Uçakta Kürtçe Anons Talebine Onay Yok - Son Dakika
Güncel

Uçakta Kürtçe Anons Talebine Onay Yok

Uçakta Kürtçe Anons Talebine Onay Yok

Uçaklarda Kürtçe anons yapılması için Ulaştırma Bakanlığı'na başvuran Avukat Mahsuni Karaman'a gelen ilk yanıt olumsuz oldu.

15.07.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avukat Mahsuni Karaman, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi genel müdürlüklerine dilekçe ile başvurarak, hava meydanlarında yapılacak tüm yönlendirme, bilgilendirme, uyarı, ikaz ve anonslar ile uçak seferleriyle ilgili uçuş öncesi, uçuş sırasında ve sonrasındaki tüm yönlendirme, bilgilendirme, uyarı, ikaz ve anonsların Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe de yapılmasını istedi.

Karaman'a ilk yanıt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden geldi. Genel müdürlük yolculara brifing verilmesinin hükümlerde belirtildiğini ancak hangi dilde verilebileceğine dair düzenleme olmadığını belirterek, "Türkçe ve İngilizce yapılmakla birlikte, havacılık işletmelerinin kendi politikalarına göre uçuş yapılan ülkelerin resmi dillerine göre de yapılabilmektedir" yanıtını verdi.

'Yanıt ret olarak yorumlanabilir'

Karaman'a göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yanıtının net olmaması, ret anlamı taşıyor. Karaman "İdari Yargılama Usülü Kanunu açısından bakarsanız, dava konusu olabilecek bir işlem tesis edilmiş. Çok açık ret yok, açık uçlu bir bilgilendirme var. Diğer yanıtları da bir, iki gün bekleyip, dava açacağım. Bu yanıtı ret kabul edip, bunun iptalini talep edebilirsiniz. Uçuş güvenliği, temel hak hürriyetler, seyahat özgürlüğü, kamu hizmetleri ve tüketici kanununa dayanarak isteyebilirsiniz. Bu açıdan işlemin iptalini istemeniz ve mahkemenin kabul etmesi durumunda ilgili kuruluşlar, ilgili bakanlık, bununla ilgili tedbir almak üzere düzenleme yapması gerekecek" diye konuştu.

'Kürtçe anons ihtiyaçtır'

Havayollarında Kürtçe anonsun ihtiyaç olduğunu belirten Karaman, "Özelikle uçuş sırasında uyarılar, yapılan ikazla anlaşılamıyor. Kimisi, telefonun kapalı tutulmasını konuşmama olarak algılıyor, telefonu açık tutuyor. Aslında uçuş güvenliği için diyebiliriz ama sadece uçuş güvenliği değil tabii. Sonuçta bir kamusal hizmet veriyorsunuz. Satın aldığı şey sadece fiziksel olarak bir yerden bir yere taşınma değil, maksimum kalite sunulmasıdır. Bunun yolu da, yönlendirme ve diğer ikazların sizin anladığınız dilden sunulmasıdır" dedi. Karaman, bakanlıktan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'den yanıt gelmese de İdare Mahkemesi'nde dava açacağını belirtti.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Uçakta Kürtçe Anons Talebine Onay Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • RODRiGEZ ZAZA MUSA: Vaayy çok şaşırdım peki sebep ... 0 0 Yanıtla

Advertisement