Türkiye'nin Üreteceği Yerli Uçak, Alman ve Amerikan Malı Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Üreteceği Yerli Uçak, Alman ve Amerikan Malı Olacak

Milli uçağın modeli ve lisansı 13 yıl önce kapanan Almanya'daki Dornier'den satın alındı. Uçağın teknolojisi Amerika'dan gelecek, adını Türkiye verecek.

28.05.2015 10:17  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Davutoğlu'nun tanıtımını yaptığı 'Yerli uçak Alman patentli olacak. Projeyi gerçekleştirecek ABD'li SNC şirketinin başındaki Fatih ve Eren Özmen, Almanya'daki Dornier uçak fabrikasını satın aldı. 13 yıldır üretim yapmayan fabrika, Amerikan teknolojisiyle geliştirilerek 32 kişilik 'Yerli´ uçak üretecek. Böylece Türkiye, uçak üreten ülke olacak! Savunma sanayii şirketleri de destek verecek.

FABRİKA 2002'DE KAPANMIŞTI

Başbakan Davutoğlu'nun "Yüzde 100 yerli" diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı Alman patentli üretilecek. Almanya'nın talep yetersizliği nedeniyle 2002'de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar Türkiye'inin yerli uçağı olacak.

O UÇAKLAR 1991'DE ÜRETİLMEYE BAŞLANDI

Yerli uçak olarak tanıtılan Dornier'lerin pervaneli modeli 1991-2000, jet modeli de 1996-2002 döneminde üretilmişti. Her iki model de talep gelmediği için üretimden çekildi. Söz konusu yolcu uçaklarının bugüne kadar sadece ABD, Çin ve Danimarka kökenli tanınmamış hava yolu şirketleri tarafından kullanıldığı belirlendi.

ESKİ UÇAK MODERNİZE EDİLECEK

Savunma Bakanlığı tarafından dağıtılan 'Yerli uçak' tanıtım broşürüne göre, Türkiye halen yurtdışında kullanılmakta olan bir uçağın iki modelini alıp, ABD'li bir firmanın yardımıyla modernize edecek. Daha sonra 32 kişilik uçağın jet motorlusu TRJ-328, pervaneli olanı ise T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek. Broşüre göre üretimde Türkiye'ye ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi yardım edecek.

FİRMANIN SAHİPLERİ

Söz konusu şirketin sahibi ise ABD'de yaşayan Türk olan Fatih ve Eren Özmen çifti. Özmen'lere ait NSC firmasının, söz konusu uçağı üreten Alman havacılık şirketi 328 Support Services'i kısa süre önce satın aldığı açıklanmıştı. Özmenler böylece Türkiye'de yerli uçak adıyla üretilecek Dornier 328 modelinin imalat, tasarım, bakım ve fikri mülkiyet haklarına da sahip olmuştu.

1.5 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Fatih Özmen'e ait SNC firmasıyla yapılan sözleşmeye göre ilk etapta uçağın üretim hakları Türkiye tarafından satın alınacak. Ardından 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan karşılanacak. Üretime TUŞAŞ da dahil olurken, projenin bütçesinin 1.5 milyar dolar olması bekleniyor. (Kaynak:T24)

Türkiye\'nin Üreteceği Yerli Uçak, Alman ve Amerikan Malı Olacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Üreteceği Yerli Uçak, Alman ve Amerikan Malı Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • Vatandas: Ak koyunlara iyi gülüyorum:)) 25 5 Yanıtla
  • kemal: millet fena gaza gelmis bayiliyom aga boyle haberlere :) duydunuzmu akp deniz altida yapicakmis :)))) 9 12 Yanıtla
  • Kadir: Nolacakti ki baska turk milletinin bakis acisi ismi turk olunca turk mali saniyor akp cozmus olayi 15 5 Yanıtla
  • MİLLİ İTTİFAK SAADET: YERLİ YALANINI UYDURANLAR YERLİ LAZIMLIKTA YAPSINDA LAZIM OLDUMU KULLANSIN 9 10 Yanıtla
  • Vatandas: Tayyip hava yolları made in ABD 10 6 Yanıtla
  • Flankes: %100 yerli uçağa bak biletin artıklarını topluyoruz.... 9 5 Yanıtla
  • 34: Pehhh bizde sandık ki kendi uçağımız olacak. yine kandırdılar bizi. Bu ülkede bu kadar koyun olduktan sonra uzay mekiği bile yaptık derler 6 7 Yanıtla
  • KİNG FB: Tayyipair 10 3 Yanıtla
  • kadir: Bu sitede olumsuz yorumlar yayınlanıyor hangi yapılanları anlatiyim bu kafayla Türkiye ilerleme.ABD ve avrupa hangisi yüzde yüz kendi üretiyor. 1 12 Yanıtla
  • Sadece: İşte %100 Türk icadı hahahaha aptal yerine koyuyorlar bizi sürekli sürekli 6 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement