Türkiye'nin, Güney Kıbrıs'ın MEB'inde Sismik Araştırma Yapmasına Rumlardan Büyük Tepki - Son Dakika
Dünya

Türkiye'nin, Güney Kıbrıs'ın MEB'inde Sismik Araştırma Yapmasına Rumlardan Büyük Tepki

Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölgesi"nde (MEB) bulunan ve ENI-KOGAS şirketinin doğal gaz arama ve sondaj haklarını aldığı 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde sismik araştırma yapacağını yayınladığı ve “Navtex’le” duyurduğu, Rum Hükümetinin ise buna sert tepki vererek, çözüm müzakerelerinin durabileceği uyarısını yaptığı bildirildi.

06.10.2014 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın tek taraflı ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölgesi"nde (MEB) bulunan ve ENI-KOGAS şirketinin doğal gaz arama ve sondaj haklarını aldığı 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde sismik araştırma yapacağını yayınladığı ve "Navtex'le" duyurduğu, Rum Hükümetinin ise buna sert tepki vererek, çözüm müzakerelerinin durabileceği uyarısını yaptığı bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis gazetesi manşet ve iç sayfalarında "Sondajlara Engel Koyuyorlar - Hükümet Müzakereleri Kesme Uyarısında Bulundu - MEB Müzakereleri Boğuyor" başlıklarıyla verdiği haberinde, Türkiye'nin Cuma günü yayınladığı bir seyir duyurusu yani "Navtex'le" Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'i içerisinde yer alan 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin bir bölümünü kapattığını iddia etti. Gazete, Türkiye'nin yayımladığı Navetx'de, ilk kez Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'inde yer alan ve yabancı şirketler tarafından sondaj çalışmaları gerçekleştirilen bir bölgeyi bağladığını, söz konusu Navtex'le Türkiye'nin, Larnaka ve Limasol açıklarında bulunan 2,3 ve 9 numaralı parsellerin içinde yer alan bir bölgede 20 Ekim-30 Aralık 2014 tarihleri arasında sismik araştırmalar gerçekleştireceğini duyurduğunu belirtti.

Haberde, Türkiye'nin bu tarihler arasında bağladığı alanlardan gemi geçişlerini yasaklamış olduğu da iddia edilirken söz konusu parsellerde sondaj gerçekleştirme haklarına sahip olan ENI-KOGAS şirketinin hali hazırda 9'uncu parselde sondaja başladığı hatırlatıldı. Gazete, Türkiye'nin daha önce de Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'i içerisinde yer alan bölgeleri Navtex'le bağladığını ancak bunların doğal gaz çalışmalarını engelleyecek şekilde olmadığını, ancak bu sefer durumun, 9'ncu parselde sondaj çalışması yapılıyor olması sebebiyle farklı olduğunu ve Türkiye'nin bu planlarını uygulamaya koyması durumunda, olayın uluslararası boyut kazanacağını iddia etti.

HRİSTODULİDİS: "MÜZAKERELERİN NORMAL SEYRİYLE UYUMLU DEĞİL"

Gazete, Türkiye'nin söz konusu duyurusunun ardından Rum Dışişleri ve Enerji Bakanları Yoannis Kasulidis ile Yorgos Lakkotripis'in, yetkili birimlerle Cumartesi günü toplantı gerçekleştirdiklerini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in de bilgilendirildiğini belirtti. Haberde, Anastasiadis'in konunun uygulama ve bilgilendirme düzeyinde ele alınması talimatını verdiği belirtilirken, Anastasiadis'in, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'indeki çalışmaları engelleme girişimi durumunda müzakerelerden çekileceği açıklaması hatırlatıldı. Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis ise dün yaptığı açıklamada, konunun, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ve Kıbrıs Cumhuriyeti'yle imzaladığı anlaşmanın ardından bölgede araştırmalar gerçekleştiren ENI-KOGAS şirketinin de haklarının çiğnenmesi sebebiyle büyük önem taşıdığını iddia etti. Habere göre Hristodulidis, girişim başlattıklarını ve bu girişimleri sürdürmeye de devam edeceklerini belirterek Güney Kıbrıs'ın egemenlik haklarından bahseden herkesten bu tür olayların sona ermesi yönünde harekete geçmelerini beklediklerini ifade etti. Hristodulidis, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde faaliyet gösteren şirketin herhangi bir şekilde rahatsız edilmesi müzakerelerin normal şekilde gerçekleştirilmesiyle hiç uyumlu değildir" şeklinde konuştu. Habere göre, bu açıklamasıyla müzakerelerin sona ermesini mi kastettiğinin sorulması üzerine ise "Müzakerelerin normal gidişatıyla uyumlu olmadığı nettir" ifadesini kullandı. Hristodulidis, Türkiye'nin yayınladığı Navtex'in, büyük olasılıkla Türkiye'nin bölgedeki sorunlara başa çıkabilmekteki acizliğinin ve bu tür eylemlerle kriz ve sorun yaratma arzusunun bir kanıtı olduğunu da iddia etti. Gazete, Türkiye'nin söz konusu Navtex'i yayınlamasındaki en büyük etkenin, Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'inde üçüncü sondajın başlaması, Türkiye'nin kabul etmediği ve Mısır'ın da kabul etmemesini istediği, Güney Kıbrıs-Mısır MEB sınırındaki kaynakların ortaklaşa kullanımına ilişkin anlaşmayı onaylaması olduğunu da öne sürdü. Haberde ayrıca, Rum Hükümeti'nin ENI şirketiyle de görüş birliğinde olduğunu ve şirketin İtalyan hükümetinden, Türk eylemlerinin 2,3 ve 9 numaralı parsellerdeki faaliyetlerini engellemeye başlaması durumunda, siyasi destek talep etmesinin beklendiği vurgulandı.

"MIZRAK TAKİPTE - PLATFORM GÖNDERECEKLER!"

Gazete, "Mızrak Takipte - Platform Gönderecekler!" başlıklar altında verdiği diğer haberlerinde ise, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamanın ayrıntılarına yer verdi. Gazete, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Mızrak" isimli Türk savaş gemisinin ENI'nin sondaj platformu Saipem 10000'i izlemeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldığını belirtirken açıklamada ayrıca, gerekli sismik araştırmalar yapılana ve sondaj platformu gönderilecek bölge tespit edilene kadar KKTC'nin atacağı her adımın destekleneceğinin altının çizildiğini yazdı.

DENEME SONDAJI BAŞARILI

Gazete bir başka haberinde ise, Türkiye'nin şu ana kadar yaratmaya çalıştığı siyasi krizin, ENI şirketinin 'Onasigoras' ismiyle bilinen 9'uncu parselde yürüttüğü sondaj çalışmalarını etkilemediğini çalışmaların planlandığı şekilde sürmesinin beklendiğini yazdı. Gazete ayrıca, ENI şirketinin sondaj platformunun, deniz dibinde yapılması planlanan asıl sondaj yerinin hemen yanında gerçekleştirdiği mini deneme sondajının başarıyla yapıldığını ve seksen günlük programa başarıyla uyulacağının düşünüldüğünü vurguladı. Fileleftheros gazetesi ise haberini, "MEB'imizde Alarm - Ankara Kıbrıs'ın Güneyinde Gerginlik Yaratmak İstiyor - Müzakereler Havaya - MEB'imizde Parti Yapmak İstiyorlar" manşet ve iç başlıklarıyla yansıttı. Gazete, Rum hükümetinin, Türkiye'nin ilan ettiği "Navtex'e" ilişkin ilgili yabancı hükümet ve taraflara şikayette bulunduğunu ve Türkiye'nin bu eyleminin çözüm müzakerelerini havaya uçuracağının açıkça görüldüğünü yazdı.

YUNANİSTAN DA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan Yunanistan hükümetinden de konuya ilişkin bir açıklama geldi. Habere göre açıklamada, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri ile Kıbrıs'taki çözüm müzakerelerinin gidişatının Türkiye'nin davranışlarına bağlı olduğu iddia edilerek BM ve AB üyesi olan sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına saygı gösterilmesinin tüm uluslararası toplumun yükümlülüğü olduğu öne sürüldü. Güney Kıbrıs'taki siyasi partilerden de konuya ilişkin açıklamalar geldi. Habere göre, DİSİ'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Navtex'nin her türlü yasallıktan uzak olduğu iddia edilirken, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi'nden yapılan açıklamada, Türkler Kıbrıs'ın MEB'ini çiğnerken Amerikalıların Erdoğan'dan özür dilediği belirtilerek Rum hükümetinin ABD'yle önemli stratejik ortaklığı bulunduğu şeklindeki teorisinin yıkılışından duyulan endişe dile getirildi. EURO.KO partisi ise açıklamasında Rum hükümetinin gerekli işbirliklerini oluşturması gerektiğini belirtti. Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: "Müzakereler mi Kışkırtmalar mı? - Lefkoşa Ankara'yı İkileme Sokuyor - MEB'deki Kışkırtmaların Etkisi Müzakerelere".

Haravgi: "MEB'de Yeni Türk Kışkırtması - Mızrak MEB'de".

Simerini: "Türkiye Topraklar ve Denizler İstiyor - MEB'imizdeki Bölgeleri Bağlıyorlar - Türklerin Kışkırtmasının Sınırı Yok - Atina'dan da Ankara'ya Mesaj". - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Türkiye'nin, Güney Kıbrıs'ın MEB'inde Sismik Araştırma Yapmasına Rumlardan Büyük Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement