Türkiye'ye sığınan Yezidiler - Vali İpek - - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye sığınan Yezidiler - Vali İpek -

Şırnak Valisi Hasan İpek, 14 bini kaçak yolla olmak üzere 16 bin Yezidinin Şırnak'a giriş yaptığını söyledi.

29.08.2014 22:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak Valisi Hasan İpek, 14 bini kaçak yolla olmak üzere 16 bin Yezidinin Şırnak'a giriş yaptığını söyledi.

Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) Yönetim Kurulu Toplantısı için Şırnak'a gelen Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ve Batman Valisi Azmi Çelik, Şırnak Valisi İpek'i ziyaret etti.

Vali İpek, burada yaptığı açıklamada, Yezidiler için 50 bin şişe su, 10 bin ekmek ve 2 ton sütün içerisinde yer aldığı 18 tırdan oluşan yardım malzemesini, Kuzey Irak'ın Duhok ve Zaho kentlerine gönderdiklerini anımsattı.

Şırnak'ta 16 bin Yezidinin bulunduğunu ifade eden Vali İpek, şöyle konuştu:

"Kaçak yollarla 14 bin, legal yollarla da 2 bin Yezidi ilimize giriş yaptı. Bunlardan 2 binini Mardin'in Midyat ilçesindeki kampa yerleştirdik. Diğerleri ise maalesef çok da sıhhi olmayan şartlarda ilimizin okullarında, taziye evlerinde barındırılıyor. Yezidilerin her türlü sağlık hizmetlerini karşılıyoruz. Valilik ve halkımız onlara üç öğün yemeklerini veriyor."

Yerlerinden edilen Yezidileri kendi ülkelerinde barınmalarını sağlamak için AFAD'ın kamp kurmaya devam ettiğini anlatan Vali İpek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaho'da 40 bin Yezidi var. Eğer Zaho'da bunlara iyi bakmazsak, maalesef 40 bininin Türkiye'ye girmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Yerlerinden edilmiş bulunan Yezidi, Türkmen ve Araplardan 700 bin kişi var. Onun için AFAD karşı tarafta bazı kamplar kurmaya başladı. Bunların bir an önce hayata geçirilip, Yezidileri yerinde desteklememiz Türkiye açısından daha iyi olur. Bununla ilgili biraz daha hızlanmamız gerektiğini düşünüyorum."

Yezidilere yapılan yardımları duyurmamaya çalıştıklarına dikkati çeken Vali İpek, şunları söyledi:

"Yardımları Irak tarafındakiler duymasın diye televizyonlara çıkmıyoruz. Çünkü Türkiye'nin iyi baktığı imajı karşı tarafta oluştuğunda 700 bine ulaşacak bir göçle karşı karşıya kalmamız söz konusu. Oradakilere yeteri kadar bakıp , Suriye'deki gibi büyük bir göçün olmasını önlemiş oluruz diye düşünüyorum."

Batman Valisi Çelik de Yezidilerin kendi ülkelerinde barınmaları için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

-Şırnak Valisi Hasan İpek

Türkiye\'ye sığınan Yezidiler - Vali İpek -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'ye sığınan Yezidiler - Vali İpek - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de Alkollü Engelli Sürücü Kaza Yaptı, Ambulansa Binmek İstemeyince Zorla Bindirildi
    16:49 Eskişehir'de Alkollü Engelli Sürücü Kaza Yaptı, Ambulansa Binmek İstemeyince Zorla Bindirildi

    Eskişehir'de trafikte seyir halindeyken başka bir aracın engelli aracına çarpıp kaçması sonucu meydana geldiği iddia edilen kazada, alkollü engelli sürücü kafasını kaldırıma vurarak yaralandı. Olay yerine gelen ambulansa binmek istemeyen sürücü, çevredeki vatandaşların yardımıyla zorla ambulansa bindirildi.

  • Kadim Dostlar Platformu, Murat Kurum'a destek verecek
    16:48 Kadim Dostlar Platformu, Murat Kurum'a destek verecek

    Kadim Dostlar Platformu Başkanı Yakup Sucuoğlu, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'a destek vereceklerini duyurdu.

  • Hatay Valiliği, seçim için gelen vatandaşların yol masraflarını karşılayacak
    16:47 Hatay Valiliği, seçim için gelen vatandaşların yol masraflarını karşılayacak

    Hatay Valiliği, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için kente gelecek vatandaşların yol masraflarının ödenebilmesi için ulaşım evraklarını kentteki AFAD müracaat noktalarına ibraz etmeleri gerektiğini bildirdi. Valilik, vatandaşların başvurabileceği 21 müracaat noktasını da paylaştı.

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • İzmir'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Tutuklandı
    16:43 İzmir'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Tutuklandı

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat şube ekipleri tarafından yakalanan 4 kişi cezaevine gönderildi. Yapılan aramalarda 26 kilo 150 gram esrar ile 2 kilo 65 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Şüpheliler, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.


Advertisement