, Haziran 2015'te göç yolundaki her on kişiden biri çocukken bugün çocuklar "tüm mültecilerin ve göçmenlerin üçte birini" oluşturuyor. Ayrıca, UNICEF'in açıklamasında "pek çok çocuk gidilen yere varılmadan önce yaşını belirtmediğinden bu rakamın daha yüksek olması muhtemel" diye açıklandı.

UNICEF Avrupa Mülteci ve Göçmen Krizi Özel Koordinatörü Marie Pierre Poirier, gelişmeleri, "Göç yollarındaki çocuk ve kadın oranındaki bu artışın önemli uzantıları vardır" diye değerlendirdi ve şöyle devam etti:

"Bunun anlamı, özellikle bu kış mevsiminde daha fazla sayıda kadın ve çocuğun denizlerde risk altında, karada da gene daha fazlasının koruma ihtiyacı içinde olmasıdır. Refah, koruma ve sağlık sistemleri yolun her etabında güçlendirilmelidir ki çocuklar ve kadınlar sömürüye maruz kalmasınlar ya da bir takım boşluklardan düşüp kaybolmasınlar."

"Çocuklara her aşamada öncelik tanınmalı"

Kesin sayılara ulaşmanın güç olduğu vurgulanırken, UNICEF'in açıklamasına göre çoğunu genç Afganlıların oluşturduğu 35 bin 400 kişinin İsveç'e sığındığı ve Almanya'da da başta Suriye, Afganistan ve Irak kökenli olmak üzere yanlarında bir büyüğü bulunmayan 60 bini aşkın ergen olduğu düşünülüyor.

UNICEF, açıklamasında "çocuklara her aşamada öncelik tanınması gerektiğini" yineledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'da sığınma ve aileleriyle yeniden birleşme talebinde bulunma haklarının olduğu, tüm çocuklara eksiksiz biçimde anlatılmalıdır. Herhangi bir işleme geçilmeden önce yanında kimsesi bulunmayan her çocuğun yararı incelenip değerlendirilmelidir. Aile desteği olmaksızın yaşayan ve yolculuk yapan çocuklar kaçakçıların ve bu işin ticaretini yapanların istismarına ve sömürüsüne özellikle açık oldukların için, UNICEF tüm çocukların aileleriyle yeniden birleşme hakkını destekliyor." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Unıcef: Ege'nin Tehlikeli Sularından Geçen Sığınmacıların Üçte Biri Çocuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement