Türsab'ın Turizmi Canlandırmak İçin Önerileri - Son Dakika
Güncel

Türsab'ın Turizmi Canlandırmak İçin Önerileri

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), turizm sektörünün bu yılı hasarsız atlatabilmesi için agresif bir tanıtım atağına geçilmesi, iç turizmi destekleyen kampanyalar düzenlenmesi, Yenikapı Miting Meydanı'nın bir bölümünün kruvaziyer limanı haline getirilmesi, KDV oranlarının yüzde 8'e düşürülmesi gibi birtakım önlemler alınmasını istedi.

06.02.2016 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), turizm sektörünün bu yılı hasarsız atlatabilmesi için agresif bir tanıtım atağına geçilmesi, iç turizmi destekleyen kampanyalar düzenlenmesi, Yenikapı Miting Meydanı'nın bir bölümünün kruvaziyer limanı haline getirilmesi, KDV oranlarının yüzde 8'e düşürülmesi gibi birtakım önlemler alınmasını istedi.

TÜRSAB'dan yapılan açıklamaya göre, terör olayları ve Rusya krizinin etkisiyle en zor dönemini yaşayan turizm sektöründeki duruma ilişkin "Hasar Tespit Raporu" hazırlandı. Raporun özeti ve çözüm önerileri, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy imzasıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a gönderildi.

Raporda, Türkiye'ye gelen turist sayısının 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 1,6 gerileyerek 36 milyon 244 bin 632 olarak gerçekleştiği hatırlatılarak, Türkiye'ye en çok turist gönderen ilk 10 ülke arasında en büyük düşüşün sayısal olarak Rusya'da yaşandığı belirtildi. Rusya'dan gelen turist sayısının yüzde 18,5 düşerek, 3 milyon 649 bin seviyesine gerilediği aktarılan raporda, Türkiye'ye en çok turist gönderen ilk 10 ülkeden 4'ünde düşüş yaşandığı kaydedildi.

Azalan yabancı turist sayısının turizm gelirlerine de yansıdığı ifade edilen raporda, dünyada uluslararası turist sayısının 2015'te yüzde 4,4 büyüyerek beklentilerin üzerine çıktığı ve 1 milyar 184 milyona ulaştığı anlatıldı. Raporda, uluslararası turist, 2015'te dalgalı kurlar ve güvenlik kaygıları nedeniyle rotasını gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere çevirdiği, Dünya Turizm Örgütü'nün açıkladığı beklentilere göre 2016 yılında uluslararası turist sayısında yüzde 4'lük büyüme yaşanacağı aktarıldı.

Turizm sektörünün yeni pazarlar bulmak için agresif bir tanıtım kampanyasına gecikmeden başlamak zorunda olduğu vurgulanan raporda, yatak sayısı 1,1 milyona ulaşan, halen 40 bin yataklık yatırımı devam eden ve 1 milyondan fazla sigortalı çalışanı bulunan turizm sektörünün bu yaşanan sorunlardan ayakta çıkması için önemler alınması gerektiği belirtildi.

Öneriler

Turizm sektörünün 2016'yı hasarsız atlatabilmesi için başta Davutoğlu olmak üzere siyasilerden bir mektupla destek isteyen TÜRSAB, taleplerini şu şekilde özetledi:

" - Sektörün moral kazanması için devletin arkasında olduğu duygusunun kazandırılması, bunu için de bankaların anlayışlı davranmasının sağlanması ve devletin ilgili kurumlarının anlayışlı olması.

Devlet-özel sektör iş birliğinde yurtdışı tanıtım kampanyaları gerçekleştirilmesi, bu çalışmaların pazar bazında etkili bir plan çerçevesinde yapılması, agresif bir tanıtım atağına geçilmesi,

İç pazarı hareketlendirmek için erken rezervasyon kampanyasının etkili yapılması, 2016 yılı boyunca iç turizmi destekleyen çeşitli kampanyalar düzenlenmesi,

Kruvaziyer turizminin desteklenmesi için Sarayburnu Limanı'nın 2 No'lu kurulda mevcut sorununun aşılması, Salı Pazarı'nda mevcut çalışmalar nedeniyle daralan liman sahasına alternatif üretilmesi, köklü çözüm olarak Yenikapı Miting Meydanı'nın bir bölümünün kruvaziyer limanı haline getirilmesi,

Özellikle Rusya'dan yaşanan iptaller (örneğin iptal olan futbol kulüp kampları ilgi ilgili otellerle acenteler arasında yaşanan sorunlar) konusunda ilgili sektör ve kurumların anlayışlı davranması konusunda bir genelge yayınlanması,

Tüm turizm hizmetlerinde KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi, SGK primlerinde 2016 yılına özel indirim sağlanması,

Muhtasar ve diğer vergi ödemelerinde 1 yıl erteleme sağlanması,

Charter'lara verilen desteğin Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da kapsaması,

Ulaştırma Bakanlığı tarafından özel bir düzenleme yapılarak turist taşımacılığı yapan araçların ticari taşıma yapan araçlardan farklı bir kategoride değerlendirilmesinin temin edilmesi, TÜRSAB'ın UKOME'lerde temsil edilmesi,

Turizm taşımacısına ÖTV'den muaf mazot kullanımının sağlanması,

Kamu çalışanlarının yaz tatillerini otellerde geçirmeleri konusunda teşvik verilmesi. Tatil bedelinin bir bölümünün devlet tarafından tatil primi olarak karşılanması. Sektörün temsilcisi birliklerin ve ilgili bakanlıkların bu konuda hemen bir formül ortaya koyarak ortak iradenin oluşturulması."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türsab'ın Turizmi Canlandırmak İçin Önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan yol açılmaya çalışılıyor
    12:20 Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan yol açılmaya çalışılıyor

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan kara yolunu açma çalışmaları devam ediyor. Karayolları ekipleri, metrelerce karın bulunduğu bölgede zorlu şartlarda çalışarak yolun bir kısmını açmayı başardı. Ancak hala 25 kilometrelik yol kapalı durumda. Ekipler, çığ riski nedeniyle güçlüklerle karşılaşıyor ve çalışmaların ne zaman tamamlanacağı belirsizliğini koruyor. Karla mücadele devam ederken, Bahçesaray'a ulaşım sağlamak için ekipler var güçleriyle çalışıyor.

  • Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi
    12:19 Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Kardiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen kongreye, Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Türk devletlerinden bilim insanları katıldı. Kongrede kardiyoloji alanındaki son yenilikler paylaşılırken, Türk devletleri arasındaki işbirliği ve iletişimin önemi vurgulandı.

  • DPÜ'de 2023-2024 Akademik Yılında Spor Turnuvaları Düzenlenecek
    12:18 DPÜ'de 2023-2024 Akademik Yılında Spor Turnuvaları Düzenlenecek

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), 2023-2024 Akademik Yılı'nın son 6 haftasında futbol, basketbol ve voleybol dallarında 6 farklı turnuva düzenleyecek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin 50. yılını kutlayacak olan İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğu, futbol turnuvasıyla etkinliklere başlayacak. Ayrıca, Yaşayan Arapça Topluluğu ve Matematik, Bilim ve Eğitim Topluluğu da spor etkinlikleri düzenleyecek. Mühendislik Fakültesi ise futbol, basketbol ve voleybol turnuvalarına ev sahipliği yapacak.

  • Güdül Belediyesi, ilçede temizlik kampanyası başlattı
    12:18 Güdül Belediyesi, ilçede temizlik kampanyası başlattı

    Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, ilkbaharın gelişiyle ilçe genelindeki çocuk oyun alanları ile parklarda genel temizlik kampanyası başlattıklarını duyurdu. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülecek olan kampanya kapsamında, vatandaşlar temizlik konusunda duyarlı olmaya çağrıldı.

  • Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan:
    12:15 Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: "Seçim Sonuçlarında Ortaya Çıkan Bu Zemini, Demokratik İttifakları Büyüterek Sonuca Ulaştıracağız"

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, seçim sonuçlarını değerlendirerek demokratik ittifakları büyüterek sonuca ulaşacaklarını belirtti. Kürt halkının iradesini sandığa yansıttığını ve demokratik çözüm konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğunu vurgulayan Bakırhan, önümüzdeki dönemde örgütlenme ve genişleme çalışmalarına odaklanacaklarını ifade etti.

  • Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi
    12:14 Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi

    Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen Gitar Şenliği, Koral Çalgan Salonu'nda gerçekleşti. Şenlikte, Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi, Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Sincan Itri Güzel Sanatlar Lisesi ve Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri gitar performansları sergiledi.

  • Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda öğrencilerle buluştu
    12:14 Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda öğrencilerle buluştu

    Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla prova yapan öğrencilerle bir araya geldi. Güngör, çocukların hayatın vazgeçilmez parçası olduğunu belirterek, onların güzel tebessümlerinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

  • Elazığ'da düzenlenen operasyonda tarihi eserler ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı
    12:13 Elazığ'da düzenlenen operasyonda tarihi eserler ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı

    Elazığ'da yapılan tarihi eser operasyonunda, Diyarbakır'dan gelen M.G'nin tarihi eserleri satacağı bilgisi üzerine gözaltına alındı. Şüphelinin otomobilinde yapılan aramada 17 sikke, yüzük, hançer, kılıç ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi. Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, ele geçirilen sikkelerin tarihi eser niteliği taşıdığı ve kılıcın etnografik eser grubunda olduğu belirlendi. Şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Aydın'da aşırı yağış sonucu ağaç yola devrildi
    12:12 Aydın'da aşırı yağış sonucu ağaç yola devrildi

    Aydın'ın Buharkent ilçesinde etkili olan aşırı yağışa dayanamayan bir ağaç, yola devrildi. Olay sonucunda olası bir kazanın önüne geçildi ve belediye ekipleri tarafından ağaç kaldırılarak trafik normale döndü.


Advertisement