Profesör Nişancı: Sığınmacılar Kuzey İllere de Gönderilsin - Son Dakika
Güncel

Profesör Nişancı: Sığınmacılar Kuzey İllere de Gönderilsin

Prof. Dr. Ensar Nişancı, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul'daki yoğunluğa karşın, kuzey illerinde sığınmacı nüfusunun yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

07.02.2016 12:25  Güncelleme: 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, Türkiye'nin sığınmacı sorununa yeni bir vizyonla, yeni bir gözlükle bakılması gerektiğine vurgu yaptı.

"BU İNSANLARI ARTIK NE KADAR ÇADIRLARDA TUTABİLİRSİNİZ"

Türkiye'de halihazırda bulunan göçmenlerin, sığınmacıların, sorunlarının nasıl çözüleceğinin çok önemli bir sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ensar Nişancı, "Türkiye'de yaşayan 2,5 milyona yakın kayıt dışı rakamlar da hesaba katıldığında, 3 milyonu bulan insanın artık yeni bir hayat evreninde yaşamak zorunda olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Burada Türkiye'nin hem kendi içindeki mekanizmaları, hem Türkiye'ye göç eden unsurların kültürlerini ve sorunlarını birlikte düşünecek büyük bir akla ve mekanizmalara ihtiyaç var. Söz gelimi, Türkiye'ye gelen göçmenler içerisinde eğitim çağında olan çocuklar var. Eğitim alamıyorlar. İş beklentisinde olan insanlar var orta yaş kategorisinde olan. Bu insanlara bir şekilde iş temininin yapılması gerekiyor. Bu insanları artık ne kadar konteynırlarda tutabilirsiniz? AFAD'ın yapmış olduğu o çadırkentlerde ne kadar muhafaza edebilirsiniz? Bu nedenle bunlara ilişkin orta vadeli programların yapılması bir aciliyet noktası sorunu haline gelmiştir" dedi.

"KİLİS, GAZİANTEP, ŞANLIRFA, İSTANBUL DOLDU, KUZEY İLLERİ BOŞ"

Bugüne kadar Türkiye'ye göç eden sığınmacıların, ülkenin belirli yerlerine yoğunlaştığını aktaran Prof. Dr. Nişancı, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul'da aşırı bir yoğunluk olduğunu, bunun yanında kuzey illerde sığınmacı nüfusunun yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nişancı, nüfusun orantılı bir şekilde dağıtılmasının artık elzem bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

"KENDİLERİNE ARTIK BİR HAYAT KURMAK İSTİYORLAR"

Türkiye'ye gelen sığınmacıların, sivil haklarını kazanmış vaziyette olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nişancı, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de güvenliğe ilişkin hayat tehlikesini ortadan kaldırmaya ilişkin kaygılarını giderdiğini aktardı. Prof. Dr. Nişancı, "Sığınmacıların güvenliğe ilişkin kaygıları ortadan kalktı. Fakat bir süre sonra bu hayat tehlikesini aşan sığınmacılar, artık sosyal haklarına da sahip olmak istiyorlar. Kendilerine bir hayat kurmak istiyorlar. Dolayısıyla sosyal hak talepleri doğmaya başlıyor. Eğitim ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar, istihdam ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar. Siyasal ihtiyaçları belki şu anda erken ama onların da en azından uzun vadede bir sorun olarak karşılarına çıkıp, onları da karşılamak isteyeceklerini düşünmemiz gerekiyor" dedi.

"İSTİHDAM İSTİYORLAR, İSKAN İSTİYORLAR"

Prof. Dr. Ensar Nişancı son olarak şunları kaydetti:

"Türkiye'de bir süre kalan sığınmacıların, bir süre sonra Avrupa'ya yöneldiklerini görüyoruz. Avrupa'ya gidişlerindeki temel amaçları, sivil ihtiyaçlarını karşılamak değil. Aksine sosyal ihtiyaçlarını, yani istihdam ihtiyacını, yani eğitim ihtiyacını, yani istikrarlı bir sağlık hizmetleri ihtiyacını, acil kodu dışındaki sağlık kodu ihtiyaçlarını gidermek istiyorlar. İstihdam istiyorlar. İskan istiyorlar. Sosyal olarak tanınmak istiyorlar. En azından kısmi vatandaşlık istiyorlar. Yoksa bunlar için halihazırdaki misafir statüleri artık sıkıcı olmaya başlamıştır. Bu nedenle Türkiye'nin sığınmacı sorununa yeni bir vizyonla, yeni bir gözlükle bakma ihtiyacı ve vakti gelmiştir."

Profesör Nişancı: Sığınmacılar Kuzey İllere de Gönderilsin
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Profesör Nişancı: Sığınmacılar Kuzey İllere de Gönderilsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (45)

  • cemil: en çok savunanlar karadenizliler gönderin oraya 15 12 Yanıtla
  • 123456: Trabzon Rize Samsun Yozgat Sivas Konya gibi yobaz şehirlere gönderin hepsini 19 2 Yanıtla Sivas: Yobaz senin gibi pisliğe denir zır cahil.Ne günlere kaldık. 3 10
  • hadi: akepenin en çok olduğu yerlere gönderilsin seve seve baksınlar, evlerini açsınlar bir hayır işlesinler. 19 1 Yanıtla
  • LG: maasin iyidir al evine 5-10 tane bos bos konusma 15 3 Yanıtla
  • batman: ulan bu mültecilere karşı çıkanları anlamıyorum osmanlı devletimizi hatırlayın osmanlı adam devşirmiyormuydu onlarda benim senin gibi müslüman onların 10 sene içinde aynı bizim gibi bu ülkenin vatandaşı olacagını düşünün kim bilir belki bizden daha çok savunurlar vatanlarını keşke şuan nüfusumuz 400 milyon olsaydı her bir insan bir askerdir bir işçidir bunu unutmayın 8 9 Yanıtla Con: Arkadaşım senin aklın nerde bu yorumu yazarken. Dünya konjönktürü değişeli kaç yıl oldu sen kaçıncı senede kaldın. Ulus devletimizde suriyelinin işi ne 0 1
  • avşar: yüzde 90 ı işid bu gelenlerin 16 0 Yanıtla
  • vatandas: al evınde besle konuscagına kalkmıs bıde akıl verıyo bızemı sordualr gelıyolar vatansızlar vatanına hayrı olmauyan bıze ne hayrı olcak 14 2 Yanıtla
  • ...........: Bu adamlar kalmak içinmi geliyor herbir tarafa dagitinca nasil topluyacan.kendi insaniniza sahip ciktiniz ya suriyeden gelenler kaldi. 12 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.

  • Metrobüste sıra kavgası kamerada
    18:46 Metrobüste sıra kavgası kamerada

    Avcılar'da metrobüs içerisinde iki yolcu arasında çıkan sıra kavgası cep telefonu kamerası tarafından kaydedildi. Tartışma metrobüse binen diğer yolcuların müdahalesiyle sona erdi.


Advertisement