Türkiye'nin Doğusunda 127 Nokta Güvenlik Bölge İlan Edildi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Doğusunda 127 Nokta Güvenlik Bölge İlan Edildi

Türkiye\'nin Doğusunda 127 Nokta Güvenlik Bölge İlan Edildi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör örgütü PKK'nın saldırıları ve çıkan çatışmalar olağanüstü önlemleri de beraberinde getiriyor.

24.08.2015 10:46  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suruç saldırısından sonra başlayan süreçte PKK hain saldırıları ile ülkeyi yasa boğarken ülkenin Doğu'sunda alınan önlemler de dikkat çekiyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör örgütü PKK'nın saldırıları ve çıkan çatışmalar olağanüstü önlemleri de beraberinde getiriyor. Bu önlemlerden biri de "Geçici Askeri Güvenlikli Bölgesi".

Sivil halkın güvenliğini sağlmak ve ülke bütünlüğünü hedef alanları durdurmak için Doğu'da 127 nokta güvenli bölge ilan edildi.

15 GÜN İLE BAŞLIYOR

7 Haziran seçimlerinden sonra 15 ilde 126 bölge "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edildi. 15 bölgenin süresi doldu ve uzatılmadı. 111'inde ise bu yasak sürüyor. Bu bölgelere girmek yasak. Bu bölgeler, Bakanlar Kurulu Kararı ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararıyla 15 gün ila 6 ay gibi sürelerle ilan edilebiliyor. Süresi dolanlar da yine uzatılabiliyor.

AMAÇ CAN VE MAL GÜVENLİĞİ

2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu uyarınca hayata geçirilen geçici güvenlik bölgelerinin amacı, can ve mal güvenliğinin sağlanması.

Valiliklerin güvenlik bölgesi ilan ettiği iller ve bölgeler şöyle:

Ardahan: Göle ilçesinde 24 ayrı nokta 21 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında bu kapsama alındı.
Ağrı: Ağrı Dağı ve Tendürek Dağı'nda 2-15 Ağustos tarihleri arasında 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi. Sürenin dolması üzerine 19 Ağustos'tan itibaren yine 15 gün süreyle uzatıldı.

Kars: Kağızman ilçesinin Çemçe-Madur bölgesinde 4-19 Ağustos tarihleri arasında bu uygulama hayata geçirildi. Sarıkamış ilçesinde Boyalı Ormanları da aynı tarihler için güvenlik bölgesi sayıldı. Valilik bu bölgeler için önceki gün süreyi 15 gün daha uzattı.

Erzurum: Şenkaya ilçesinde 30 ayrı bölgeye 29 Ağustos tarihine kadar girmek yasak.

Diyarbakır: Silvan ilçesindeki Taşköprü Vadisi, Toklar bölgesi, Kazandağı-Demirkuyu, Hatuni Deresi bölgesi, Sarınç ve Fiğtarlası bölgesi, Üçbasamak bölgesi; Lice ilçesindeki Kayacık Kuzeyi bölgesi, Balasi-Koca Tepe bölgesi, Kuşlu Tepe bölgesi, Toprak Tepe bölgesi, Mizagüldağı Tepe bölgesi, Dolapdere-Kerpiçören bölgesi, Harabe Tepeleri bölgesi, Horozivan Dağı bölgesi, Kıllıboğan Tepe bölgesi; Kulp ilçesindeki Oberkan-Davderal bölgesi, Simetok-Gülhermi, Yaylak Durşin bölgesi; Dicle ilçesindeki Kurşunlu bölgesi, Tir Sırtları bölgesi bugünden itibaren 5 Eylül'e kadar bu bölgeler arasında yer alacak. Yine Lice ilçesinde Gökçe-Gömeç bölgesi de 3 Eylül'e kadar bu kapsamda olacak.

Tunceli: Merkeze bağlı Kutu Deresi, Bali Deresi, Hozmerik, Kurutlu, Gözlek-Sepertek bölgesi, Mezarlık bölgesi, Laç Deresi; Ovacık ilçesindeki Karadere, Sal Deresi-Piskik Taşı Tepe bölgesi; Çemişgezek ve Hozat ilçeleri sınırlarında bulunan Aliboğazı; Hozat ilçesi sınırlarında bulunan Kinzir Ormanları; Nazımiye ilçesindeki Dokuzkayalar ve Kayalı Tepe; Mazgirt ilçesindeki Şişik Ormanları'nda 4-19 Ağustos tarihleri arasında geçici güvenlik bölgesi tayin edildi. Valilik önceki gün aldığı kararla geçici güvenlik bölge sayısını 11'e düşürdü ve buradaki süreyi de 4 Eylül'e kadar uzattı. Çemişgezek ve Hozat ilçeleri sınırlarında bulunan Aliboğazı, Mazgirt ilçesindeki Şişik Ormanları ve Nazımiye ilçesindeki Dokuzkayalar bu uygulamadan çıkarıldı.

Mardin: Nusaybin ilçesindeki Dibek Dağı, Hemeşin Deresi ve Havşapkayası Tepe Mevkisi, Panavamira Tepe ve Variboşa Tepe Mevkisi; Mazıdağı ve Kızıltepe ilçeleri sınırları arasında bulunan Şengil Tepe mevkisi 4 Eylül'e kadar bu yasak kapsamında olacak.

Şırnak: Merkeze bağlı Kureşin Tepesi (Şenoba) ve Karaçalı Tepesi 31 Mayıs-31 Ağustos tarihleri, Küpeli Dağı ve Dağlıca-Pavan bölgesi de 16 Haziran-16 Eylül tarihleri arasında geçici güvenlikli bölgeler arasında yer aldı.

Siirt: Pervari ilçesindeki Yazlıca Dağı bölgesi ile Eruh ilçesi sınırlarında bulunan Yassı Dağ bölgesi 31 Aralık 2015 tarihine kadar bu kapsamda bulunuyor.

Van: Çaldıran ilçesindeki Tendürek Dağı bölgesine sivillerin girmesi 29 Ağustos'a kadar yasaklandı.

Hakkâri: Yüksekova ilçesindeki Dağlıca, İkiyaka ve Meydanpürmüz bölgeleri için yasak 19 Ağustos'ta dolarken, Çukurca ilçesinde bulunan Gürkavak bölgesi ve Yüksekova ilçesindeki Varagöz bölgesindeki yasak 27 Ağustos'a kadar devam edecek. Yine Yüksekova'da Güney Bölgesi ve Kuzey Bölgesi'nde dün başlayan uygulama 5 Eylül'e kadar sürecek.

Osmaniye: Amanos Dağları eteklerindeki Karaçay Mesire Alanı'nda 31 Temmuz'da PKK'lı teröristlerin silahlı saldırı düzenleyerek bir polis ve bir özel güvenlik görevlisini yaralamasının ardından, Zorkun Yaylası güvenlikli bölge ilan edildi. Tüm giriş ve çıkışların kapatıldığı yayladaki uygulamaya, güvenlik güçlerinin operasyonunun ardından ertesi gün son verildi.

SURİYE SINIRINA YÖNELİK TEDBİRLER

Gaziantep: Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde daha önce 10 gün süreyle 2 noktada bu uygulama hayata geçirildi. Yine ilçeyle Köprübaşı Hudut Karakolu arasında kalan bölge ve yine ilçeyle Türkyurdu Hudut Karakolu arasındaki bölgeler 8-22 Ağustos tarihleri arasında güvenlikli bölge ilan edildi. İslahiye ilçesi de önceki gün bu kapsama alındı. Valilikten yapılan açıklamada, uygulamanın sınırdaki güvenlik durumunu desteklemek ve olası tehditleri bertaraf etmek için başlatıldığı belirtildi. Tahtaköprü Hudut Karakolu ile Höyük Hudut Karakolu arasındaki bölgelerde bu uygulama 4 Eylül'e kadar devam edecek.

Kilis: Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu, Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu, Gaziantep-Kilis il sınırı (Çankallı) ile Dağ Hudut Karakolu, Dağ Hudut Karakolu ile Çobanbey Hudut Karakolu arasında kalan bölgelerde 7-17 Ağustos tarihleri arasında bu uygulama yapıldı. Kilis'te daha önce Suriye sınırında 5 ve 7 gün süreyle 'güvenlik bölgesi' ilan edilmişti.

Şanlıurfa: Akçakale ile Suruç ilçeleri arasındaki Suriye sınırında Yağmuralan-Tatlıca, Öncül-Arıcandere ile Esentepe Karakolu-Ziyaret Karakolu arasında kalan 3 bölgede 6-20 Ağustos tarihlerinde 'Geçici Güvenlik Bölgesi' ilan edildi.

O BÖLGELER ANAYASA'YA AYKIRI

Tunceli ve Hakkâri başta olmak üzere birçok bölgenin vali başkanlığındaki bir komisyon tarafından özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi, CHP'nin hazırladığı 'Tunceli raporu'nun ardından büyük bir tartışma başlattı. Özel güvenlik bölgelerine ilişkin raporu hazırlayan CHP heyetinin başkanı Grup Başkanvekili Levent Gök, Hürriyet'e, kanun ile uygulamayı gösteren yönetmeliğin çeliştiğini savundu. "Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların ayrı ayrı dava açma imkanları var." uyarısında bulunan Gök, şunları söyledi:

TBMM ONAYI İLE VERİLMELİ

"OHAL ve sıkıyönetim ilanı MGK'nın görüşü, Bakanlar Kurulu kararı ve TBMM onayı ile veriliyor. Buna karşılık barınma, çalışma, seyahat gibi birçok anayasal hakkı sınırlayan bir uygulamanın valinin başkanlığında bir komisyonca alınması anayasaya aykırıdır. Valilere, insan hak ve özgürlüklerini, Anayasa ile teminat altına alınan çalışma ve seyahat etme özgürlüğünü kısıtlayan böylesine geniş bir yetki tanınması Anayasa'ya ve evrensel hukuk kurallarına aykırıdır. Yasa bu haliyle anayasal olarak TBMM'ye ait olan 'olağanüstü yönetim usulü ilan etme yetkisinin' fiilen valiler tarafından kullanılmasına olarak sağlamaktadır."

NASIL KARAR ALINIYOR?

Valiliğin bu kararı alması ise Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği'nin 21-4/A bendi uyarınca, valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, il garnizon komutanlığı temsilcisi, il Emniyet Müdürlüğü temsilcisi, il jandarma komutanlığı temsilcisi, varsa Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri, tesis temsilcisi ile katılması gerekli görülen diğer kurum ve kuruluş temsilcisinden oluşan bir komisyon kanalıyla oluyor. Komisyon kararlarını oy çokluğuyla alıyor ve vali tarafından onaylanıyor. OHAL ve sıkyönetim ilanındaki gibi Bakanlar Kurulu kararı ve TBMM onayı gerekmiyor.

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Doğusunda 127 Nokta Güvenlik Bölge İlan Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • Sizler : HDP ye oy verenler barışa değil savaşa evet dediler.. şimdi pişman olmayın verdiniz diye bölücüler. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak.. türk bayrağınıda indiremiceksiniz. 13 18 Yanıtla
  • Merxas: Biz hiç bir zaman hdp ye oy vermekten utanmadik korkmadik çekinmedik hdp bu ülkede eğer kardeşliken falan dem vuran olursa hdp bu kardeşliği savunan tek partisidir. Pkk uzaydan aydan inmiyor bu topraklarin bu çoğrafyalarin gerçeğidir ya bu sorun çözülecek yada soruna duyarsiz kalanlar gidecekler. Kürtler bu ülkede bir halktir ulustur bu halkin haklari talepleri vardir bunlar verilecek amasiz sorusuz sualsiz. 13 16 Yanıtla
  • kural: bir kürt olarak değerlendirirsek bu illerde akp oy çıkmadığı için bunlar oluyor nerde geziciler nerde ?????? 11 9 Yanıtla
  • Türkiye halkin partisi hdp: Erdogan koltuk ugruna elinde sonunda ülkeyi ikiye bödü.haritaya bak tüyler öpürtücü.Bölücügüde becerdin Erdogan 7 13 Yanıtla
  • selahatin demirtaş : oylar akpye 5 13 Yanıtla
  • Şahin gözü: Pkk İsrail ve Ermeniler in Türkiye yi yok etme projesi dir.Buna Abd ,AB, Ingiltere destek vermektedir. DÜNYA ÜZERİNDEKI Türklere modern yöntemler ile soykırım yapmaktır bunun adı. 11 7 Yanıtla Aynen öyle: Aynen öyle kardesim. Malesef bunu herkes anlayamadi... 8 4
  • milli görüşcü: türk kürt kavgası yoktur. 3000 ermeni aılenin çalışmalrı sonucunda turk kürt kavgası varmış gibi algılandırıldı yıllarca böyle devam ediyor ve siyonistlerin planları tıkır tıkır işliyor... 11 6 Yanıtla milli güreşçi: lan ne ermenisi adamlar sizden 80 yıl önce kurtuldu.Bi siz bırakamadınız şu ermeni lafını 7 6
  • salih: ülkede bu kadar hain olduktan sonra düşmana gerek yok 14 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı
    09:15 Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı

    Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut başkanlığında toplanan muhtarlar, 2024 yılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mütevelli heyeti seçimini gerçekleştirdi. Yapılan seçimde Tepedam Mahalle Muhtarı Yalçın Özcanlı ve Yorganlı Mahalle Muhtarı Cafer Dayı SYDV mütevelli heyeti başkanlığına seçildi. Kaymakam Bulut, yeni göreve başlayan muhtarlarla başarılar diledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi
    09:13 Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü bünyesinde iç ve dış paydaşların destekleriyle ‘Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalıştayı düzenledi.

  • vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı
    09:09 vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı

    vivo, uygun fiyatlı akıllı telefon kataloğunu genişletmeye devam ediyor. Şirket, yakında Y200i 5G adlı modeliyle karşımıza çıkacak. Uzun bir süredir merakla beklenen vivo Y200i 5G için tanıtım tarihi açıklandı. Cihazın özellikleri arasında Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 6.72 inç IPS LCD ekran, 8 GB veya 12 GB RAM seçenekleri, 50 MP + 2 MP arka kamera kurulumu ve 6.000 mAh batarya bulunuyor. vivo Y200i 5G, 20 Nisan'da Çin'de tanıtılacak.

  • Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor
    09:09 Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor

    Google, Android işletim sistemine özgü mesajlaşma uygulaması Google Mesajlar'a ebeveyn denetimi özelliğini eklemek için testler yapıyor. Bu özellik sayesinde ebeveynler, çocuklarının mesajlaşma aktiviteleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek. Yeni özellik, çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefliyor ve onay bekleyen mesajlar için uyarılar gönderiyor. Ayrıca, SMS ve RCS desteği ile geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Google, bu özelliği önümüzdeki sürümlerde kullanıcılarına sunmayı planlıyor.

  • Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu
    09:07 Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otomobilin yaya geçidinde hızla çarparak savurduğu yaşlı adam ağır yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 11.30 sıralarında Oba Mahallesi Çevreyolu'nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, S.K. yönetimindeki 07 AYG 093 plakalı otomobil, yaya geçidinden geçtiği esnada Ali A.'ya çarptı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri kazada ağır yaralanan Ali A.'yı ilk müdahalenin ardından ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Hastaneye kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken, araç sürücüsü S.K. gözaltına alındı. Öte yandan kaza çevredeki bir işletmenin güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Görüntülerde yaya geçidinden geçmekte olan Ali A.'ya 07 AYG 093 plakalı aracın çarptığı anlar yer aldı. Yaşlı adamın çarpmanın etkisiyle metrelerce savrulduğu görüldü.

  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor
    09:01 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor

    CHP'nin yerel yönetimler çalıştayı, parti genel merkezinde başlıyor. CHP'li belediye başkanları ve il örgütleri Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Özel, çalıştayın açılışında konuşacak.


Advertisement