"Kırım'ın Geleceği İçin Hazırlanan Senaryolar Var" - Son Dakika
Politika

"Kırım'ın Geleceği İçin Hazırlanan Senaryolar Var"

TÜRK Federasyonu Başkanı Ünal, "Bugün Kırım'a yapılan olay yarın Kazakistan'a, Türkmenistan'a, Azerbaycan ve Özbekistan'a da aynen yapılacaktır."dedi.

25.03.2014 14:19  Güncelleme: 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAK-TÜRK Federasyonu Başkanı Cemil Ünal, "Bugün Kırım'a yapılan olay yarın Kazakistan'a, Türkmenistan'a, Azerbaycan ve Özbekistan'a da aynen yapılacaktır. Rusya hala çarlık zihniyetinden kendini kurtaramamıştır" dedi.

Bulgaristan Azerbaycan ve Kırım Türkleri Dernekleri Federasyonu(BAK-TÜRK), Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını protesto amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

1944 yılının, Kırım Türklerinin sürgüne, katliamlara ve işgale uğradığı en son halka olduğunu kaydeden Ünal, şöyle konuştu: "Bu tarihe kadar Kırım iki bin yıllık Türk yurdudur. Fakat bu tarihten sonra Kırım Türkü öz vatanından uzaklaştırılmış ve maalesef bugün Kırım'da oturan Türk olmayan halklar o toprağa gelmiş ve yerleştirilmiştir. Bugün Kırım'da oynanan oyun geçmişte Ruslar tarafından sahneye konulmuş bir oyundu. 1774 Küçük Kaynarca Harbinden sonra 1782 tarihinde Kırım Ruslar tarafından işgal edilmiş, 1783 tarihinde de aynen bugün olduğu gibi Ruslara ilhak edilmiştir."

"TÜRK YURDU KIRIM RUSYA'YA BAĞLANDI"

Kafkasya'ya, Avrasya bölgesine bakıldığı zaman geçmişteki aynı oyunun

sahnelendiğini gördüklerini ifade eden Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

"Sovyetlerin yıkılması sonrasında biz soğuk savaşın sona erdiğini zannediyorduk. Ama bu coğrafya da hala soğuk savaş dönemi aynen devam etmektedir. Kırım'ın yanında Karabağ işgali, Rusların Gürcistan'a girme olayları, Kuzey Kafkasya'da Çeçenlere uygulanan siyasi olaylar bu coğrafya da devletler hukukunun kalmadığının nişaneleridir. Bugün maalesef bütün dünya ve Türkiye Kırım'da olan olaylardan ziyade, Ukrayna'nın birliği ve beraberliği üzerinde kafa yormaktadır. Orada oynanan oyun Kırım'ın geleceği ve Kırım Türkünün geleceği ile ilgilidir. Bundan dolayıdır ki Türk devletine ve Dünya kamuoyuna seslenmek istiyoruz. Orada olan olaylar yalnız Ukrayna'nın toprak bütünlüğü meselesi değildir. En önemli olay Kırım'ın Rus toprağı olarak işgali olayıdır. Referandumdan önce aynen 1783'te olduğu gibi Rus askerleri Kırım'a girmiş, Parlamento dahil Kırım'ın her köşesini işgal etmiş ve ondan sonra kanunsuz, hukuksuz bir referandumla Türk yurdu Kırım Rusya'ya bağlanmıştır."

Kırım'ın geleceği için hazırlanan senaryoların varlığına dikkat çeken Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanki Kırım'a silahlı topuyla tüfeğiyle dışarıdan Türkler gitmiş. Orada hadise çıkaracaklar. Kırım Türklerini müdafaa etmek için Ruslar ile savaşacaklar gibi yeni bir senaryo ortaya konmak üzeredir. Güttüğümüz politika yalnız Amerika'nın, dış dünyanın, AB'nin güttüğü politika olmamalıdır. Onlar daha çok Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü öne almaktadır. Bunun izin de Türk devleti bu politikaların dışında Kırım Türkünün geleceği için yeni politikalar üretmek mecburiyetindedir. Belki Ruslar ile yan yana gelip Kırım Türkü için bir takım garantiler almak mecburiyetindedir. Bunu almadığımız takdirde orada Kırım Türkünü biz unutmuş oluruz. Bugün Kırım'ın yüzde 12'si Türk. Bunlar da Sovyetlerin yıkılmasından sonra sürüldükleri yerden Kırım'a dönen soydaşlarımızdır. Ama 25 yıllık süre içerisinde biz o soydaşlarımıza el uzatamadık."

Kırım'ın dışında Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan'da 400 bine yakın Kırım Türkü olduğunu anlatan Ünal, şöyle konuştu: "Kırım Türkleri bugün hala sürüldüğü yerde durmaktadır. Bunların hemen hemen hepsi öz vatanlarına dönme gayreti içerisinde olmuşlardır. Ama imkansızlıklar bunların Kırım'a dönmesine engel teşkil etmiştir. Onun için Türk Devleti'nin yeniden şapkasını önüne koyup bu soydaşlarımızın öz vatanlarına dönmesi için yeni bir politika, yeni bir hedef belli etmek mecburiyetindedir. Belki de Ruslar ile yapacakları anlaşma içerisinde 400 bin Kırım Türkünün oraya dönmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, Türk hükümeti ve devletinin Kırım'da mutlak süratle bir gözlenme merkezi bulundurmalıdır. Orada ki Kırım Türkünün ne şartlarla yaşadığı takip edilmelidir."

Türkiye'nin Kafkasya'da etkili gücünün kalmadığını ifade eden Ünal, şunları söyledi: "Sovyet Cumhuriyetlerinin de yavaş yavaş bu dünyanın biganeliği karşısında Rusya'nın tamamen işgaline maruz kalacağı endişesi içerisindeyiz. Soydaşlarımız yalnız değil. Onların arkasında Türk Dünyası var. Biz varız. Aldığımız haberlere göre, Kırım'ın Rus toprağı olmasını ilk tanıyan maalesef Kazakistan olmuştur. Kendilerine yapılan hareketlerin geçmişte ne olduğunu bizden önce onlar biliyor. Bugün Kırım'a yapılan olay yarın Kazakistan'a, Türkmenistan'a, Azerbaycan ve Özbekistan'a da aynen yapılacaktır. Rusya, hala çarlık zihniyetinden kendini kurtarmamıştır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Kırım'ın Geleceği İçin Hazırlanan Senaryolar Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement