Yerli Gemi Turkuaz, Dualarla Denize İndirildi - Son Dakika
Güncel

Yerli Gemi Turkuaz, Dualarla Denize İndirildi

Yerli Gemi Turkuaz, Dualarla Denize İndirildi

Türkiye'nin yerli ilk sismik araştırma gemisi 'MTA Turkuaz' Bülent Arınç, Taner Yıldız ve Vali Vasip Şahin'in de katıldığı törende dualarla deniz indirildi.

28.03.2015 15:02  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü işbirliğiyle İstanbul Tersanesi tarafından inşa edilen Türkiye'nin yerli ilk sismik araştırma gemisi 'MTA Turkuaz' törenle denize indirildi.

Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

ARINÇ: BU BİR DESTANDIR

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tersaneler bölgesine ilk defa geldiğini dile getirerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'daki yoğun çalışma trafiği nedeniyle açılışa gelemediğini ancak kendilerine selam ve başarı dileklerini sunduğunu belirtti. Yurtdışından satın alınan Barbaros Hayrettin gemisinin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de faaliyet gösterdiğini hatırlatan Arınç, bugün yapılan işin, farklı olduğunu söyledi. Arınç, "Bugün ki iş, özel girişimciliğimizin Savunma Sanayii Müsteşarlığı'yla, MTA'yla elele vermek suretiyle başardığı bir destandır. Bugün dünyadaki bu tür araştırma gemilerinde bulunması gereken bütün teknolojik donanım, çağdaş tüm aygıtlar bu gemimizde bulunuyor. Eser, Türk mühendislerinin, Türk işçi ve ustalarının önemli bir projeyi başarma konusundaki iddialarını da ortaya koyuyor" dedi.

"CARİ AÇIĞIN GİDERİLMESİNE YÖNELİK BİR ÇABA OLARAK DA GÖRÜLEBİLİR"

Geminin 300 milyona yakın masrafı bulunduğunu belirten Arınç, artık Türkiye'de bu ve benzeri gemilerin rahatlıkla üretilebileceğini dile getirdi. Yerli helikopter ve gemi üretimlerine de dikkat çeken Bülent Arınç, "Şüphesiz cari açığın giderilmesine yönelik bir çaba olarak da görülebilir. Çünkü bütün malzemeleriyle, işçiliğiyle, emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun çok daha fazlasını yurtdışından almak suretiyle bütçemizden karşılamış olacaktık" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN GELİŞMİŞLİĞİNİN DENİZLERDE DE SÜRDÜĞÜNÜN GÖSTERGESİ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bu açılışın Türkiye'nin gelişmişliğinin ve büyümesinin, maden tetkik aramada da, denizlerde de sürebileceğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye'de ve derin denizlerde maden aramacılığıyla ilgili bütün çalışmaları dünyada yaklaşık 20 ülkenin sürdürdüğüne dikkat çeken Bakan Yıldız, "Böyle bir dönemde söz sahibi olabilmek için bu gemi, Savunma Sanayii Müsteşarlığıyla beraber MTA'nın dizaynıyla bu tersanede üretilerek bu günlere getirilmiş oldu" dedi.

"PETROLE RASTLANIRSA SONDAJ PLATFORMU DA BURADA YAPILACAK"

'MTA Turkuaz' gemisinin, sadece kendi denizlerimizde değil, aynı zamanda ilişkilerimizi geliştirdiğimiz bütün ülkelerle beraber bu çalışmaları yürüteceğini ifade eden Yıldız, "Gemi, kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla beraber arama faaliyetlerinde bulunacak" dedi. Yıldız, geminin maden aramanın yanı sıra, depreme neden olay fayların belirlenmesine, derin denizlerdeki su akıntılarının tespitine, deniz altındaki yaşam ve denizlerdeki temizlik ve kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına da katkı sağlayacağını ifade etti. Bakan Taner Yıldız, arama çalışmaları sonucunda, petrol ve doğal gaza rastlamaları durumunda, sondaj platformunda bu tür tersanelerde yapılacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından 'MTA Turkuaz' sismik araştırma gemisi, İstanbul Müftüsü'nün okuduğu duanın ardından kırmızı kurdelenin kesilmesiyle denize indirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yerli Gemi Turkuaz, Dualarla Denize İndirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • Cimo: Bundan birkaç sene öncesine kadar sandalımız yoktu be, bu ülkenin bir ferdi olarak gurur duydum. 2 17 Yanıtla
  • antiakp: Lan tayyip duymasın sonra ben indirdim denize o gemi benim der. 5 14 Yanıtla
  • VİLDAN: TANER YILDIZ 301 MADENCİYİ NE ÇABUK UNUTMUŞDA KAHKAHALARA BOĞULMUŞ. . . ÖYLE. . . . 6 12 Yanıtla
  • maraşlı: 13 yıldır sadece 1 gemimi yapabilmişiz. bu gemiyi yapmak bu kadar uzun zamanmı alıyor. 7 9 Yanıtla
  • şebo: kürtler bundan daha iyisini daha kuvvetlisini yapacak 1 13 Yanıtla
  • istiklâl: Sorun ürettiğin şeylerde değil arkadaşlar. Sorun ülke de üretim yapan özelleştirilmis şirketlerin senin elinde olmamasıdır. Onlar senin olmadıktan sonra denize ne indirdiğinin ne önemi var ki bırakın ankara yı oy için parsel parsel ülke satılmıştır. Bu konuyu araştırın akp sever arkadaşlar. 6 6 Yanıtla
  • Galip: Chp de t.c. Laıktır laık kalacaktır dıyordu artık bunları halk yemıyor halk ıcraat beklıyor chp de ıktıdar olmıyor 6 6 Yanıtla
  • BİR DESTAN DA BEN YAZAYIM BARİ: Koskoca TC bir gemi yapmak ile mi destan yazıyor, bir çok ülkede normal olan biz de destan oluyor. Destan yazacaksan diğer ülkeler de olmayan bir şeyi yapta biz de destan diyelim. 7 4 Yanıtla
  • AK GENÇ: kurban bayramında kurban için mal pazarına gitmeye gerek yok bence, ne kadar mal koyun ararsan burada seç beğen al. 7 3 Yanıtla
  • O Bir HDPLİ: o kadar rezilsiniz ki yaptığınız abudik kubudik şeylere bile topluca katılıp ''aha İşte biz bunları yapıyoğ'' diyorsunuz. siz çaldığınız paraları millete verin bakın neler neler yapıyoruz. 3 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement