Und İcra Kurulu Başkanı Şener Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Und İcra Kurulu Başkanı Şener Açıklaması

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Mısır ve Türkiye arasında 22 Nisan 2012'de imzalanan ticaret anlaşmasına yönelik, "Ticaret yolları tarih boyunca geçtikleri ülkelere zenginlik taşıdılar.

26.03.2015 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Mısır ve Türkiye arasında 22 Nisan 2012'de imzalanan ticaret anlaşmasına yönelik, "Ticaret yolları tarih boyunca geçtikleri ülkelere zenginlik taşıdılar. Mısır yönetimi aldığı bu kararla Mısır'ı önemli bir ticaret yolunun dışına atarak refüze etmiş olacak" ifadelerini kullandı.

UND'den yapılan açıklamada, TIR'ların, Suriye'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle son 3 yıldır Mersin ve İskenderun limanlarından kalkan Ro-Ro gemileriyle Mısır üzerinden karayoluyla Kızıldeniz'e, buradan da Dubai Limanı'na taşınmasıyla yapılan ticaretin, 2012'de Mısır'la imzalanan 3 yıllık anlaşma kapsamında yapıldığı, Mısır hükümetinin de 22 Nisan'da bitecek söz konusu anlaşmanın yenilenmeyeceği yönünde açıklamada bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk araçlarının Körfez ülkelerine yönelik taşımalarda Mısır'ı transit geçmelerine imkan veren anlaşma ile araçların Mısır güzergahını kullanırken Mısır'a döviz bıraktıklarını ve önemli ticaret fırsatları ulaştırdıklarını vurguladı.

Türkiye ile Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri arasında her iki yönde mal hareketi olduğuna ve bu malların her durumda taşınmaya devam edeceğine dikkati çeken Şener, "Ticaret yolları tarih boyunca geçtikleri ülkelere zenginlik taşıdılar. Mısır yönetimi aldığı bu kararla Mısır'ı önemli bir ticaret yolunun dışına atarak refüze etmiş olacak. Bu hat Mısır ihraç ürünlerinin de Türkiye üzerinden Avrupa ve Rusya'ya ulaşma imkanı veren önemli bir fırsattı" değerlendirmesinde bulundu.

- "Süveyş Kanalı üzerinden körfeze taşımada hazırlıklarımız sürüyor"

Şener, anlaşmanın yenilenmemesine yönelik alınan kararla Mısır ekonomisi için de önemli bir imkana son verildiğine işaret etti. Yaşanan gelişmelerden Mısır'ın zarar göreceğini savunan Şener, şunları kaydetti:

"Bu kararın uygulanmasından sonra da Türk ihraç ürünleri Körfez ülkelerine, Körfez ülkelerinin ihraç ürünleri de Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden başka ülkelere gitmeye devam edecek. Bu ticareti sürdürmek için araçlarımızı Süveyş Kanalı üzerinden doğrudan ve daha kısa sürede Körfez ülkelerine RoRo ile taşımak konusunda hazırlıklarımız sürüyor. Ayrıca, Ürdün üzerinden körfeze ulaşmak da bölgeye yapılacak taşımalar için bir başka alternatifimiz.

Son dönemde transit geçişte kolaylıklar sağlanmış olan İran'da bugüne kadar hiç kullanılmamış yeni bir güzergah konusunda görüşmelerimiz sürüyor. İran üzerinden de yeni bir güzergah oluşturma konusunda çalışmalarımız başlamış durumda. Devletimizin çizdiği uluslararası ilişkiler çerçevesinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığımız koordinasyonunda Türk dış ticaretini taşımaya hazırız."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Und İcra Kurulu Başkanı Şener Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement