Unesco Türkiye Milli Komisyonu Büyük Buluşması - Son Dakika
Güncel

Unesco Türkiye Milli Komisyonu Büyük Buluşması

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye'yi, Türk kültürünü ve Türkiye'nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkanı buldu" UNESCO Genel Direktörü Bokova'nın videolu mesajından:

31.10.2014 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye'yi, Türk kültürünü ve Türkiye'nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkanı buldu" dedi.

Avcı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun (UTMK) 2. Büyük Buluşması'nda yaptığı konuşmada, UNESCO'nun, güncel meselelerde yetersiz ve etkisiz kalan BM'nin yüz akı kurumlarından olduğunu belirtti.

"Dünya 5'ten büyük" diyen Avcı, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin, hakkaniyetli çözüm konusunda BM'nin yapacağı katkıları zaman zaman çeşitli hesaplar nedeniyle engellediklerini söyledi.

Avcı, bu anlamda UNESCO'nun BM'nin istisnai bir kuruluşu olduğunu kaydederek, "Hem uluslararası düzlemde hem de bizimle olan ikili ilişkilerde UNESCO çok büyük katkılarda bulundu. UTMK da pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye'yi, Türk kültürünü ve Türkiye'nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkanı buldu" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa İsen'in belirttiği TÜRKSOY üzerinden Türk dünyasına, IRCICA üzerinden İslam dünyasına yeni bağlantılar kurma konusunda UNESCO elinde bir imkan olduğunu fikrine katıldığını belirten Avcı, "Dolayısıyla bu imkanın, TÜRKSOY ile IRCICA'yı biraz daha hareketlendirerek zenginleştirilebileceğini bildirdi.

Avcı,  UTMK'nın ne kadar az imkanlarla ne güzel işler yaptığının anlatıldığını söyleyerek, "Bize bundan sonra özellikle MEB olarak bu konuda neler yapmamız gerektiği de çok nazikane hatırlatılmış oldu. Biz mesajı aldık. Önümüzde bütçe görüşmeleri başlıyor ve UTMK'nın kendine ait bir yerinin olması için kullanmak kararındayız" ifadelerini kullandı.

-"Türk kültürü UNESCO nezdinde tescillendi"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa İsen, UTMK'ya, kurul başkanlığı yapan ilk bakan olarak Nabi Avcı'nın ciddi katkılar sağladığını belirtti.

Coğrafyanın Türkiye'ye yüklediği önemli unsurlara dikkati çeken İsen, komisyonun Batı ile olan ilişkileri kadar son yıllarda Doğu ile ilişkilerini de geliştirdiğini vurguladı.

İsen, Türk dünyası ile bütünleşmesi noktasında UTMK Başkanı Oğuz'u kutlayarak, somut olmayan kültürel miras alanındaki atılımlarla Türk dünyasının ne kadar sağlam bir zemine oturduğunun, UNESCO nezdinde tescil edildiğini ve bunun bütün dünyaya duyurulduğunu söyledi.

Türk Dünyası Miras Komitesi oluşturarak bu kapsamda bir liste meydana getirme ve bu listenin en parlaklarını dünyaya sunma önerisinde bulunduğunu anımsatan İsen, bunu hayata geçirmede başarı sağlayamadıklarını ve TÜRKSOY gibi bazı kurumların yeterince gayret içinde olmadığını sözlerine ekledi.

-"UNESCO'ya her türlü katkıyı sağlayacağız"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Bakanlığının Türkiye'nin kültürel zenginliğine yönelik çalışmalara hız verdiğini, artan restorasyonlar kapsamında kiliselerin de restore edildiğini bildirdi.

Müze sayısındaki artışa dikkati çeken Dursun, Bakanlığın somut olmayan kültürel mirasla ilgili Topkapı Sarayı'nda Türk Kahvesi adıyla önemli bir sergiye ev sahipliği yapacağını dile getirdi.

El yazmaları konusunda önemli bir gelişme kaydettiklerini vurgulayarak geçen yıl Moğolistan Cumhurbaşkanı'nın sırf bir eseri görmek üzere özel bir ziyaretle Topkapı Sarayı'na geldiğini belirtti.

Dursun, "UNESCO'ya Bakanlık olarak her türlü katkı sağlayacaklarını" da söyledi.

-"UNESCO BM'nin entelektüel gücü"

Toplantının açılışında, UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova'nın videolu mesajı da sunuldu. Bokova mesajında, "UTMK'yı UNESCO'nun değerlerinin ve önceliklerinin gelişmesinde önemli bir aktör, ortaklıkları güçlendirmede, bilgi paylaşımı ve deneyim alışverişinde anahtar bir platform olarak görüyorum. Bu bakımdan UTMK, UNESCO için gerçek bir liderdir" ifadelerine yer verdi.

UTMK Başkanı Öcal Oğuz da "Toplantıda paylaşılan deneyimlerin, yapılan eleştirilerin, getirilen önerilerin hatta ikili ve çoklu ortamlarda edilen sohbetlerin kısa, orta veya uzun vadede bir proje veya program taslagı olarak UTMK'nın kazanç hanesine yazılacak" diye konuştu.

Gelecek yıl 70. yılını kutlayacak UNESCO içinde UTMK'nın 65. yılını doldurduğunu ve bu nedenle en köklü milli komisyonlardan olarak Türkiye'nin sorumluluğunun daha da arttığını ifade eden Oğuz, 195 tam, 8 ortak üyesi bulunan UNESCO'nun yapısı ve karar organları hakkında bilgi verdi.

Kurumun 2014-2021 misyonunun "barışın inşasına, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, sürdürülebilir kalkınmaya ve kültürlerarası diyaloğa eğitim, bilim ve kültür yoluyla katkı sağlamak" olduğunu anlatan Oğuz, BM'nin entelektüel gücü olan UNESCO'nun Irak, Suriye, Mısır, Somali ve Afganistan'da olduğu gibi kültürel mirasa yönelik her türlü tahribata duyarlılığını sürdürdüğünü belirtti.

-UTMK Büyük Buluşması

UTMK'nın iki yılda bir gerçekleştirdiği toplantıların ikincisi yarın sona erecek.

UNESCO Genel Direktörlüğünden ve diğer ülkelerin milli komisyonlarından uzmanların da katılacağı toplantı, sunumlar ve bu sunumlar üzerinden yapılacak tartışmaları içeren paneller şeklinde yürütülecek.

Toplantıda eğitim, kültür, sosyal ve beşeri bilimler, bilgi ve iletişim ile doğa bilimleri başlıklarında çeşitli konular ele alınacak. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Unesco Türkiye Milli Komisyonu Büyük Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement