Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu Adana'da Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu Adana'da Yapıldı

Makedonya Başbakanı Gruevski: "Makedonya'da iş kurmak çok rahat ve kolay. Şu an 10 15 büyük şirket Makedonya'ya girmek için hükumetle sözleşme imzaladı" "Vergileri azalttığımız yıl bütçemizi yüzde 20 daha fazla parayla doldurduk. Vergileri düşürdük ama vergi disiplinini çok kararlı bir şekilde uyguluyoruz"

18.09.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ülkesinde iş kurmanın rahat ve kolay olduğunu, 10-15 büyük şirketin hükümetleriyle sözleşme imzaladığını söyledi.

Gruevski, Adana Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu"na katıldı.

Gruevski, Adana Sanayi Odası'ndaki etkinlikte, Makedonya ve Türkiye'nin her zaman dost olduğunu vurgulayarak, "Siyasi ilişkilerimiz mükemmel seviyede seyretmektedir. İkili işbirliğimiz, karşılıklı saygı esasına dayanmaktadır. Türkiye, Makedonya'yı uluslararası camiada her zaman desteklemiştir. Bunu her zaman saygı ile karşılamaktayız" diye konuştu.

Türkiye'nin, Makedonya'nın 9. büyük ekonomi ortağı konumunda bulunduğunu, bununla yetinmeyeceklerini belirten Gruevski, son 7-8 yılda önemli reformları hayata geçirdiklerini aktardı.

Ülkesinin NATO ve AB üyeliği konusunda Yunanistan'ın engel çıkardığını öne süren Gruevski, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, NATO ve AB'ye aday ülkedir ancak güney komşumuz Yunanistan bize sıkıntı yaratmaktadır. Bu sıkıntılar neticesinde hem AB hem NATO üyeliğimiz biraz sıkıntılı geçiyor. Yunanistan'ın tuhaf bir isteği var. Hem devletimizin adını hem dilimizi değiştirmemizi istiyor. Bu, hakikaten saçmalıktır diye düşünüyorum ve böyle birşeyi asla kabul etmeyeceğiz. Bir ülke olarak burada kalmayacağız. Amacımız, diyalog aracılığıyla sorunun çözülmesidir. Hedefimiz olan hem NATO hem AB üyeliğine bir adım daha yaklaşmaktır. Bu durumda cesaretimizi kaybetmedik, kararlı adımlarda devam ediyoruz ve ekonomimizi güçlendirmeye gayret ediyoruz."

"Makedonya, istikrarlı bir ülkedir"

Gruevski, ülkesinde siyasi ve ekonomik istikrar bulunduğuna dikkati çekerek, hükümetinin ikinci kez seçimleri kazanıp, vatandaşlarının güvenini aldığını söyledi.

İstikrarlı siyasetlerini sürdüreceklerine işaret eden Gruevski, şöyle konuştu:

"Yüzde 2 seviyelerinde olan enflasyonun bu seviyelerde kalmasını sağlayacağız. Para kurumuz istikrarlı. Makedonya, oldukça istikrarlı ve sağlam bir ülkedir. Çünkü hükümet, ekonomide bir önceki dönemde çok dikkatli ve hassas bir politika gerçekleştirdi. Makedonya, son 8 yıl içerisinde tüm uluslararası listelerde oldukça üst sıralara çıkmıştır. Örneğin, Dünya Bankası, 2006'da Makedonya'yı iş kurma şartları açısından 94. sıraya koymuştu ancak bugün aynı listede 25. sıraya geldik. Makedonya, artık tamamen öne çıkmaktadır. Çünkü bir önceki yıllara kıyasla ülkemizde hakikaten çok olumlu gelişmeler olmuştur."

Makedonya ekonomisi hakkında bilgi veren Gruevski, uluslararası şirketlerin ülkelerinde fabrika açtığını aktardı.

"Makedonya'da iş kurmak çok rahat ve kolay. Şu an 10-15 büyük şirket Makedonya'ya girmek için hükumetle sözleşme imzaladı" diyen Gruevski, bunlar arasında Türk şirketler de bulunduğunu, hükümet olarak her türlü sıkıntıya çözüm üretmeye çalıştıklarını anlattı.

Masraflar düşük olduğu için Makedonya'da ucuza iş kurma fırsatı yakalanabileceğini ifade eden Gruevski, şu bilgileri verdi:

"Avrupa'da böyle düşük masraflı iş yapılacak başka bir ülke yok. Çünkü ülkede vergiler düşürüldü. KDV yok mesela, düz vergiyi uygulamaya getirdik. Kişisel gelir vergisi, Makedonya'da sadece yüzde 10 civarında, gümrük vergileri de böyle düşük, sağlık ve emeklilik katkı payları üçte bir kadar azaltıldı. Avrupa'nın şu anda en düşüğüyüz. Yüzde 18 olan KDV, bazı sektörlerde yüzde 5'e düştü. Vergiler çok düşürüldü. Hem şirketler için hem de vatandaşlar için elverişli oldu. Bize, 'bunu nasıl başardınız, bütçe sorununuz olur' dediler ancak buna karşı vergileri azalttığımız yıl bütçemizi yüzde 20 daha fazla parayla doldurduk. Vergileri düşürdük ama vergi disiplinini kararlı bir şekilde uyguluyoruz. Herkes vergisini ödüyor ama düşük ödüyor ve herkes memnun. Ayrıcalıklılar ve yüksek vergiler yok. Makedonya son yıllarda büyümede önemli başarılar kaydediyor. Geçen yıl büyüme açısından Avrupa'da 3'üncüydük. Bu yıl ise ilk 6 aylık verilere göre Avrupa'da yüzde 4,1 ile en iyiyiz. Son birkaç yıl içinde global kriz vardı. Biz bu krizi başarılı şekilde atlattık. O nedenle Makedonya, yabancı yatırımcılar için cazip bir ülkedir."

Diğer konuşmacılar

Adana Valisi Mustafa Büyük de iş adamları için önem taşıyan toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Makedonya ile her zaman gönül birliği içerisinde olduklarını vurgulayan Büyük, "Adana ile nüfus olarak baktığımız zaman hemen hemen aynı olan bir ülkeden söz ediyoruz. Makedonya ile sanayi ve ticaret açısından çok geniş iş birliği yapmamız gerekir. Bunun yanında kültür, sanat, eğitim ve spor alanlarında da çalışmaları hızla geliştirmemiz ve beraberce mutlu olmamız gerekiyor. Forumu, iki ülke arasındaki iş birliği ve yatırımları artırma açısından önemsiyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Gruevski'nın Adana'yı ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki ülkenin tarihten gelen kardeşlik ve dostluğu bulunduğunu söyledi.

Sözlü, Makedonya ile özellikle eğitim ve turizm alanında daha fazla iş birliği yapmak istediklerini de vurguladı.

Adanan Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da iki ülke arasında var olan siyasi birlikteliğin ekonomi alanında arzu edilenin gerisinde yer aldığını, Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacminin 375 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktardı.

Toplantıda, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Cako ve Bil Pavlevski ile Makedonya Yabancı Yatırımlar Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski, ülkelerindeki turizm potansiyeli, vergi mevzuatları, ticaret faaliyetler ve iş adamlarına tanınan kolaylıklar hakkında bilgi verdi.

Forumda Başbakan Nikola Gruevski, katılımcıların sorularını yanıtladı, iş adamları ikili görüşme yaptı. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu Adana'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement