Türkiye'ye 911 Modeli - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye 911 Modeli

İzmir'de kurumlar arasında acil durumlarda veri transferi sağlayacak ortak yazılım çalışması başlatıldı Yazılım sayesinde "110, 112 ve 155" hatlarından herhangi birini arayan vatandaşın ihtiyaç halinde hem sağlık hem itfaiye hem de emniyet ekiplerine ulaşması hedefleniyor İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz:

24.10.2014 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EFSUN YILMAZ - İzmir'de, İl Sağlık ve Emniyet Müdürlükleri ile itfaiye ekipleri arasında acil durumlarda veri transferi sağlayacak ortak yazılım çalışması başlatıldı.

İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte hizmet veren 112 ekiplerinin Soma'daki maden faciası sonrasında, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde ihtiyaç durumunda başarılı hizmetler verdiğini belirtti.

İzmir'deki 90 istasyonda acil çağrı durumlarında en kısa sürede olay yerine ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Türkyılmaz, kırsalda 30, kentte 10 dakika içinde olay yerine gitmeyi amaçladıklarını ve bu hedeflerini de yüzde 90 oranında gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Çalışmaları diğer kurumlarla koordinasyon halinde gerçekleştirmeyi istediklerini de aktaran Türkyılmaz, bu amaçla İzmir Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışma yürüttüklerini kaydetti.

- İtfaiye de dahil olacak

Tüm acil durumlarda ortak yazılım kullanımı konusunda İzmir'de de ön hazırlık olduğunu söyleyen Bediha Türkyılmaz, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı ortak numara çalışması başlatılan illerdeki durum ve faydası konusunda değerlendirme yapacak. Biz ilimizde Emniyet Müdürlüğü ile ortak yazılım kullanıyoruz. İtfaiye de bu çalışmaya dahil olacak. Emniyet, sağlık, itfaiyeyi aynı mekanda değil ama aynı yazılımda bir araya getirecek yazılımı oluşturduk, bugün yarın devreye girecek. Trafik kazası ihbarı bize ulaştığında emniyete bir tuşla aktarılıyor. Kişinin tekrar polisi aramasına gerek kalmıyor. İtfaiye ekiplerinin çalışması da yazılımın bir ara yüzüyle birleştirilebilir. Kaza sonrasında ekiplerimizi arayan bir kişi araçta sıkıştığını söylüyorsa ve aracın kesilmesi söz konusuyla itfaiye de gidecek."

-Gereksiz çağrılar için bir uyarı daha

112 ekiplerinin daha verimli çalışması için vatandaşlara da görev düştüğünü hatırlatan Türkyılmaz, gelen çağrılardan ancak yüzde 5'inin gerçek ihtiyaçları bildirdiğine işaret etti.

Zor durumdaki vatandaşlara hizmet vermek istediklerini vurgulayan Türkyılmaz, şöyle devam etti:

"Bizi çağıran vatandaşın zorda olduğuna inanmak istiyoruz. Bize diyelim ki 300 bin çağrı oldu, bu 300 bin çağrının ancak yüzde 5'i kadar bir oran gerçek çağrıdır. Bazıları ekibi çağırıyor ama durumu kritik değil. Biz ona bile razı olduk. Ona bile sormamız lazım, daha fazla ihtiyacı olanlar varken neden ambulansı işgal ediyorsun diye.  Dalga geçenler, arkadaşlık teklif edenler, sözlü tacizde bulunanlar da var. Bu çağrıları mahkemeye taşıdığımız durumlar oluyor. Tekrar söylüyorum ki 112 servisimiz acil vakaya müdahale edecek, acil hastayı sağlık kurumuna taşıyacak bir kurumdur. Bu sistemimizi lütfen dalga geçmek için, telefon hattını denemek için meşgul etmeyelim."

Türkyılmaz, ayrıca yurt dışından acil sağlık ekiplerini Urla'daki tesislerde ağırlayarak eğitim verdiklerini sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'ye 911 Modeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement