Türkiye, Necef'teki Sığınmacılara Yardım Elini Uzattı - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Necef'teki Sığınmacılara Yardım Elini Uzattı

Türk Kızılayı, Irak'ın Necef kentindeki çoğunluğu Musul ve Telaferli Türkmenlerden oluşan sığınmacılara, insani yardım malzemeleri dağıttı.

02.03.2015 15:29  Güncelleme: 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı, Türkiye Bağdat Büyükelçiliği'nin koordinasyonunda, Irak'ın Necef kentindeki çoğunluğu Musul ve Telaferli Türkmenlerden oluşan sığınmacılara, insani yardım malzemeleri dağıttı. Yardım organizasyonuna, Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı da katıldı.

Kızılay Irak Sorumlusu Şafak Lostar, Türkiye halkının yardım elinin, geçen sene Haziran ayında, IŞİD saldırıları nedeniyle yerinden edilmiş sığınmacılara uzatıldığını söyleyerek, "Öncelikle Irak'ın kuzeyinde yardımlarımıza başladık ve yaklaşık 3 aydır ülkenin güneyinde bu yardımları dağıtıyoruz" dedi.

Bağdat'ta çok sayıda aileye, Irak Kızılayı ile birlikte yardım götürdüklerini sözlerine ekleyen Lostar, güney illerdeki sığınmacılar için ihtiyaç olduğu bilgisini alır almaz temel insani yardımları ulaştırmaya başladıklarını anlattı. "Bundan sonra bu bölgeye daha fazla yardımda bulunacağız" diyen Lostar, "Türk Kızılayı olarak Türk halkının bize emanet ettiği, insani yardım malzemelerini ulaştıracağız. Önümüzdeki günlerde de yardımlarımızı Basra'daki ihtiyaç sahiplerine de göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

Musul Vilayet Meclisi üyesi Türkmen kökenli Lilyal Ali ise yardım dağıtımı ve insanların sıkıntısını dinlemek için bölgeye giden Büyükelçi Kaymakcı'nın rolünün, Türk hükümeti ve halkı adına önemli olduğunu dile getirerek, "Güney illerdeki sığınmacılara yapılan yardımlar ülkemizin kuzeyinden başlayıp en güneyine kadar gidecek yardımların başlangıcını teşkil ediyor. Merkezi hükümet ve Türkiye'nin de katkılarıyla bu insanlar terk etmek zorunda kaldıkları yerlerine geri dönecek" değerlendirmesinde bulundu.

Irak Türkmen Cephesi (İTC) Telafer Sorumlusu Kasım Kara da  "Türkiye Cumhuriyeti yeniden Türkmenlere yardım elini uzattı" diyerek Kızılay'a teşekkür etti. İnsani yardımların dağıtımında Türkiye ve Irak'ın hayır kuruluşları olan Kızılay ile İTC'nin birlikte hareket ettiğini söyleyen Kara, Bağdat, Babil, Kerbela ve Necef'te sığınmacıları sevindirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bağdat'tan Basra'ya kadar yaklaşık 250 bin Türkmen sığınmacı ailenin bulunduğunu ifade eden Kara, şunları söyledi:

"Sığınmacı Türkmenlerin bazıları Hüseyniyelere (Şiilerin ibaret ettikleri mekanlara verdikleri isim) ve bazıları inşaatı devam eden evlere yerleşmiş. Bu içler acısı duruma ancak insani yardımlarla müdahil olunabiliyor. Türkiye'ye ve Türk Kızılayı'na, soydaşlarını unutmadıkları için müteşekkiriz. Türk Kızılayı her zaman Türkmenlerin yanında olduğunu hissettiriyor bize."

İTC Sorumlusu Kasım Kara, sığınmacı Türkmenlerin en temel ihtiyaçları arasında, giyim, battaniye ve gıda olduğunu belirterek, bazı cilt hastalık vakalarının meydana geldiğini, Büyükelçi Faruk Kaymakcı'nın durumu ağır olanları tedavi edilmeleri için Türkiye'ye gönderileceği sözü aldıklarını anlattı.

Telafer'deki durum

Uzun süredir IŞİD terör örgütünün kontrolünde bulunan Musul'a bağlı Telafer ilçesindeki durumla ilgili bazı duyumlar aldıklarını sözlerine ekleyen Kara, "Orada hayat kalmamıştır. Çok az sayıda aile yaşıyor. Bunlardan bir kısmı maddi imkanları sınırlı olduğu için bölgeyi terk edemiyor. Bir diğer kısmı da IŞİD'e yandaşlık ve destek için orada bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

ITC Babil Sorumlusu Hazım Aydınoğlu da yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür ederek sözlerine başlayarak şöyle konuştu:  "Babil halkı evini ve ibadet yerini sığınmacılara açtı. Ama sığınma süresinin uzun sürmesinden ötürü Babil halkı da haklı olarak ilk başta karşılıksız verdikleri evlerini kiralatmak istiyor. Fakat bu insanlar, düzenli bir geliri olmadığı için nereye gideceğini veya istenen kira bedellerini nasıl ödeyeceklerini bilmiyor. Biz, hükümet ve Türkiye'den de çadır kamp ve konteyner kent desteğinin verilmesini ümit ediyoruz."

Yardımları alan Telaferli Ali Asgar (64), "Keşke ölseydik de evimizi, yurdumuz terk etmeseydik" diyerek, Kızılay'ın ulaştırdığı yardımların ihtiyaçlarını gidermede katkı sağlayacağını ve biran önce Telafer'e dönmek istediklerini söyledi. Asgar, "Milyon dinarlarımı, koskoca şirket ve tırlarımı bırakıp geldim. Hiçbir gelir veya maaşım yok. Gömleğimle kaçıp geldim buralara" diye dert yandı.

Kızılay ve büyükelçiliğin birlikte gerçekleştirdiği organizasyon kapsamında, Babil, Kerbela, Necef illeriyle Kufe bölgesinde çoğu Musul ve Telaferli Türkmenlerden oluşan yaklaşık 4 bin 500 aileye temel gıda ve giysi gibi insani yardım yapıldı.

Büyükelçi Kaymakcı, Necef'teki yardım dağıtımının ardından Hz. Hüseyin'in türbesini ziyaret etti. Ziyareti sırasında türbenin yapısıyla ilgili yetkililerden bilgi alan Kaymakcı, Hz. Ali türbesinin avludaki duvarında bulunan Osmanlı turası altında hatıra fotoğrafı çektirdi. Kaymakcı, Hz. Ali ziyareti sonrası Necef'teki Vadi es-Selam Mezarlığı'nda (Barış Diyarı) terör olayı sonucu "şehit" edilen Iraklı bir büyükelçilik personelinin mezarının başında dua etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye, Necef'teki Sığınmacılara Yardım Elini Uzattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement