Mevziler Bir Bir Düşüyor, Esad Ordusu Türkmenlerin Son Kalesine Doğru İlerliyor - Son Dakika
Güncel

Mevziler Bir Bir Düşüyor, Esad Ordusu Türkmenlerin Son Kalesine Doğru İlerliyor

Lazkiye kırsalında sıkışan muhalifler, elinde bulundurduğu mevzileri bir bir teslim ederken, Esad Ordusu Türkmenlerin son kalesi Yamadi Köyü'ne doğru ilerlemeye başladı.

24.11.2015 07:25  Güncelleme: 08:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayır Bucak bölgesinde çatışmalar tüm hızıyla devam ederken Türkmen güçleri mevzilerini korumak için var güçleriyle direniyor. Esad ordusu, Hizbullah milisleri ve İran güçleri karadan, Rusya da havadan ve denizden Türkmen Dağı bölgesini vuruyor. Çatışmalar dün Burç Kasap Tepesi çevresinde yoğunlaştı.

ESAD 3.5 YIL SONRA DÖNÜYOR

Türkmenlerin verdiği bilgilere göre, stratejik anlamda bölgenin en önemli noktası sayılan Gımam Tepesi'nin alınmasıyla başlayan rejim harekatı dün de devam etti. Lazkiye kırsalında sıkışan muhalifler, elinde bulundurduğu mevzileri bir bir teslim ederken bölgede Esad ve Rusya hakimiyeti kuruldu.

TÜRKMENLERİN, SINIRA 5 KM UZAKLIKTAKİ SON KALESİNE DOĞRU İLERLİYORLAR

Bayır Bucak Bölgesi, diğer bir deyişle Türkmen Dağı da 3.5 yıl sonra muhaliflerin kontrolünden çıktı çıkacak. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısına düşen ormanlık alanda bulunan yerleşim alanları, Rus uçaklarının ağır bombardımanı nedeniyle bir bir terk ediliyor. Lazkiye kırsalında muhaliflerin kontrolünde bulunan Kürt Dağı ve Türkmen Dağı arasında bulunan Gımam kasabası da rejimin eline geçmiş ancak, geri alma çabaları sonuç vermemişti. Bunun üzerine bozguna uğrayan muhalif hatlarını yaran güçlerin, muhalif Türkmenlerin son kalesi Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklığı bulunan Yamadi köyüne doğru ilerlemeye başladığı belirtiliyor.

35 BİN SİVİL YAŞIYOR

Türkmen Dağı'nda aralıksız süren çatışmalarda direnen Sultan Abdulhamid Tugayları'nın kayıplarının yaklaşık 110 olduğu, rejim güçlerinin 170 civarında kayıp verdiği iddia ediliyor. Ayrıca bölgede 35 bin sivilin yaşadığı tahmin edilirken Yamadi ve çevresinin düşmesi halinde yeni bir insani dramın yaşanmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Grad ve seyir füzeleriyle saldıran Rusya'nın 50'ye yakın sivilin ölümüne neden olduğu belirtiliyor.

STRATEJİK TEPELER

Suriye Türkmen Tugayı Kurucusu olan Muhammed Avad, Esad'a bağlı orduda albay rütbesi ile görev yaparken savaşın başlamasıyla ordudan ayılmıştı. Avad, Milliyet'e yaptığı açıklamada Bayır Bucak'ın görünürde Suriye toprağı oluğunu ancak coğrafik ve siyasi açıdan Yayladağı'nın devamı konumunda olduğunu bu yüzden kaybedilmemesi gerektiğini savundu. Humus Türkmenlerinden olduğunu belirten Avad, şunları söyledi:

TÜRKMEN DAĞI DÜŞERSE...

"Bu bölge yeniden rejiminin eline geçerse 3.5 yıldan sonra Esad'ın Türkiye ile geniş bir sınır hattına sahip olması anlamına geliyor. Ayrıca Türkmen Dağı'nı eline geçiren, Türkiye sınırında bulunan yüksek pek çok tepeyi ve bu tepelerin hakimiyet alanında bulunan toprakları da ele geçirmiş olacak."

ESAD'DAN HİLAL HAREKETİ

"Esad birlikleri Kürt Dağı ve Türkmen Dağı'nı hilal şeklinde karadan kuşattı. Bölge ülkelerinden topladığı milis güçleri ve paralı askerlerle saldırarak burayı yeniden kendi kontrolüne geçirme hesapları yapıyor. Elimizdeki istihbaratlar gösteriyor ki, dağın her tarafına tank ve toplar yerleştiriyor. Uzun sürecek bir çatışmaya hazırlandığını yaptığı yığınaktan anlıyoruz. Rejime bağlı olarak 28 yıl askerlik yaptım. Esad'ın atacağı adımları önceden tahmin etmem benim için güç değil."

DENİZE KORİDOR İDDİASI

"Rejimin diğer diğer bir hesabı da Kobani'den bölgeye Kürt savaşçı getirmek. Gelen bilgiler gösteriyor ki, Kobani'de, Türkmen bölgesinin düşmesiyle Kobani'den denize koridor açılacağını propagandası yapıyorlar."

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Sınırın Türkiye tarafında da Hatay'ın Yayladağ ilçesi sınırındaki Türkmen bölgesinden olası bir göç dalgasına karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Bombalanan bölgede yaşayan siviller Hatay'ın Yayladağ sınırına sıfır noktasındaki Yamadi kampına yerleşti. Alınan önlemler sayesinde sınırda ani bir yığılma olmadığını belirten yetkililer, mevcut kamplarda kalanların sayısının gün itibariyle 16 bine ulaştığını kaydetti. Başbakanlık AFAD ve Kızılay'ın bölgeye yardımları da devam ediyor. Yamadi bölgesine giden yollara ek olarak sıfır noktasında kurulan Yamadi kampı yollarda da geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Sınıra yaklaşık 2-3 km mesafede oluşturulan barikatlardan araç geçişine izin verilmezken askeri iş makineleri de sınıra sevk edildiği gözlendi.

İYİLEŞEN YİNE CEPHEYE

Çatışmalarda yaralananlar da tedavilerinin ardından Yayladağ'a getiriliyor. Türkmen savaşçılardan 25 yaşındaki Firas Hafsarcavi, iyileşir iyileşmez yeniden cepheye döneceğini söylüyor. Rusların, İranlıların, Lübnan ve Iraklıların kendileriyle savaştığını belirten Havsarcavi, "Esad mezhep savaşı yapıldığı iddialarını ortaya atarak bu insanları ikna etti. Ama bizim derdimiz mezhep savaşı değil namusumuzu ve toprağımızı korumak" dedi.

"SAPANLA SAVAŞIYORUZ"

Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez, CNN Türk'e Türkmenlerin yüzde 90'ının kendi köylerinde kalıp evlerini terk etmek istemediğini, ancak Rusya'nın hava araçları gelince zor durumda kaldıklarını söyledi. Hafez, "Elimizdeki silahlar demoda, neredeyse Rusya'ya karşı sapanla savaşıyoruz. Doğruyu söylemek gerekirse çekildik. Çatışmayı kaybettik ama savaşı kaybetmiş değiliz" dedi. Hafez, bölgedeki durumun çok açık olmadığını, askeri durumda iyi olmadıklarını, son hücumların masada pazarlık için malzeme olacağını düşündüğünü belirtti. Türkmen ve Kürt Dağı'nın 3 kez alıp, 3 kez kaybettiklerini, misket bombasının ağır zayiatlar verdiğini, Suriye askerlerinden de ölenler olduğunu söyleyen Hafez, IŞİD'in olmadığı yerlere Rus uçaklarının bomba atmasını anlayamadığını belirtti.

"TÜRKMEN KAVRAMI SİYASİ"

Suriye'de Esad güçleri ile Rus uçaklarının iki ateşi arasında yaşam mücadelesi veren Türkmenler "Türkmen kimdir, kökü nereye dayanıyor?" sorusunu gündene getirdi. Uzmanlar, "Türk veya Türkmen farklı soy ve tanımlar değildir. Hepimiz Oğuz Türklerinin evlatlarıyız" dedi.

-Prof. Dr. Tufan Gündüz: Türkmen, Türk tanımları aynı anlamdadır. Bizler neysek Türkmen denilen Türk soylu halk da odur. Yabancılar, Müslüman olan Oğuzlara Türkmen diyordu. Ancak devleti kuran iradenin hakimiyetine Türk denilmeye başlayınca Türkmen kavramı yerine Türk kavramı benimsendi. Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in kurulmasıyla İngiliz ve Fransızlar, Türkiye Türkleri ile Balkanlar, Suriye ve Irak'taki Türklerin bağlarını koparmak için Türkmen diye bir imaj yarattılar. Türkmen tabiri, Türklerden farklıymış gibi aktarılmaya çalışıldı.

- Prof. Dr. Abdülkadir Donuk: Türk ve Türkmen kavramları arasında hiçbir fark olmadığı gibi bugün Irak veya Suriye Türkmenleri denilen topluluk Türk soylu millettir. Türk ile Türkmen arasında hiçbir fark olmadığı gibi soy olarak Türk milleti vardır.

- Dr. Nefi Demirci: Türkmen tanımı politik bir kavram olarak önce yabancılar, 1990'ların sonunda da özellikle Saddam rejimi tarafından ortaya atıldı. Buradaki soydaşlarımızı Türkiye ve Türk varlığından ayırmak için 'Siz Türk değilsiniz, Türkmensiniz' şeklinde telkinler yapıldı.(Kaynak: Milliyet)

Mevziler Bir Bir Düşüyor, Esad Ordusu Türkmenlerin Son Kalesine Doğru İlerliyor

Son Dakika Güncel Mevziler Bir Bir Düşüyor, Esad Ordusu Türkmenlerin Son Kalesine Doğru İlerliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (36)

  • doga: ALLAH esad ve rusyanin yardimcisi olsun teröristleri kahr perisan etsin 15 10 Yanıtla
  • Keko: Esad Türkmenleri vurmaz izinde vermez mutlaka biseyler var orda ya isis ya oso ya nusra ya kaide ya ceks ya mexs esad zalim değil 12 3 Yanıtla
  • .....Rizeli....: Esad yakında bütün mikroplari yok edici. 10 5 Yanıtla
  • doga: yiyin birbirinizi biz kurtleri alakadar etmiyor bizene yada benane 9 3 Yanıtla
  • kafa: kobanide türklere yalvaranlar unutlmadı hafızalarda akıllı olun 2 10 Yanıtla
  • mar: hadi bakalım oh oh 6 5 Yanıtla
  • has türk aleviyim: Firas dıye Tûrk ısmı mı olur lan.. İşid.ısıs bunlar 11 0 Yanıtla
  • Kül Tigin: Türk Türkmen Azeri Gagauz Kazak Kırgız Özbek Tatar Nogay Karakalpak Uygur Tuva hepimiz biriz hepimiz Türk üz birgün tekrar tüm Türk ler Kurt başlı Sancak altında tekrar birleşecek !!! Tanrı Türk ü Korusun !!! 6 5 Yanıtla Manşet: Evet evet toplanacaklar 1 0
  • öğretmen: Zalimi destekleyen de zalimdir,esadi destekleyen hainlere sesleniyorum Allahim onlara yardım et pkk itlerine alcak bi ölüm ve büyük bir zulüm nasip et 7 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, meslek liselerinin eğitim kalitesini arttırmaya önem veriyor
    12:40 Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, meslek liselerinin eğitim kalitesini arttırmaya önem veriyor

    Emirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden Kaymakam Osman Bilici, okulun genel durumu hakkında bilgi aldı ve öğretmenlerle bir araya geldi. Kaymakam Bilici, öğretmenlerin eğitim kalitesini artırma çalışmalarını desteklediğini belirterek, öğrencilerle de yakından ilgilendi.

  • Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi
    12:40 Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi

    Türkiye'nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007'den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçleyecek.

  • AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Söğütlü'de Halk Buluşmasına Katıldı
    12:40 AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Söğütlü'de Halk Buluşmasına Katıldı

    AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, Söğütlü ilçesinde düzenlenen halk buluşmasında konuştu. Erdoğan, Cumhur İttifakı dışında seçilip geri dönme planı yapanlara kapılarının kapalı olduğunu belirtti. Programa, AK Parti ve MHP ilçe başkanları, meclis üyesi adayları ve mahalle sakinleri katıldı.

  • Denizli'de minibüs yangını
    12:40 Denizli'de minibüs yangını

    Denizli'nin Buldan ilçesinde seyir halindeyken yanmaya başlayan minibüsten geriye metal yığını kaldı. Yangın itfaiye tarafından söndürülürken, ölen veya yaralananın olmadığı belirtildi.

  • Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi
    12:38 Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi

    Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, kentte düzenlenen bir programda AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi. Savran, hizmet ve eser siyasetiyle Nevşehir'e sahip çıktıklarını belirterek, yeni dönemde de projeler üreteceklerini ve şehri daha da güzelleştirmek için çalışacaklarını ifade etti. Savran, sandık görevlilerinin önemli bir görevi yerine getireceğini vurgulayarak, seçimlerin sahada kazanıldığını söyledi.

  • Denizlispor, gençleriyle Keçiörengücü maçına hazırlanıyor
    12:37 Denizlispor, gençleriyle Keçiörengücü maçına hazırlanıyor

    Denizlispor, TFF U19 Elit B Ligi 28. haftasında Keçiörengücü ile deplasmanda karşılaşacak. Alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Denizlispor, galibiyet parolasıyla maça hazırlanıyor. Teknik Sorumlu Mustafa Ali Gözlükaya, maçın önemine dikkat çekerek, kazanmaları gereken bir maç olduğunu belirtti.

  • Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Panayırında El Emeği Ürünler Satışa Çıktı
    12:37 Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Panayırında El Emeği Ürünler Satışa Çıktı

    Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen panayırda, 340 girişimci kadın tarafından üretilen el emeği ürünler ramazan çadırında satışa sunuldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın da ziyaret ettiği çadırda, kadın girişimcilerle sohbet edildi. Dernek başkanı Nagihan Aygün, vatandaşlardan girişimci kadınlara destek olmalarını istedi ve çadırda kıyafetlerden banyo malzemelerine kadar birçok ürünün bulunduğunu belirtti. Girişimci kadınlar ise elde ettikleri gelirle ev ekonomisine katkıda bulunduklarını ve müşterilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.

  • Karatay Tabiat Mektebi'nde Eğitimler Başladı
    12:36 Karatay Tabiat Mektebi'nde Eğitimler Başladı

    Konya'nın Karatay ilçesinde eğitim çağındaki çocuklar için kurulan Karatay Tabiat Mektebi'nde eğitimler başladı. İlkokul ikinci sınıf öğrencileri doğayı keşfederken eğlenceli etkinliklere katılacak.


Advertisement