Uluslararası Göçmen Kaçakçısı Şebekesine Darbe - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Göçmen Kaçakçısı Şebekesine Darbe

Uluslararası Göçmen Kaçakçısı Şebekesine Darbe

İzmir merkezli altı ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini yaptığı ileri sürülen şebeke üyesi yakalandı.

19.12.2014 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir merkezli altı ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini yaptığı ileri sürülen şebeke üyesi yakalandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, yaptığı çalışmalar sonrası, yasa dışı yollar ile Türkiye'ye gelen başta Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika uyrukluları yasa dışı yollar ile Yunanistan'a götüren bir çeteyi tespit etti. Geçen Temmuz ayı itibari ile kaçak göçmen kaçakçılığı yapan uluslararası şebekeyi teknik ve fiziki takibe alındı. Liderliğini Suriye uyruklu Said A.'nın yaptığı şebekenin İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis'te faaliyet gösterdiği ayrıca İstanbul ve Mersin'de açtıkları paravan seyahat acentası ile işlerini yürüttükleri belirlendi.

GÖÇMENLER YUNANİSTAN'A GÖTÜRÜLÜYOR

Polis ekipleri yaptığı çalışmada, şebekenin çalışma düzenini tespit etti. Yasa dışı yolla Türkiye'ye gelen göçmenlerin 'yolcu başı' diye tabir edilen kişiler ile irtibat kurdukları, yolcu başlarının da şebekenin 'kasa' olarak tabir edilen şebekenin para toplandığı kişilerle temasa geçtiği belirlendi. Şebekenin en üst birimi olduğu ileri sürülen kasalar, kişi başı bin 200 Euro ile bin 500 Euro arasında para aldığı öğrenildi. Ayrıca, kasaların göçmenlerin kendilerine ait paraları da belirli bir komisyon karşılığında banka gibi aldıkları ve belirli bir şifre verip kaçak göçmenlerin gittikleri ülkelerdeki kasalar ile irtibat kurup verilen şifre ile yatırdıkları paraları aldıkları belirlendi. Suriye uyruklu aşiret olan şebeke üyelerinin kendi aralarında polise yakalanmamak için telefonla hiç konuşmadığı bunun yerine vatsap ya da viber aracılığı ile iletişime geçtiği anlaşıldı. Kaçak göçmenlerin parayı yatırdıktan sonra 'ara organizasyon' diye tabir edilen konaklama ekibi ile temasa geçtiği ve bunların ayarladıkları otel ve evlerde kaldıkları daha sonra ise 'çıkış organizasyonu' denilen kişiler ile ayarlanan yat ya da botlar ile Yunanistan'a geçtikleri öğrenildi. Yunanistan'a geçen kaçak göçmenlerin burada Yunan polisine teslim olduğu daha sonra kendilerine verilen kartlar ile serbest bir şekilde Avrupa ülkelerine geçtikleri, gittikleri ülkede bulunan 'kasaları' bulan göçmenlerin verilen şifre aracı ile Türkiye'de yatırdıkları paralarını kuruşu kurşuna aldıkları tespit edildi.

ŞEBEKE ÇÖZÜLDÜ OPERASYON YAPILDI

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, şebekenin işleyişini çözdükten sonra harekete geçti. İzmir merkezli, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis'te Perşembe günü eş zamanlı şafak operasyonunda şebeke lideri olduğu iddia edilen Said S.'nin de aralarında bulunduğu 19 Suriye vatandaşı, 9 Türkiye vatandaşı ve biri Filistin vatandaşı 31 kişi gözaltına alındı. Türkiye'de bu zamana kadar yakalanan en büyük uluslararası kaçak göçmen şebekesinin yakalandığı bildirildi. Operasyonda ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 27 bin 590 Euro, 43 bin 980 Dolar, 8 bin 50 lira ve 2 bin 19 Suriye Lirası ile 2 para sayma makinesi, 17 pasaport, 12 dizüstü bilgisayar, 4 tablet bilgisayar, 2 video kayıt cihazı, 6 harici bellek, 7 USB bellek, 1 kart okuyucu, 46 cep telefonu, 51 GSM hattı, şebekenin para transferlerini gösteren çok sayıda ajanda ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerin ardından 14 şüpheli savcılığın talimatı ile serbest bırakılırken şüphelilerden 17'si "Örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapmak" suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin emniyetteki ifadelerinde haklarındaki suçlamaları kabul ettikleri öğrenildi.

ARALARINDA BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ DE VAR

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Filistin uyruklu A.R.H.A'nın bilgisayar mühendisi olduğu, ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiği Türkiye'de günlük 30 liraya kot taşlama işinde çalıştığı, geçinemeyince daha karlı bir iş olarak gördüğü göçmen kaçakçılığı şebekesine katıldığı ileri sürüldü. Şebekenin takibi sürecinde daha önce İzmir ve Muğla'da yapılan 9 ayrı operasyonda ise aynı şebekenin elemanı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 19 şüpheliden 13'ünün tutuklandığı bildirildi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uluslararası Göçmen Kaçakçısı Şebekesine Darbe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.


Advertisement