Umut Noktası" İzmir - Son Dakika
Güncel

Umut Noktası" İzmir

Umut Noktası" İzmir

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İzmir’e gelen Suriyeli mültecilerin bir kısmı, yasa dışı yollarla Avrupa’ya geçme planları yapıyor.

04.08.2015 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İzmir'e gelen Suriyeli mültecilerin bir kısmı, yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçme planları yapıyor. Ölüm tehlikesini göze alan mülteciler, "Suriye'de de ölüm var, orada da ölüm var. Her şeyi göze alıyoruz" diyerek "umut noktası" İzmir'de kişi başı 1100 Dolar verecekleri organizatörleri bekliyor.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak İzmir'e gelen mültecilerin bir kısmı, yasa dışı yollarla Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine gitmek için organizatörleri bekliyor. İzmir'in göbeğinde "umut yolculuğu" için bekleyen Suriyeliler, düzensiz göçmen olmaktan başka çarelerinin olmadığını söylüyor. Mülteciler, "umut yolculuğuna" çıkaracak olan organizatörler gelene kadar Basmane Meydanı'ndaki alanda konaklıyor. Kimi iskambil kartlarıyla vakit geçiriyor, kimi de Avrupa hayallerini arkadaşlarıyla paylaşıyor. Aralarında engellilerin de bulunduğu Suriyeli çocuklar ise her şeyden habersiz oyun oynamaya devam ediyor. Hem savaş ortamında hem de deniz yolu ile yasa dışı göçte ölüm riskleri bulunan mülteciler, her şeyi göze aldıklarını belirtiyor.

"KİŞİ BAŞI 1100 DOLAR VERECEĞİZ"

Ailesiyle birlikte dört gündür İzmir Basmane Meydanı'nda sokakta yaşayan Fethi Horan, "Avrupa'ya gitmek için burada bekliyoruz. Biz savaştan kaçtık. Suriye'de de ölüm var, orada da ölüm var. Her şeyi göze alıyoruz. Türkler bize yemek ve su veriyor. Yardım ediyorlar. Belki bir hafta kalırız belki de bugün gideriz. Ne zaman gideceğimiz belli değil. Sefer yapmak için haber bekliyoruz. Kişi başı 1100 Dolar vereceğiz. Savaş biterse Suriye'ye geri döneriz. Avrupa'da devlet para verecek, orada çocuklara da yardım ediyorlar" dedi.

"PARAMI ALAMADIM, AVRUPA'YA GİDEMEYECEĞİM"

Gaziantep'in Nizip ilçesinde çalıştığı yerden para alamadığı için Avrupa'ya gidemeyeceğini söyleyen Ahmet Ferhan ise "Dört gün aç susuz kaldım. Çalıştım ama paramı alamadım. Dört gündür de İzmir'deyim. Paramız olmadığı için Avrupa'ya gidemeyeceğiz" diye konuştu. Bazı mülteciler ise İzmir'i sevdikleri için yerleşmeyi düşündüklerini belirtti.

"SON UMUT OLARAK GÖRÜYORLAR"

İzmir'de resmi rakamlara göre 70 bin Suriyeli mülteci olduğunu kaydeden Mültecilerle Dayanışma Derneği (MülteciDer) İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, "İzmir, Ege üzerinden Yunanistan adalarına geçmek için toplanma noktası. Bu sokakta gördüğümüz nüfusun, İzmir'de kalmaya niyetli olanların değil, deniz yolu ile başka ülkelere geçmeye çalışanlar olduğunu düşünüyorum. Resmi rakamlara göre İzmir'de, 70 bine yakın yerleşmiş bir düzen kurmaya çalışan Suriyeli var. Suriyeli mültecilerin sadece bir kısmı çeşitli nedenlerle bazen son umut olarak gördükleri için çok tehlikeli olmasına rağmen bu yolu deniyorlar ama mültecilerin çoğu Türkiye ve diğer komşu ülkelerde barınıyor" ifadelerini kullandı.

"ARTIŞ HİÇBİR ZAMAN DURMADI"

Suriyeli mültecilerin ayısında bu yılın ilkbahar aylarından itibaren ciddi bir artış olduğunu, bu artışın hiçbir zaman durmadığını ifade eden Erçoban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2012 yılının Ağustos ayından itibaren sürekli deniz yolundan geçmek isteyenler var. Değişik rotalar oldu ama Ege hiçbir zaman bu rotaların içinde yerini kaybetmedi. Çok ciddi bir hareketlilikten söz etmek mümkün. Yasal ve güveli yollarla Avrupa'ya gitmek için deneyen mülteciler de var ancak yasal yollarla geçmeleri çok zor." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Umut Noktası' İzmir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement