Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu

Uyuşturucu Bağımlılığı Problemi Derneği Üyesi Dr. Gerra: "Travmalar, stresle başa çıkamamaktan kaynaklı problemler, sosyal olarak dışlanma, madde bağımlılığına sebep oluyor" Yemen Uyuşturucu Derneği Başkanı Muneer Al jabri: "Yemen bölgesinde yetiştirilen gat bitkisini 17 milyon kişi kullanıyor" 180 Derece Bağımlılıkla Mücadele Derneği Kurucu Üyesi Eleman: "Yemekten uyku düzenine kadar bağımlılarla ilgileniyor, hayatını belli bir program altına alıyoruz.

30.09.2014 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uyuşturucu Bağımlılığı Problemi Derneği Üyesi Dr. Gilberto Gerra, "Travmalar, stresle başa çıkamamaktan kaynaklı problemler, sosyal olarak dışlanma, madde bağımlılığına sebep oluyor" dedi.

Gerra, WOW İstanbul Hotel&Convention Center'da Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nce düzenlenen Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, bağımlılığın şiddetinin alınan maddeye göre değil duygu değişimine bağlı olarak arttığını söyledi.

Uyuşturucuyla mücadele politikalarını desteklemenin şart olduğunu, Sağlık Bakanlığı'nın bu alanda lider olması gerektiğini anlatan Gerra, şöyle devam etti:

"Toplumdaki yetişkinler, madde kullanıcılarının maddeye kendi isteğiyle başladığını düşünüyorlar. Halbuki tramvayla baş etme amacıyla maddeye başlanıyor, kimse eğlence için madde kullanmıyor. Yüzde 50'lik bir oran da travma etkilerinden kurtulmak için kullanıyor. Bunu hep ihmal ediyoruz. Yaşanan problemlerden kaynaklanan bir madde kullanımı söz konusu. Travmalar, stresle başa çıkamamaktan kaynaklı problemler, sosyal olarak dışlanma, madde bağımlığına sebep oluyor."

- Gat kullananlar gasp, terör, cinayet gibi suçlara karışıyor"

Yemen Uyuşturucu Derneği Başkanı Muneer Al-jabri de Yemen'de "Qat Rehabilitasyonu ve Uyuşturucu Bağımlılığı ile Mücadele" programı kapsamında yaptıkları çalışmaları paylaştı.

Muneer Al-jabri, Yemen bölgesinde yetiştirilen gat bitkisinin toplumsal yapıya zarar verdiğini ifade ederek, "Yemen bölgesinde yetiştirilen gat bitkisini 17 milyon kişi kullanıyor. Bitkiyi kullanan herkes günlük ihtiyaçlarının üzerinde günde 2,5 dolar harcama yapıyor. Taşıdığı kanserojen maddeler nedeniyle kansere yol açıyor. Gat kullananlar gasp, terör, cinayet gibi suçlara karışıyor" diye konuştu.

Tedavilerini İslam kuralları içerisinde gerçekleştirdiklerini dile getiren Muneer Al-jabri, şunları kaydetti:

"Rehabilitasyon çalışmalarına ailelerden başladık. Ölen insanların ailelerine yardım yapıyor ve çocuklarını okutuyoruz. Hapiste olanların becerilerini artırıyoruz ve el sanatlarını geliştiriyoruz. Böylece hapisteyken kendilerini geliştiriyorlar. Sağlıklı birey olarak yakın zamanda topluma karışıyorlar. Özellikle ramazan ayında bilgilendirme yapıyoruz, tedavi olanlara hapishaneden çıktıktan sonra da destek oluyoruz."

"Namaz ve oruçtan yararlanıyoruz"

180 Derece Bağımlılıkla Mücadele Derneği Kurucu Üyesi Uğur Eleman da dernek olarak tamamen gönüllülük esasıyla çalıştıklarını, bağımlılığın her türlüsüne karşı mücadele verdiklerini söyledi.

Eleman, gönüllülerin yetişmesi için eğitim hizmeti verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bağımlılıktan kurtulmuş 125 kişilik bir grupla hareket ediyoruz. 1993'ten itibaren çok sayıda insana destek olduk. Aile kavramının üzerinde duruyoruz. Özellikle anneleri bilgilendiriyoruz. Yemekten uyku düzenine kadar bağımlılarla ilgileniyor, hayatını belli bir program altına alıyoruz. Namaz ve oruçtan çok yararlanıyoruz. Aynı zamanda da atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz."

İyileştirilmiş Olan Kullanıcılar Ağı Başkanı Boro Goic de kişinin bağımlılıktan kurtulması için topluma yeniden entegre olması gerektiğini vurgulayarak, "Hristiyanlık iyileştirme programları, tamamen kutsal kitap ve İsa Mesih'e dayanıyor. Kişiye özel inanç düzlemi oluşturuyoruz. Bu da kişinin ruhani olarak iyileşmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement