Türkiye'nin Elma Deposuna Don Darbesi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Elma Deposuna Don Darbesi

Türkiye\'nin Elma Deposuna Don Darbesi

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 30 Mart'ta yaşanan don olayının elma üreticilerine büyük darbe vurduğunu söyledi.

21.04.2014 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 30 Mart'ta yaşanan don olayının elma üreticilerine büyük darbe vurduğunu söyledi. Türkiye'nin elma depolarından biri olan kentte elma bahçelerinin yüzde 98'inin zarar gördüğünü belirten Kenar, "Niğde'de yaklaşık 400-450 bin ton civarında elma üretimi varken şuandaki gözlemlerimize göre bu yıl elma üretimi 50 bin ton dahi olmayacağını tahmin etmekteyiz" dedi.

30 Mart'ta ova köylerinde hava sıcaklığının -10 dereceye kadar düştüğünü ve bu nedenle elma, kiraz ve kayısı ağaçlarının zarar gördüğünü belirten Veli Kenar, don olayından en çok elma ağaçlarının etkilendiğini söyledi. 'Elma bahçelerinin yüzde 98'i zarar gördü' diyen Kenar, bu yıl elma üretiminde çok büyük bir düşüş yaşanacağını söyledi.

'450 BİN TONDAN 50 BİN TONA DÜŞECEK'

Niğde'nin elma üretiminde Türkiye'de 3'üncü sırada yer aldığını vurgulayan Kenar şunları söyledi:

"Tüm elma ve meyve bahçelerimiz don zararı görmüştür ve yaptığımız incelemelere baktığımız zaman yüzde 80'lere varan don olayından zararımız vardır. En büyük zararı gören ise elma bahçeleri olmuştur. Niğde'de yaklaşık 400-450 bin ton civarında elma üretimi varken şuandaki gözlemlerimize göre bu yıl elma üretimi 50 bin ton dahi olmayacağını tahmin etmekteyiz. Bu durumdan çiftçilerimiz zarar görmüş oluyor ve etkilenmiş oluyor. Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin nasıl giderileceğini tabii ki hükümet yetkililerimiz biliyordur. Devletimiz bu çiftçilerimize de yardım elini uzatırsa memnun oluruz."

'DEVLETİMİZ YARDIM ETSİN'

Don olayından zarar gören Niğde merkeze bağlı Dündarlı Beldesi'ndeki elma üreticilerinden Talip Navruz da tek geçim kaynaklarının elma olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Elma ağaçlarımızda bir tane çiçek kalmadı, hepsini don vurdu. Kasabamızın tüm meyve bahçelerini ve buğday tarlalarını don vurdu. Şu anda biz çiftçilerin yapacağı bir şey kalmadı, devletimizin yetkililerinden bir an önce bizlere yardım etmesini istiyoruz. Biz çiftçiler olarak elimizden gelen ne varsa yapmamıza rağmen don olayına engel olamadık. Şu anda meyve ağaçlarımızda meyve yok. Bizim geçim kaynağımız elma onu da don vurdu çiftçiler olarak kara kara düşünmekteyiz." - Niğde

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Elma Deposuna Don Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement