Türkiye'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler

Türkiye\'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler

İTÜ Rektörü Mehmet Karaca'nın, kampüse cami planı ve 'İsterlerse sinagog da açarız' sözleri üzerine öğrenciler Budist tapınağı için imza kampanyası başlattı.

28.03.2015 10:32  Güncelleme: 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kampusta merkezi bir yere cami yapılacağını açıkladı. Karaca'nın "Sadece cami değil, isterlerse sinagog da açarız" sözleri üzerine öğrenciler, Budist tapınağı yapılması isteğiyle change.org'da bir kampanya başlattı. Kampanyaya dört günde 6 bini aşkın imza atılırken cami isteyenlere destek verenlerin sayısı, 9 ayda 1500'e ulaşmadı.

REKTÖRDEN YANKI UYANDIRAN SÖZLER

İTÜ'deki cami-tapınak tartışmasının geçmişi Karaca'nın göreve geldiği 2012 yılına kadar uzanıyor. Üniversitenin haber portalı itü24'te yer alan habere göre o dönem rektör bu iddiayı yalanladı. İddia, Akit gazetesinin 20 Haziran 2014'te "20 bin İTÜ'lü cami istiyor" başlıklı haberiyle bir kez daha gündeme geldi. Rektör Karaca, itü24'ten Gökçe Sezgin, Özlem Kahvecioğlu ile yaptığı söyleşide bu tartışmalara son noktayı koldu.

YETERKİ TALEP GELSİN DEMİŞTİ

Karaca, "Stratejik planın içinde kampusa cami yapılması gibi bir plan var mı?" sorusuna, "Var tabii. Her türlü plan var. Sadece cami de değil; isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin. İTÜ'ye yakışır, ne çok klasik ne de çok modern bir cami olacak. Tam bir zaman söyleyemem ama tüm konuştuklarımız ilk rektörlük dönemim bitmeden öncesi için geçerli şeyler... İTÜ'ye yakışması için merkezi bir yerde güzel bir sembol de olması lazım" yanıtını verdi.

TAPINAKÇILAR ÇOĞUNLUKTA

İTÜ öğrencisi Zeynep Özkatip beş gün önce, "Rektörümüz, istek olursa her şeyi yapacağını beyan etmiş. Biz de Budist tapınağı istiyoruz" diyerek bir kampanya başlattı. Kampanyaya destek giderek artıyor. Kampustaki yurt, laboratuvar, yemek sorunlarının çözümü yerine cami yapılmasına tepki gösteren öğrencilerin tepkileri şöyle:

"EN YAKIN TAPINAK 2000 KM ÖTEDE"

"Dini ihtiyaçlarımı yerine getiremiyorum en yakın Budist tapınağı 2000 km ötede kalıyor. Öğle tatillerinde gidip gelemiyorum. Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizmle birkaç yıldır ilgileniyorum. Dini vecibelerimi yerine getirebileceğim bir alan olsa çok iyi olurdu. Tipitaka ve Mahayana Sutraları'nı okuyabileceğim huzurlu bir alan istiyorum. Budistlerin ibadet hakkının devlet güvencesi altına alınmadığı günümüzde üniversitenin yenilikçi ve laik bir adım atarak Budistlere özgürlük sunmasını istiyorum."

İHTİYAÇ DEĞİL SEMBOL

İTÜ Kolektif'ten yapılan açıklamada da cami yapılmasını isteyenlerin bir yıldır alamadığı desteği, tapınak isteyenlerin birkaç günde sağladığına dikkat çekildi. Kolektif'in açıklaması şöyle:

CAMİİ TARTIŞMASI

"Her kampusta ve hemen hemen her fakültede mescit varken acaba böyle bir cami ihtiyaçtan mı? Bu sorunun cevabını Karaca kendisi veriyor: Hayır ihtiyaç değil sembol. İTÜ'nün her kampusunda çalışma atölyesi veya laboratuvar yetersizliği var. Kapasite az bahanesinin arkasına sığınılarak öğrenciler yurttan atılıyor. Yemekhanede kuyruk alıp başını giderken her geçen gün para hırsıyla porsiyonlar küçültülüyor, yemekten böcek çıkıyor. Sosyal ve bilimsel faaliyetler engelleniyor. Ne teknokent ne cami. Öncelikli olan yurt olanaklarının artırılması, kâr amacı gütmeyen öğrenci kantini açılması, laboratuvarların deney araç gereçlerinin eksiksiz temin edilmesidir." (Kaynak:Cumhuriyet-itü24)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • kln: millet din düşmanı olmuş şu üniversite gençlerini anlamıyorum işleri güçleri muhalefet 2 4 Yanıtla
  • Moshe: Boyle bir kampanyayla gençler rektöre ''senin samimiyetine bilmemneyapayım'' mesajı vermişler bence. Rektörün samimiyetini sorgulamıslar yani. İyi de yapmışlar bence. Rektör camii yapılmasını, ''gerekirse sinagog da yaparız'' diyerek rasyonalize etmeye calışırken, farklı bir yerden vurmus gencler. Haa bunları anlar mı bu rektör? Yada bu toplum bu kampanyanın temelinde yatan mesajı anlar mı? Tabiiki anlamaz, bu toplum Jet fadıla üçüncü kez tokatlanmaktan kendini alıkoyamayan bir toplum ne de olsa. İroniden mi anlayacaklar Allah aşkına. . . 4 0 Yanıtla
  • Çağrı doğan: Rektörler yaranmak için milyarlar harcayıp kampüs içerisine dikiyorlar camiyi sonra şaşali bir açılış sonra ne oluyor caminin kapısına bir kilit sonra camin varmı var .tabi memlekete camide lazım ama ona harcanacak parayı imanlı bir gençlik için harcamak gerekir bence 2 1 Yanıtla
  • zerdüştlük te yaşanmalıdır: Zerdüştlüğün aynen ;Mekkedeki İsmail in hak dini gibi tevhidi bir dinken nasıl mekke deki putperestlk gibi ;saptırıldıgını görmek için şunları alıntılıyorum : Ayrıca ilk kez müritleri ile su üzerinde yürüyen, miraca çıkan, tanrı ile yüz yüze görüşen, ölmeden Cennet ve Cehennem'i gören Zerdüştün kendisidir. Zerdüştlük inancına göre Cehennem üzerinde kurulu olan Sinvat (Çinvat) köprüsünden geçilerek Cennet'e ulaşılır. Ancak Cehennem'de üç gün kalınarak günahlardan temizlenilmesi gerekecektir. İbrahimî dinlerdeki '6 günde' yaratılış ve mehdi-mesih inançlarının ilk izlerine Zerdüştlükte rastlanabilir. göürldüğü gibi tanrıdan bahsedilmekte ; hatta islamda geçen ;sırat köprüsü bile geçmekte . . ve hatta cennet cehennem kavramları bile yeterli. . üstelik tanrıya inanmamanın en büyük kötülük olrak görülemesi de bunun dinin aslında ; ZERADEŞT peygamber tarafından temsil edilen bir din oldugunu her insaf sahibine bildirir. 0 3 Yanıtla
  • Türkiye: Olabilir bizim ülkemiz çağdaş bir ülke kimsenin inancına yaşam tarzına karışamayız 2 1 Yanıtla
  • mustafa bp: çocukların ironisini anlayaman man kafalar. can alıcı nokta rektörün istenirse sinegog bile açarım demesi. 0 0 Yanıtla

Advertisement