Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı 27-29 Mayıs Arasında Yapılacak - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı 27-29 Mayıs Arasında Yapılacak

Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı 27-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

11.05.2015 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı 27-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

Fuara ilişkin yapılan açıklamada,  Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı'nın, 27-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde Avrupa, Orta Doğu ve Türkiye'nin şehircilik yönetimlerini buluşturmaya hazırlandığı belirtildi.

Uluslararası altyapı, trafik yönetimi, yol güvenliği, park sistemleri ve akıllı yollar oluşturmaya yönelik son teknolojilerin sergileneceği Intertraffic İstanbul Fuarı'nın bu yıl 79 ülkeden 6 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayacağı bilgisi verilen açıklamada, "Amsterdam RAI ve UBM NTSR tarafından organize edilen Intertraffic Istanbul 2015 kapsamında Trafik kazalarını yüzde 50 azaltmaya yönelik yeni teknolojik denetim projeleri de tartışılacak. Bu yıl 'Ulaşım' ve 'Otopark Yönetimi' konularını odak noktasına yerleştiren fuarda, 'Kentsel Dönüşüm ve Ulaşıma Etkisi' de sempozyumda tartışılacak konular arasında yer alıyor" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'de hızla büyüyen bir pazar olarak Elektronik Kamera Sistemleri (TEDES) için yeni ihaleler ve yatırımların da Intertraffic İstanbul'da konuşulacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İETT Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün destekleri ve özel sektörün geniş katılımı ile çeşitli etkinliklerin düzenlendiği fuarda ayrıca İSPARK sponsorluğunda Ulaşım ve Araç Park Yönetimi Sempozyumu organize edilecek."

"Trafik sıkışıklığının İstanbul'a yıllık maliyeti 6 milyar lira"

Intertraffic İstanbul Fuarı Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise yaptığı açıklamada, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin büyük şehirlerinde trafik sıkışıklığının yarattığı maliyetin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği ülkelerine bakıldığında toplu taşımanın metropollerde çok gelişmiş olmasının trafik sıkışıklığını neredeyse ortadan kaldırdığını dile getiren Ilıcalı, "Örneğin, İstanbul'da yıllık 6 milyar TL'yi bulan trafik sıkışıklığı maliyeti, Berlin'de 390 milyon avro, Londra'da 900 milyon sterlin, Paris'te 1,4 milyar avro, Barcelona'da ise 2,5 milyar avro" bilgisini verdi.

Trafik kazalarının Türkiye'ye yıllık maliyetinin 20 milyar lirayı bulduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında ise bu rakamın 9 milyar avro olduğunu aktaran Ilıcalı, şunları kaydetti:

"Sürücü kaynaklı ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarının en büyük nedenini yüzde 43'lük pay ile aşırı hız oluşturuyor. Sürücüleri, kaza kara noktalarına yaklaştıklarında, sert geçişli hava durumlarında, hız sınırı aşımında sesli olarak uyararak kazaların azaltılması hedeflenmektedir. İnteraktif Uyarı Sistemi (İUS) adı verilen bu çalışma ile aşırı hızdan kaynaklanan kazalarda yüzde 50 bir düşüş hedeflenmektedir. Türkiye'de gerçekleşen ölümlü/yaralanmalı trafik kazaları son 5 yılda yüzde 45, son 10 yılda ise yüzde 110 artış gösterdi. Nüfusun ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarından etkilenme oranı son 10 yılda yüzde 163'e ulaştı. Uygulanan trafik cezalarının 1 milyon 282 bin 745 TL'sini aşırı hız oluşturmaktadır."

Son 10 yılda 28 AB ülkesi baz alındığında kaza sayısının 1 milyon 77 bin olarak kayda geçtiğini ifade eden Ilıcalı, Türkiye'de bu rakamın 1 milyon 297 bine ulaştığını dile getirdi.

"İstanbullular sadece akşam trafiğinde yıllık 125 saatini harcıyor"

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği'nin 2014 yılında yaptığı araştırmaya göre İstanbullular'ın, şehrin en büyük sorunu olarak "Ulaşım ve Trafiği" gördüklerini anımsatan Ilıcalı, "10 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen anket sonuçlarına göre hayat pahalılığı, yeşil alan eksikliği, güvenlik sorunları, planlama sorunları gibi birçok önemli sorunu geride bırakarak birinci sıraya yerleşen 'Ulaşım ve Trafik' sorunu, ülkemizde yapılmakta olan ve yapılacak olan tüm yatırımlara rağmen İstanbullu'nun gözünde önemini koruyor" ifadelerini kullandı.

Özellikle son zamanlarda hayata geçirilen Yüksek Hızlı Tren Hatları, Marmaray, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi dev yatırımlarla İstanbul'un ulaşım ve trafik sorununda bir rahatlama görülse de hızla büyüyen İstanbul için yeni çözümler arandığını aktaran Ilıcalı, İstanbullular'ın sadece akşam trafiğinde yıllık 125 saatini harcadığını, Avrupa'da bu rakamın yıllık 76 saat ve dünya ortalamasının ise 100 saat olduğunu belirtti.

Ilıcalı, şu değerlendirmeleri yaptı:

"İstanbul, dünya ortalamasının üzerinde. Trafik mühendisliğine yönelik çözümler, yeni teknolojiler ve ileri şehircilik uygulamalarına geçmiş olan şehirlerde bu çalışmaların sonuçlarını görmek, değerlendirmek açısından Intertraffic İstanbul şu anda sadece Türkiye'nin değil Avrupa ve Orta Doğu'nun da buluşma noktası oldu. Özellikle, Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri, Türkiye'ye yeni teknolojilerini tanıtmak için Intertraffic İstanbul kapsamında fuara gelirken, Orta Doğu ülkeleri, Rusya, Türk cumhuriyetleri de Türkiye'de uygulanan Akıllı Şehircilik Trafik ve Yol yönetimi teknolojilerini tanımak ve satın almak için geliyor. Bu çift taraflı Uluslararası ziyaretçiler ve katılımcılar, Türkiye'yi Akıllı Kent yönetimi alanında da dünyada etkili ve söz sahibi yaparken, fuar aynı zamanda bizim yerel yönetimlerimize de yeni projeleri için ışık tutuyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı 27-29 Mayıs Arasında Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement